Go to Top

Kolektivni dopusti v času epidemije: kaj predstavlja za delodajalca in delavca?

Kolektivni dopusti v času epidemije

Kolektivni dopusti so ena izmed možnosti, za katero se delodajalci lahko odločijo, z namenom da bi preprečili širjenje okužbe v podjetjih. Vlada Republike Slovenije je delodajalce v zasebnem sektorju pozvala, naj v času od 24. decembra do 10. januarja 2020 organizirajo delo od doma in naj se koristijo dopusti. Kaj to pomeni za delodajalca in delavce?

Informativni izračun plače

Kolektivni dopusti: na kakšen način ga je možno odrediti?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne določa izrecne pravice delodajalca, da se lahko delavcem odredijo kolektivni dopusti. Delodajalec ne sme enostransko odrejati letnega dopusta zaposlenim, sem sodijo tudi kolektivni dopusti, temveč mora biti koriščenje dopusta omogočeno v skladu z dogovorom med delavcem in delodajalcem.

ZDR-1 v 148. členu določa, da mora delodajalec še pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta določiti letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvestiti delavce in sindikate pri delodajalcu. Seveda večina delodajalcev ni mogla predvideti, da bo letošnje leto zaznamovala epidemija in da bo s strani vlade pričakovano, da se odredijo kolektivni dopusti.

Karantena kot razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Kolektivni dopusti: ko se ga koristi, gredo dnevi iz odmere dopusta zaposlenega

V splošni javnosti je dostikrat uveljavljeno zmotno mišljenje, da se štejejo kolektivni dopusti v dodatni dopust, do katerega so upravičeni zaposleni.

  • Število dni letnega dopusta, ki zaposlenim pripada, je razvidno iz odločbe o odmeri letnega dopusta. To mora delodajalec svojim zaposlenim vročiti najpozneje do 31. marca v tekočem letu.
  • Delavci, ki so napoteni na kolektivni dopust, morajo za čas tega imeti na voljo zadostno število preostalih dni tekočega dopusta.

Pravni nasvet

Kolektivni dopusti: odrejanje je v nasprotju s samim namenom dopusta

Letni dopust se izrablja z namenom, da ima delavec možnost za počitek, rekreacijo in zaradi družinskih obveznosti. To so osnovne okoliščine, ki so pomembne pri odločanju o času in načinu izrabe letnega dopusta delavcev.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

  • Odreditev prisilnega dopusta zaradi sprejetih ukrepov vlade ni v skladu z namenom koriščenja dopusta.
  • Odreditev letnega dopusta s strani delodajalca ni možna zaradi izpada dela pri delodajalcu zaradi poslovnih razlogov. V takšnem primeru lahko delodajalci koristijo institut čakanja na delo na domu.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja