Go to Top

Plačilo s turističnim bonom – ali pomeni plačilo z gotovino?

Plačilo nastanitve s turističnim bonom

Plačilo s turističnim bonom je nova vrsta plačila, ki jo sprejemajo podjetja in fizične osebe z dejavnostjo, za plačilo nastanitev oziroma nastanitev z zajtrkom. Zato morajo imeti registrirano ustrezno dejavnost po SKD. Unovčenje bonov je mogoče v obdobju od 19.06. do 31.12.2020.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

PKP4 je razširil seznam ponudnikov, ki lahko sprejemajo turistične bone. Tudi, če dejavnost opravljate le sezonsko lahko še vedno uredite vse potrebno in pričnete sprejemati turistične bone. Za ustrezno (do)registracijo dejavnosti pa nam lahko pišete na data@data.si in si rezervirate brezplačni termin na DATA točki SPOT Registracija!

Informativni izračun plače

Plačilo s turističnim bonom izvedlo 100.000 oseb

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov.

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vsi prebivalci Slovenije (s stalnim prebivališčem), smo prejeli vrednostni bon, ki ni v fizični obliki, temveč je zabeležen na naše ime in EMŠO. Kot takšnega ga lahko unovčijo le ponudniki turističnih kapacitet za plačilo točno določene storitve. Z bonom lahko plačamo namestitev zase in za svojo družino ali prijatelje, torej nadomesti denar, bančno transakcijo ali plačilo s kartico.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Glede unovčitve moramo uporabniki predhodno obvestiti ponudnika, saj se le-ta lahko odloči, da bonov ne sprejema. Kolikor nam je poznano, ponudniki namestitev z veseljem sprejmejo bon kot plačilo. Dobra novica je, da lahko bon unovčimo tudi samo delno, torej ga ne uporabimo za plačilo samo pri enem ponudniku.

Pravila, ki veljajo za plačilo z bonom

Ponudniki turističnih kapacitet imajo določena pravila kako ravnati pri plačilu z bonom, saj morajo vsak unovčen bon prijaviti FURS-u, preko njihovega portala https://edavki.durs.si/ReceptionistPortal. Prav tako so objavili pisna, slikovna in video navodila kako se registrirati in kako vnašati vse podatke.

BRUTO NETO PLAČA

Izpostaviti je potrebno tudi to, da ponudniki sprejemajo tudi podpisane izjave o prenesenih bonih znotraj družinskih članov.

Plačilo za storitev nastanitve (z zajtrkom)

Kot rečeno že na začetku članka, turistični bon predstavlja plačilo za storitev nastanitve ali nastanitve z zajtrkom. Posledično je potrebno izdati račun, na katerem ponudniki zaračunajo tovrstne storitve, tudi davčno potrditi. Lahko bi rekli, da bon predstavlja gotovinsko plačilo, čeprav bodo ponudniki denarna sredstva prejeli, od države, na svoje transakcijske račune, kateri je vpisan v davčni register.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Skladno z Uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, povračilu sredstev preko informacijskega sistema FURS ter načinu vodenja in upravljanja evidence bonov, bodo izplačila izvršena v spodnjih rokih, vendar najpozneje v 30 dneh:

  • za bone, unovčene od 1. do 15. dne v mesecu, se izplačilo opravi do zadnjega dne v mesecu,
  • za bone, unovčene od 16. do zadnjega dne v mesecu, se izplačilo opravi do 15. dne v naslednjem mesecu.

Davčno potrjevanje računov za katere se tretira, da so plačani z gotovino je možno na več načinov:

  • preko programske opreme ponudnika (razni software blagajne)
  • ročni vnos preko aplikacije FURS, mini blagajna (https://miniblagajna.fu.gov.si/)
  • ročni vnos na obrazec, vezana knjiga računov, vendar je tudi te potrebno vnesti v sistem mini blagajna 1x mesečno

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja