Go to Top

Podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do februarja 2021

Podaljšanje vrednosti turističnih bonov je nujno. S turističnimi boni je vlada želela pomagati panogi, ki ustvari okrog 10 % BDP. Konec avgusta je bilo unovčenih slabih 20 % celotne vrednosti bonov. Zato je bil podan predlog za podaljšanje veljavnosti bonov. Ministrstvo zaenkrat tega ne podpira, dokončna odločitev pa bo padla konec leta glede na izkoriščenost bonov.

Informativni izračun plače

Pogosta spremljevalna tema pogovora o turističnih bonih sta tudi dopust in regres. Ali lahko za neizplačan dopust zahtevate izplačilo nadomestila? In kako je v korona času s pravico do regresa? Prijavite se na naš brezplačni webinar, kjer vam predstavimo pravice, možnost in obveznosti delodajalcev.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pomoč panogi, ki ustvari okrog 10 % BDP

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Turistični boni so ukrep, s katerim je vlada želela pomagati panogi, ki ustvari okrog 10 % bruto domačega proizvoda. Nastanitveni objekti so bili namreč več tednov zaprti, zaradi epidemije pa je manjše tudi število tujih gostov. Koriščenje turističnih bonov naj bi spodbudilo tudi trošenje v preostalih delih turizma in gostinstva – npr. v restavracijah, muzejih in preostalih atrakcijah.

Turistični boni so unovčljivi za nastanitev ali nastanitev z zajtrkom. Do turističnega bona so upravičene osebe, ki so 13. 3. 2020, ko je bila v Sloveniji uvedena epidemija, imele stalno prebivališče v Sloveniji. Vse upravičene osebe, ki bodo v letu 2020 dopolnile 18 let, so upravičene do skupnega zneska 200 evrov, mlajši od 18 let pa dobijo bon v vrednosti 50 evrov. Boni so lahko unovčljivi v večkratnem znesku in so prenosljivi – podarjajo si jih lahko sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Konec avgusta unovčenih slabih 20 %

Konec avgusta je bilo unovčenih za slabih 70 milijonov evrov bonov. To predstavlja slabih 20 odstotkov celotne vrednosti bonov. Kljub temu, da so bili turistično boni dobro sprejeti, na kar nakazujejo zasedene turistične kapacitete, številke kažejo, da bo letošnji izkupiček v turizmu mnogo nižji od lanskega.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Predlog za podaljšanje veljavnosti bonov

Vstopamo v jesen, število okuženih z novim koronavirusom pa je vse večje. Poraja se vprašanje, ali bi zaradi nepredvidljivih razmer do konca leta sploh lahko izvedli koriščenje bonov v celoti. Poslanska skupina SD je podala predlog za podaljšanje veljavnosti bonov do konca februarja 2021. Če bi se odločili za podaljšanje veljavnosti, bi sprostili pritisk na najbolj atraktivne kapacitete, zmanjšali zasedenost in posledično zmanjšali možnost razsajanja virusa. S tem bi tudi spodbudili turizem čez celo leto.

Pravni nasvet

Ministrstvo o predlogu za podaljšanje veljavnosti ne razmišlja

Na ministrstvu zaenkrat o predlogu za podaljšanje veljavnosti bonov sicer ne razmišljajo. A vseeno podaljšanje veljavnosti ni povsem izključeno. Minister Zdravko Počivalšek pravi, da pričakuje, da se bodo boni maksimalno koristili v letošnjem letu, saj so namenjeni pomoči turističnemu gospodarstvu letos. Odločitev o morebitnem sprejetju predloga za podaljšanje veljavnosti bo padla konec leta, glede na to, koliko bonov bo izkoriščenih. Za podaljšanje veljavnosti bi sicer potrebovali tudi soglasje Evropske komisije.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja