Go to Top

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka: kdo so upravičenci?

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka je eden od ukrepov iz naslova sedmega interventnega zakona (PKP7), ki ga je Državni zbor potrdil 29. 12. 2020. Kakšen je predviden znesek te izredne pomoči? Komu enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka pripada? Kako bo izvedeno plačilo?

Informativni izračun plače

Pravniki podjetja Data, d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Radi bi kot podjetnik ali fizična oseba koristili pomoč iz naslova interventnega zakona, a ne veste, kakšen je postopek? Če bi potrebovali pravno svetovanje, se lahko obrnete na našo pravno službo, ki bo poskrbela, da vloge oddate pravočasno in pride pomoč v prave roke. Za individualno svetovanje lahko pravnicam pišete na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka: za kakšen ukrep gre?

Vsi novopečeni starši prejmejo ob rojstvu otroka že t. i. redno denarno pomoč ob rojstvu otroka. Gre za enkratni denarni prejemek, ki je namenjen nakupu opreme za novorojenca. Enkratna denarna pomoč ob rojstvu sicer znaša 286,72 evrov.

Ker je epidemija koronavirusa še zmeraj aktualna, je Vlada Republike Slovenije odločila, da iz naslova PKP7 zagotovi dodatno podporo vsem novopečenim staršem.

  • Enkratna denarna pomoč ob rojstvu pripada enemu od staršev oziroma posvojiteljev otroka s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.
  • Poleg slednjega pogoja, je še pogoj, da se je otrok rodil v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije.

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka je predvidena iz razloga, ker so mnoge družine ostale brez dohodka oziroma se jim je le-ta zaradi trenutne epidemije občutno zmanjšal. Veliko staršev je v času epidemije izgubilo službo in s tem edini vir zaslužka. Nekateri so morali ostati doma zaradi višje sile (ukinjen javni potniški promet, odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka, ovirano prehajanje meje). Nekateri še vedno čakajo na delo od doma.

Pravni nasvet

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka znaša koliko?

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka znaša 500 evrov. V primeru rojstva dvojčkov, bo denarna pomoč, ki jo bo prejel eden od staršev, znašala 1000 evrov. Od navedenega zneska se ne bo plačala dohodnina.

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka bo izvedena kdaj?

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka bo izvedena po uradni dolžnosti za vse upravičence do »redne« pomoči ob rojstvu otroka, ki izpolnjujejo pogoje.

  • Izplačilo za otroke, ki so se rodili do sprejetja zakona, bo izvedeno do 31. marca 2021.
  • Izplačilo za otroke, ki se bodo rodili po uveljavitvi zakona, bo znesek izplačan v treh mesecih po rojstvu.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja