Go to Top

Ali imam lahko d. o. o. z normiranimi odhodki?

D. o. o. z normiranimi odhodki – to je tudi opcija v praksi

Spraševali ste nas, če ima lahko podjetnik družbe z omejeno odgovornostjo normirane stroške, torej, ali obstaja d. o. o. z normiranimi odhodki? Seveda, obstaja.

Informativni izračun plače

D. o. o. z normiranimi odhodki – to se mora določiti ob ustanovitvi ali ob izdaji letnih poročil za vnaprej!

Ena najpomembnejših odločitev oseb ob registraciji podjetja je ugotavljanje davčne osnove (opravljanje dejavnosti dejanskih prihodkov in odhodkov ali pa opravljanje dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov). To odločitev morajo vsi podjetniki sprejeti že ob registraciji ali pa najpozneje v osmih dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kdo je lahko “normiran”?

Normiranost pomeni drugačen način poslovanja. Podjetnik lahko z normiranimi odhodki posluje v vseh oblikah, torej če ima navadni s. p., popoldanskega, ali pa družbo z omejeno odgovornostjo. Že sama beseda “norma”, iz česar beseda “normiranost” izhaja, nam pove, da je podjetnik pri poslovanju z nečim omejen oziroma določen.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Omejen je s tem, da prihodki na letni ravni ne presegajo 50 oziroma 100 tisoč evrov. 50.000 evrov je meja v primeru, da podjetje nima nobenega zaposlenega, vključno s samostojnim podjetnikom (velja za navadni s. p.), za polni delovni čas in vsaj pet mesecev v letu. Če je v katerikoli obliki podjetja kdorkoli zaposlen za polni delovni čas in več kot 5 mesecev v koledarskem letu, je meja, do katere lahko podjetje posluje na podlagi normiranih odhodkov, 100.000 evrov prihodkov.

podjetniško svetovanje

Odločitev za katero koli obliko ugotavljanja davčne osnove mora biti zelo preudarna, saj to vpliva na višino mesečnega (ali trimesečnega) plačila akontacije dohodnine. Poleg tega se lahko oblika ugotavljanja davčne osnove zamenja le z novim davčnim letom.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Davčni obračun za normirance

Ob koncu poslovnega  pa imajo obveznosti tudi samostojni podjetniki in podjetja, ki poslujejo kot t. i. normiranci, torej na podlagi normiranih odhodkov.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja