Go to Top

Registracija sp ali doo je preprosta

Registracija sp ali doo podjetniku omogoči začetek poslovanja

Registracija sp ali doo je prvi korak k začetku uresničevanja poslovne ideje. Pred začetkom postopka se mora bodoči podjetnik odločiti, kakšno podjetje bo odprl. Najpogostejši obliki sta sp in doo.

Informativni izračun plače

Registracija sp ali doo – vpis v PRS in davčni register

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Registracija sp ali doo pomeni, da se podjetje vpiše v primarni register. Če se odpira sp, se vpiše v Ajpes. Če pa je registracija podjetja namenjena ustanovitvi doo, jo v sodni register vpiše sodišče. Nato se podjetje doda še v Poslovni register Slovenije (PRS) in v davčni register.

Imam lahko d.o.o. z normiranimi odhodki?

 

računovodsko svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Tako postane sp zavezan za davek od dohodka iz dejavnosti, doo, ki pa je pravna oseba, je zavezanec za davek od dohodkov pravnih oseb. Zato mora pridobiti še digitalno potrdilo, ki mu bo olajšalo poslovanje s FURS-om. Registracija sp ali doo omogoči, da lahko podjetnik začne svoje poslovanje. Potrebuje pa še bančni račun.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Potrebni dokumenti za registracijo

Registracija sp ali dooje preprost postopek, treba se je le odločiti za podjetniško pot. Samostojni podjetnik potrebuje osebni dokument in davčno številko, s čimer se oglasi na Datini točki SPOT. Če bo poslovni naslov podjetja v prostoru, ki ni v lasti podjetnika, mora ta pridobiti še izjavo vseh lastnikov prostora, ki mora biti overjena in ne starejša od enega meseca. Podjetnik, ki se je odločil za doo, mora zbrati 7.500 ustanovnega kapitala in prav tako predložiti izjavo lastnikov, če to ni on sam.

Kdaj je s.p. lahko normiranec?

Ob tem je treba izbrati ime, sedež in dejavnost podjetja. Registracija sp ali doo je brezplačna.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Podatke o podjetju potrebuje tudi FURS

Vse podatke podjetja mora seveda imeti tudi Finančna uprava RS (FURS). Tiste, ki jih ne pridobi po uradni dolžnosti, ji mora sporočiti podjetnik, in sicer najbolje že takoj, ko še poteka registracija sp ali doo. Mednje spadajo podatki o številu in lokaciji poslovnih prostorov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti in pridobivanje prihodkov, poslovnih enotah v tujini, kapitalskih naložbah, plačilnih računih v tujini, povezanih osebah, osebi, ki vodi poslovne knjige.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Na točki SPOT lahko bodoči podjetniki oddajo zahtevek za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov in obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig, uredi pa se tudi socialno zavarovanje.

Registracija sp ali doo ni mogoča, če je podjetnik davčni dolžnik ali neplačnik.

Kakšni so dejanski stroški s.p.?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja