Go to Top

Korona aplikacija bo prostovoljna – a le za zdaj!

Korona aplikacija vas obvešča o kontaktih z obolelimi osebami

Korona aplikacija za sledenje okužbam naj bi bila sprva prostovoljna. Zakonodaja sicer dopušča tudi obvezno uporabo v določenih primerih. Jo bodo morali uporabljati tudi turisti v Sloveniji?

Informativni izračun plače

Poleg aplikacije pa se mnogi izmed nas sprašujemo ali je še varno iti na dopust v sosednje države, ali nam bo pripadalo nadomestilo plače v primeru odrejene karantene… Delodajalci pa se soočajo z vprašanjem kako organizirati delovni proces v primeru, da bo večjemu številu delavcev ob povratku iz dopusta odrejena karantena. Imate podobna vprašanja tudi vi? Pišite nam na data@data.si!

podjetniško svetovanje

Uporaba korona aplikacije bo (zaenkrat) brezplačna!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Korona aplikacija za sledenje okužbam, ki jo bodo po Zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) uvedli tudi v Sloveniji, naj bi bila v pomoč epidemiologom.

Zaenkrat zakonodaja dopušča prostovoljno uporabo korona aplikacije za vse. Zakonodajalec pa  dopušča tudi situacijo, ko bo korona aplikacija za sledenje okužbam obvezna. To naj bi bilo v primeru, ko se bo epidemiološka slika v državi poslabšala.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Korona aplikacija naj ne bi obdelovala osebnih podatkov!

Korona aplikacija za sledenje okužbam bo uporabnika obveščala le o nevarnosti okužbe. Ta naj bi obstajala  zaradi dejstva, da so bili v bližini drugega uporabnika te mobilne aplikacije, ki je bil pozitiven na koronavirus oziroma mu je bila odrejena karantena oziroma samo-izolacija. Mobilna korona aplikacija naj ne bi smela omogočati identifikacije uporabnika, ne bo smela zbirati drugih osebnih podatkov o uporabniku in ne bo smela zbirati podatke o uporabnikovi lokaciji. Tako naj ne bi šlo za obdelavo osebnih podatkov.

Mobilna korona aplikacija naj bi uporabnike tudi ozaveščala o simptomih okužbe in v takšnem primeru priporočala tudi vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Vnos datuma začetka beleženja simptomov, naj bi omogočila okuženim obveščanje morebitnih stikov brez razkritja identitete. Podatki stikov naj bi se tudi brisali samodejno po 15 dneh.

 KJE BOMO LAHKO KORISTILI 100€ TURISTIČNIH BONOV?

Korona aplikacija: namestitev bo prostovoljna!

V primeru poslabšanja epidemiološke slike v Sloveniji, pravijo na vladi, je v zakonu ZIUPDV podlaga, kjer bo korona aplikacija za sledenje okužbam obvezna za vse tiste, ki so potrjeno okuženi in jim je bila odrejena karantena. Na ministrstvu za javno upravo se pripravljajo vzporedno tudi v tej smeri.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Naša korona aplikacija bo delovala tudi v tujini

Korona aplikacija za sledenje okužbam bo izdelana po t.i. odprtokodni aplikaciji, ki so jo aplicirali na nemški trg. Aplikacijska rešitev je objavljena na spletni platformi GitHub. Prilagoditev za slovenski trg bo poleg prilagoditve grafične podobe in jezika, vključevala tudi prilagoditev slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. Za zanesljivo delovanje korona aplikacije naj bi bil potreben novejši »pametni« telefon, saj naj bi delovala na tehnologiji »bluetooth«.

Ob prenosu telefona čez državno mejo, bo telefon zaznal tudi preostale slovenske telefone. Iz vlade so napovedali tudi usmeritev razvoja v smeri možne mednarodne uporabe.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja