Go to Top

SKD – kaj je to?

SKD je oblika klasifikacije dejavnosti, ki jih registrirajo podjetja

SKD oz. Standardna klasifikacija dejavnosti  je dokument oziroma spisek dejavnosti, ki jih ob registraciji podjetja na VEM točki bodoči podjetnik lahko izbere za svoje dejavnosti v podjetju.

Informativni izračun plače

Gre za obsežen dokument na 192 straneh. V njem so nanizane dejavnosti s področja kmetijstva, proizvodnje, trgovine, informacijskih dejavnosti, finančnih in poslovnih dejavnosti, dejavnosti arhitekture, RR dejavnosti, marketinga, turizma, administracije, izobraževanja in osebnih storitev in druge. Zakaj mora podjetnik pri registraciji podjetja izbrati dejavnosti iz SKD (letnica 2008)? Zato, ker bo za te dejavnosti stranki – naročniku izstavil račun in prejel plačilo za opravljeno delo.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Koliko dejavnosti iz SKD lahko izberete?

Podjetniki nas vedno sprašujejo, koliko dejavnosti iz SKD lahko izberejo ob registraciji podjetja in ali morajo biti te dejavnosti sorodne. Obstaja splošno navodilo, da se ob ustanovitvi podjetja izbere toliko in tiste dejavnosti iz SKD, za katere bo podjetnik takoj po registraciji podjetja in odprtju računa za namene poslovanja, izstavil račun.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

 

Tudi po ustanovitvi podjetja, lahko podjetnik dodaja ali briše dejavnosti podjetja na e-Vem portalu. Dodajanje dejavnosti iz SKD lahko podjetnik po ustanovitvi podjetja opravlja sam. Za to potrebuje digitalno potrdilo, ali pa se zglasi osebno na izbrani VEM točki. Tam mu pri postopku spremembe podatkov podjetja brezplačno pomaga referent VEM točke. V roku nekaj dni po oddaji dokumenta na AJPES, referent podjetniku na naslov podjetja pošlje sklep o spremembi podatkov podjetja in nove dejavnosti avtomatično doda med obstoječe dejavnosti podjetja. Od takrat lahko podjetnik za te nove dejavnosti stranki izda račun.

Veste, kako poteka ustanovitev podjetjas. p. ali d. o. o.?

Pravni nasvet

Pri izboru dejavnosti iz SKD vam pomaga referent na VEM točki

Pomemben napotek za vse bodoče podjetnike, ki se navezuje na SKD je tudi, da se ob registraciji podjetja vpisujejo 5 mestne šifre dejavnosti iz SKD (primer: 47.910 Trgovina po pošti ali internetu). Prav tako ni treba na postopek registracije podjetja na VEM točko DATA nositi spiska dejavnosti, ki jih nameravate opravljati v svojem podjetju. Referenti VEM točke DATA imamo namreč dolgoletne izkušnje s postopki registracije. Zato podjetniku pomagamo izbrati ustrezne dejavnosti iz SKD. Pomembno je, da zna podjetnik le povedati, s čim se bo ukvarjal v svojem podjetju. Tako mu lahko svetujemo pri izboru in vpišemo ustrezne dejavnosti. Pojasnimo mu tudi, če za izbrane dejavnosti obstajajo kakšni posebni pogoji, na katere ne sme pozabiti pred začetkom opravljanja dejavnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Katere so najbolj »vroče« dejavnosti, ki jih izberejo podjetniki iz SKD?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če na hitro preletimo statistiko postopkov registracij podjetij na naši VEM točki DATA, potem lahko zapišemo, da so v lanskem letu podjetniki največkrat med svoje dejavnosti uvrščali sledeče dejavnosti: oddajanje nepremičnin, cestni tovorni promet, nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov, kozmetične storitve, trgovina po pošti ali po internetu, dejavnost oglaševalskih agencij, gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih objektov, zaključna gradbena dela, organizacija razstav, sejmov in srečanj…

Zato bodoči podjetniki ne oklevajte in pokličite za termin registracije. Termin za registracijo podjetja si lahko rezervirate tudi na spletu. Referenti VEM točke DATA bomo poskrbeli, da bo postopek registracije podjetja prijetna izkušnja.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja