Go to Top

Hitri test odslej na voljo brezplačno tudi ob vstopu v državo

Hitri test je eden od načinov ugotavljanja prisotnosti aktualnega virusa covida-19 v telesu posameznika. Ker epidemija ne kaže znakov umiranja, je Vlada Republike Slovenije med drugim sklenila tudi, da je moč hitri test opraviti kar ob vstopu v državo. Hitri test je brezplačen, izvaja se ga na petih mejnih prehodih s Hrvaško. Katerih?

Informativni izračun plače

Zakonodaja se spreminja iz dneva v dan. Na nas se zato obračajo številni delavci in delodajalci, ki so zaradi spreminjajočih se interventnih zakonov povsem zmedeni. Kaj če je delavcu odrejena karantena? Ali mu pripada nadomestilo plače? V katerem primeru je do njega upravičen in kdaj ne? Na vse nejasnosti vam lahko odgovorijo naše pravnice na pravnem svetovanju. Za individualno povpraševanje jim pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Hitri test vam po novem naredijo ob vstopu v Slovenijo!

Od 2. januarja 2021 velja nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Uvaja se namreč možnost, da posamezniki naredijo hitri test na petih mejnih prehodih s Hrvaško. Testiranje je brezplačno.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji, da se opravi hitri test.

Hitri test lahko opravite na naslednjih mejnih prehodih:

  • mejni prehod Obrežje,
  • mejni prehod Gruškovje,
  • mejni prehod Metlika,
  • mejni prehod Središče ob Dravi,
  • mejni prehod Jelšane,
  • letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Kaj če je hitri test negativen?

Osebi, ki opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, se dovoli vstop brez napotitve v karanteno na domu.

Kaj če je hitri test pozitiven?

Osebi, ki hitri test pokaže, da je pozitivna, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja je pozitiven, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu. Ne pozabite tudi, da v tem primeru morate pridobiti potrdilo o karanteni, ki je podlaga za uveljavljanje nadomestila plače.

Kaj če posameznik ne želi opraviti testa?

Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, ki se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu.

Pravni nasvet

Pogoj za vstop v državo brez karantene

Pogoji za prehajanje meja še danes določajo, da je dovoljen vstop v državo brez odrejene karantene tisti, ki predložijo negativen izvid testa PRC, ki ni starejši od 48 ur in je opravljen v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja