Go to Top

Prehodi meja v EU od junija lažji

Prehodi meja mogoči ob izpolnjevanju določenih predpostavk

Kot kaže, se nam le obetajo lažji in varnejši prehodi meja znotraj Evropske unije. Ob pogajanjih glede predloga o t. i covidnem potrdilu EU, ki bi omogočal pravico do prostega gibanja tudi med pandemijo, so Evropski poslanci skupnega mnenja, da bi to moralo veljati 12 mesecev in ne dlje.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prehodi meja možni z brezplačnim potrdilom

Predlagano zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je covid-19 prebolela. Potrdilo bo brezplačno, izdajale ga bodo vse države članice. Na voljo bo predvidoma junija.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prehodi meja – dogovor še pred turistično sezono?

V Evropski komisiji so napovedali, da bo potrdilo lahko v digitalni ali papirnati obliki. Evropski poslanci so se strinjali, da covidno potrdilo EU ne bo potovalna listina ali predpogoj za uresničevanje pravice do prostega gibanja. Cilj je, da se dogovor doseže še pred poletno turistično sezono.

Podjetniki in ostali državljani pa še vedno čakamo, kakšne ukrepe bo prinesel naslednji protikoronski paket PKP9. Z nami boste na tekočem z aktualnim dogajanjem.

 Preverite višino dnevnic in naredite izračun

računovodsko svetovanje

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Prehodi meja in zagotavljanje testiranja

Po mnenju EU parlamenta za imetnike covidnega potrdila EU ne bi smele veljati dodatne omejitve potovanja, kot so karantena, samoizolacija in testiranje. Evropski poslanci še zatrjujejo, da bi morale države EU v izgogib diskriminaciji necepljenih in zaradi ekonomskih razlogov, “zagotoviti univerzalno, dostopno, pravočasno in brezplačno testiranje”.

Parlament želi sicer zagotoviti široko soglasje in podporo potrdilu. Države članice pa bi morale sprejeti potrdila o cepljenju, izdana v drugih državah članicah, za osebe, cepljene s cepivom, ki ga je za uporabo v EU odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). Na državah članicah bo, ali bodo sprejele tudi potrdila o cepljenju, izdana v drugih državah članicah.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Prehodi meja – varnost podatkov na prvem mestu

Potrdila bodo preverjena, da bi preprečili prevare in ponarejanje, pomen pa bo še na ugotavljanju pristnosti elektronskih pečatov, ki bodo vključeni v dokument. Osebnih podatkov, pridobljenih iz potrdil, ne bo mogoče shraniti v namembnih državah članicah, na ravni EU pa ne bo vzpostavljena centralna baza podatkov. Seznam oseb, ki bodo obdelovali in prejemali podatke, bo javen. Tako bo zagotovljeno uveljavljanje pravic državljanov do varstva podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja