Go to Top

Dopust na Hrvaškem, ko bo ta »rdeča«

Dopust na Hrvaškem lahko pomeni marsikatero preglavico za zaposlenega, če se država znajde na »rdečem« seznamu držav po številu okuženih s koronavirusom. Kakšne so opcije delodajalca in kaj piše v zakonu glede nadomestila plače in kako se upošteva delavčeva odsotnost v tem primeru?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ostanite obveščenih o podrobnosti vplivov novih delovno-pravnih zakonov na Vašo zaposlitev! Prijavite se na brezplačne novičke DATA d.o.o.! Pri podjetju DATA d.o.o. Vam nudimo brezplačne novičke, ki so poslane direktno v Vaš e-poštni račun. Novičke obsegajo novosti iz delovno-pravne zakonodaje, podjetništva, računovodske novičke in vedno aktualne tematike za Vaš vsakdan!

Informativni izračun plače

Dopust na Hrvaškem, potem pa 14-dnevna karantena?

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po nekaterih izračunih bo, ko bo Hrvaška imela dva tedna nekaj nad sto okuženih s koronavirusom, prestopila prag za uvrstitev na t.i. »rdeč« seznam držav. Za prihod iz takšnih držav v Slovenijo bo zahtevana 14-dnevna karantena. Bo torej miren dopust na Hrvaškem še mogoč?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Dopust na Hrvaškem? Premislite!

Dopust na Hrvaškem se lahko za Vsakega med nami zakomplicira, če se Hrvaška znajde na seznamu t.i. »rdečih« držav zaradi izbruha novih primerov koronavirusa. To je navkljub podaljšanju ukrepa, ki delodajalce upravičuje do povračila nadomestila plače za čas odrejene karantene. Saj do povračila delavec ni upravičen v primeru ko odpotuje v rdečo državo! Še vedno načrtujete dopust na Hrvaškem?

BRUTO NETO PLAČA

Po Zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) delavec ni upravičen do nadomestila plače, če ta odide v državo, ki je za čas odhoda na rdečem seznamu. V takšnem primeru mora delodajalec delavcu odsotnost obračunati kot neopravičeno in neplačano. Delavec in delodajalec se sicer lahko dogovorita tudi za kakšno drugo vrsto odsotnosti kot je koriščenje letnega dopusta, neplačanega dopusta, delo od doma ipd..

Ko delavec v času delovnega razmerja nima pravice do nadomestila plače, se mu to obdobje šteje v delovno dobo le v kolikor je plačan prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Kaj določa PKP4?

Odsotnost z dela se v primeru odreditve 14-dnevne karantene ob vrnitvi v Slovenijo presoja v okviru inštituta višje sile. Tako je delavec upravičen do nadomestila plače, kadar ne more opravljati dela zaradi višje sile. Nadomestilo znaša v tem primeru polovico plačila, do katerega bi bil sicer delavec upravičen.  Znesek tudi ne sme biti manjši od 70 odstotkov minimalne plače. Delodajalec krije nadomestilo.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

V podjetju DATA d.o.o. naši pravniki lahko ugotovijo ali obstaja situacija za obravnavo odsotnosti kot višjo silo.  Hkrati svetujejo katera izmed alternativ je najbolj ugodna za delodajalca in pomagajo pri ureditvi vseh pravno-formalnih zahtev v zvezi z karanteno ali drugimi ukrepi za zajezitev epidemije.

Za ponudbo nam pišite nam na data@data.si!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja