Go to Top

Odrejena karantena – ste upravičeni do nadomestila?

Odrejena karantena pomeni, da delavci ne morejo opravljati dela zaradi virusa (trenutnega korona virusa COVID -19) v skladu z Zakonom, ki ureja preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni in na podlagi odločbe ministra za zdravje. Slednje pa še ob predpostavki, da jim delodajalec iz objektivnih razlogov ne more omogočiti dela na domu.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na [email protected] .

Odrejena karantena delavcu – ali je za ta čas delavec upravičen do nadomestila plače?

Da, takšni delavci so upravičeni do povračila celotnega nadomestila plače, za kar ima podlago v sprejetem interventnem Zakonu o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

Informativni izračun plače

Kakšen je postopek in kdo odloča o povračilu nadomestila plače?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Za uveljavitev povračila nadomestila plače v primeru, ko je odrejena karantena, bo lahko zaprosil delodajalec, ki bo podal vlogo (v elektronski in pisni obliki) na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Ta je namreč pristojen za izvajanje dela navedenega zakona, ki se nanaša na povračilo nadomestila plače za odrejeno karanteno.

Delodajalec bo moral priložiti odločbo ministra za zdravje ter opisati objektivne razloge, iz katerih izhaja, da za delavca ni mogoče organizirati dela na domu (vlogo pripravi v obliki izjave).

V kolikor bo Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje vlogi odobril (z upravno odločbo), bo z delodajalcem sklenil pogodbo o delnem povračilu izplačanih nadomestil plače, v kateri bodo določeni medsebojna razmerja, obveznosti in odgovornosti.

Pravni nasvet

Kolikokrat bo lahko delodajalec uveljavljal pravico do povračila izplačanih nadomestil plače?

Če je delavcu odrejena karantena, jo bo lahko delodajalec uveljavljal samo enkrat ter največ za obdobje, za katerega je bila odrejena karantena (za obdobje, določeno z odločbo ministra za zdravje).

Kakšna je višina povračila v primeru odrejene karantene?

Pravica do nadomestila plače se v primeru, da je bila odrejena karantena, prizna v enaki višini, kot to velja za čas začasnega čakanja na delo. To je 80 odstotkov nadomestila plače, ki pa jo v celoti krije država. Pri določitvi trajanja prejemanja nadomestila plače, bo Zavod upošteval rok iz odločbe ministra za zdravje.

Potrebujete pomoč pri pripravi opisa vašega trenutnega poslovnega položaja? Potem pokličite naše pravnike na 01 6001 530 ali jim pišite na [email protected].

Komentarjev (2)

 • MARJETA BREZOVNIK 27. Marca 2020 - 8:55 Odgovori

  Ali velja isto za zaposlenega delavca državljana BIH, ki je dobil odrejeno 14-dnevno karenteno v svoji državi.

  • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 21:48 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujem se vam za vprašanje. Megazakon predvideva ukrepe za delodajalce, ki so slovenska podjetja ter njihove zaposlene. Če gre torej za zaposleno osebo v slovenskem podjetju se lahko uporabljajo določbe Megazakona.

   Lep pozdrav in vse dobro,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja