Go to Top

Karantene – kako so po novem urejena nadomestila?

Karantene bodo po novem protokolu pričele delovati s 24. oktobrom. Kaj morajo vedeti delodajalci, na kaj biti pozorni zaposleni in kaj naj postorijo samozaposleni (s.p.)?

Informativni izračun plače

Potrebujete računovodski servis, ki bi skrbel tudi za vaše zaposlene? Pri podjetju DATA d. o. o. že tri desetletja nudimo tako široko računovodsko storitev, kot jo potrebujete vi! Ste delodajalec? Lahko vam ponudimo polno storitev ureditve potrebne delovnopravne zakonodaje, obračuna plač, pridobitve delovnih dovoljenj in še veliko več! Pišite nam na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Najprej kontaktirajte delodajalca!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V kolikor zaposleni ugotovijo, da so bili v tesnem stiku z okuženim, morajo o tem obvestiti delodajalca. Delodajalec nato v sodelovanju z zdravniki medicine dela določi, ali bo zaposleni lahko opravljal svoje delo od doma, ali se bo delo lahko organiziralo na način, da zaposleni morebitne okužbe ne bi prenesel na preostale zaposlene (niti med delom, niti na poti na delo), ali pa se bodo odločili za primer karantene na domu.

Postopek za pridobitev potrdila bo urejal delodajalec, zaposleni pa bo potrdilo prejel na svoj naslov. To bo tudi potrdilo za uveljavljanje nadomestila.

Če gre za delodajalca, ki še nima vzpostavljenega sodelovanja z medicino dela, lahko zaposleni za potrebno potrdilo postopa tako, da kontaktira izbranega zdravnika, kakor je to predvideno za samozaposlene.

BRUTO NETO PLAČA

Samozaposleni – kontaktirajte izbranega zdravnikom!

Samozaposleni (s.p.), družbeniki in kmetje, postopajo tako, da obvestijo izbranega zdravnika. Izbrani zdravnik bo to posredoval Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Od NIJZ bodo ti zatem prejeli potrdilo o napotitvi v karantene na domu. To potrdilo bo podlaga za uveljavljanje nadomestila.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Karantene v primeru, da je bil otrok zaposlenega tesni stik

Po novem bo lahko tudi starš otroka, ki je v vrtcu ali šoli prišel v stik z okuženim – npr. z otroki iz iste skupine, njihovimi vzgojitelji, učitelji ali pomočniki – uveljavljal nadomestilo zaradi varstva otroka. Nadomestilo bo torej lahko koristil za primer karantene na domu za 10 dni. Šola oz. vrtec bo na NIJZ posredoval seznam tistih otrok, katerih starši potrebujejo potrdilo.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Lahko prejmete potrdilo za nazaj?

In kako je, če je zaposleni že ostal doma v vmesnem obdobju? Na vladi zagotavljajo, da bo delodajalec lahko pridobil odločbo tudi za to obdobje. Za uveljavljanje nadomestila bo v tem primeru še vedno potrebna odločba ministrstva.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Karantenska odločba ob prečkanju meje?

Odločba, ki bo pridobljena ob prečkanju meje, bo izdana na meji – to pomeni, da boste nadomestilo uveljavljali s potrdilom, ki vam ga bo dala policija na meji.

Pravni nasvet

Nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile bodo izplačana za nazaj od 1. oktobra. Nadomestila zaradi karantene otroka pa od 1. septembra.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja