Go to Top

Dovoljenje za delo in bivanje

Dovoljenje za delo in bivanje morajo tujci,  ki želijo v Sloveniji prebivati in delati morajo redno podaljševati.  Prvo dovoljenje za delo in bivanje se običajno izda za eno leto, drugo in tretje pa za dve leti. Po petih letih prebivanja v Sloveniji lahko tujec zaprosi za pridobitev stalnega bivanja. V času pandemije koronavirusa se je veliko tujcev vrnilo v svoje matične države. Zaradi tega je postopek podaljšanja dovoljenja za delo in bivanje otežen.

Informativni izračun plače

V podjetju DATA s trideset letno tradicijo nudimo tujcem v Sloveniji in njihovim delodajalcem različne storitve povezane z zaposlitvijo in bivanjem tujcev v Sloveniji, zato bomo veseli vašega povpraševanja na data@data.si, ali po telefonu na +386 01 6001 530 in +386 40 530 718 (Viber, WhatsApp).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kdaj in kje podaljšati dovoljenje za delo in bivanje?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zelo je pomembno, da tujec ne pozabi podaljšati svojega dovoljenja v roku. Večina Upravnih enot po Sloveniji, kjer se vloga odda, sprejme dokumentacijo s strani tujca že 90 dni pred iztekom trenutnega dovoljenja, ki ga ima tujec. Skrajni rok za oddajo vloge za dovoljenje za delo in bivanje, ki ga želite podaljšati je en dan pred iztekom trenutnega dovoljenja. Če vloge tujec na odda pravočasno, mu grozi, da dovoljenja ne bo mogel več podaljšati. To pomeni, da mora Slovenijo zapustiti, če nima druge podlage za prebivanje. Če tujec še vedno želi prebivati in delati v Sloveniji, mora za dovoljenje za delo in bivanje vložiti na novo. Ta postopek pa je veliko bolj zapleten in dolgotrajen.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Po dovoljenje za delo in bivanje se odpravite pravočasno!

Zaradi pandemije koronavirusa je tudi samo delo na Upravnih enotah in Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije oteženo. Čakalne vrste so večje. Posledično se splača vlogo za podaljšanje dovoljenja vložiti pravočasno. Tujec lahko na podlagi potrdila, ki ga izda Upravna enota ob vložitvi vloge, legalno prebiva na teritoriju Republike Slovenije vse do končne odločitve v postopku podaljšanja.

BRUTO NETO PLAČA

Dovoljenje za delo in bivanje – Kaj lahko DATA uredi za vas?

V podjetju DATA se v Oddelku za tujce trudimo, da tujcu in njegovemu delodajalcu čimbolj olajšamo sam postopek pridobitve ali podaljšanja dovoljenja za delo in bivanje. Za tujca:

  • pripravimo potrebno dokumentacijo,
  • mu damo točne napotke in nasvete,
  • uredimo morebitne sestanke na pristojni Upravni enoti ter
  • vodimo vso komunikacijo z institucijami, ki sodelujejo v postopku.

Z našo pomočjo tujec novo dovoljenje za delo in bivanje pridobi hitreje in brez dodatnih skrbi. Pomagamo tudi pri pridobivanju in podaljševanju dovoljenj za bivanje na drugih osnovah, kot so študij, samozaposlitev, združitev družine, dovoljenje za EU državljane,…

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Dovoljenja za delo in bivanje – pogoji

Dovoljenje za delo in bivanje lahko tujec podaljša s prošnjo, ki jo mora oddati pod enakimi pogoji, kot je dovoljenje pridobil. Podjetje, v katerem je tujec zaposlen, mora izpolnjevati vsaj en pogoj aktivnega poslovanja tudi, ko podaljšuje dovoljenje za delo in bivanje za tujca. Če je bil tujec (ali neka druga oseba) pred tem v podjetju zaposlen vsaj šest mesecev, je pogoj aktivnega poslovanja izpolnjen, sicer pa ga je potrebno dokazati na drugačen način – z investicijo v osnovna sredstva podjetja ali pa mesečnimi prilivi na račun podjetja.

Preden se podate v postopek pridobivanja ali podaljšanja dovoljenja za delo in bivanje tujca, bomo za vas tudi preverili, če izpolnjujete vse pogoje in vam razložili na kaj morate biti pri teh postopkih pozorni.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Združitev družine in dovoljenje za delo in bivanje

Običajno tujec, državljan tretje države, dobi pravico do združitve družine, ko prvič podaljša dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji. Pomembno je, da mu je bilo pred tem že izdano dovoljenje za bivanje za vsaj eno leto in da mu je bilo to podaljšano za še dodatno leto. Tujec lahko istočasno odda dokumentacijo za podaljšanje in sebi uredi dovoljenje za delo in bivanje ter dokumentacijo za pridobitev dovoljenja za svoje družinske člane pri pristojnem organu. Sicer bo najprej obravnavana vloga vlagatelja in nato vloge družinskih članov, vendar tako lahko prihrani nekaj časa.

Izjema so imetniki Modre karte EU, ki lahko vložijo vlogo za pridobivanje dovoljenja na podlagi združitve družine za svoje družinske člane že takoj, ko sami pridobijo svoje prvo dovoljenje za delo in bivanje. Isto velja tudi za delavce na področju raziskav in visokega šolstva, premeščene delavce iz tretje države v Slovenijo in dolgotrajno premeščene delavce iz druge države EU v Slovenijo.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja