Go to Top

Turizem v Sloveniji je v porastu: Letos že 3,6 milijona prenočitev

Turizem v Sloveniji je v porastu. Turistični delavci so v maju zabeležili skoraj 846.000 turističnih prenočitev, kar je pet odstotkov več kot v maju lani. V prvih petih mesecih letošnjega leta pa se je število ustvarjenih nočitev zvišalo za devet odstotkov, kažejo statistični podatki.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Želite ustanoviti podjetje, katerega glavna dejavnost bo vezana na turizem?

Več informacij

V prvih petih mesecih letošnjega leta so sicer statistični delavci zabeležili skoraj 3,6 milijona turističnih prenočitev, kar je devet odstotkov več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Višje kot v tem obdobju lanskega leta je bilo število prenočitev tako domačih kot tujih turistov.

Statistični podatki kažejo tudi, da so maja turisti najraje obiskali zdraviliške in gorske občine. Prvim je pripadlo 26 odstotkov, drugim pa 22 odstotkov vseh ustvarjenih nočitev. Tesno so sledile obmorske občine z 21-odstotnim deležem, malo bolj zadaj pa je bila Ljubljana s 15 odstotki.

Je vaša podjetniška ideja vezana na turizem v Sloveniji?

Imate odlično podjetniško idejo s področja turizma? Mogoče želite odpreti hostel, ustanoviti kajakaško šolo ali turistično agencijo? Lahko pa dobite dobro idejo ob branju naslednjih prispevkov:

turizem v sloveniji

V poletnem času pa se veliko posameznikov odloči, da bo turistom oddajalo stanovanje ali sobo v najem. Veste, kakšne obveznosti imajo sobodajalci? Občasno se lahko s sobodajalstvom ukvarjajo fizične osebe, ki dejavnosti ne opravljajo kot samostojni podjetniki. Skladno z Zakonom o gostinstvu so sobodajalci fizične osebe, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo le občasno, skupno pa ne več kot pet mesecev v koledarskem letu. Poleg tega morajo biti vpisani v Poslovni register Slovenije, gostom pa smejo nuditi do 15 ležišč. Sobodajalci pa se lahko odločijo tudi za ustanovitev s.p.. Kako poteka registracija podjetja, razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju. Tam boste izvedeli tudi, kakšna oblika podjetja je za vas primernejša.

Prijava na izobraževanje

Ob tem naj vas opozorimo, da Finančna uprava RS (FURS) v času turistične sezone poostri nadzor na področju dela na črno, in sicer je pozorna tudi na oddajanje nepremičnin v najem turistom. Več o tem pa v prispevku Oddajanje nepremičnin v najem: V poletnih mesecih poostren nadzor.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja