Go to Top

Prisilno upokojevanje po PKP7: kaj predstavlja za delavca in delodajalca?

Prisilno upokojevanje je eden izmed ukrepov iz naslova sedmega interventnega zakona (PKP7), ki ga je Državni zbor sprejel 29. 12. 2020. Ukrep naj ne bi negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice, kaj pa prisilno upokojevanje prinaša, si preberite v nadaljevanju.

Informativni izračun plače

V svojem podjetju zaposlujete delavce, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev in bi jim radi odpovedali pogodbo o zaposlitvi, a vam ni jasno, kako postopek urediti, da bo skladen z zakonodajo? Ne veste, ali prisilno upokojevanje predvideva tudi odpravnino ob upokojitvi? Obvezno se javite naši pravni službi, ki redno spremlja aktualno dogajanje in vam lahko pomaga tudi v tem primeru. S pravnicami lahko stopite v kontakt preko elektronskega naslova data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prisilno upokojevanje: kaj PKP7 predvideva?

Prisilno upokojevanje iz naslova PKP7 prinaša možnost, da delodajalec delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi z odpovednim rokom 60 dni, če ta izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev. Zaposlenim, praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, bo lahko delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi brez navedbe razloga.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Prisilno upokojevanje naj zaposlenim ne bi odrekalo pravice do odpravnine. Če se delodajalec odloči za prisilno upokojevanje, lahko z namenom ugotavljanja izpolnjevanja pogojev pridobi podatke iz zbirk Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ukrep velja od uveljavitve zakona dalje in ni časovno omejen.

Pravni nasvet

Prisilno upokojevanje naj bi spodbujalo pomlajevanje kadra

Odločevalci pravijo, da je prisilno upokojevanje napačno tolmačeno, ker naj ne bi želeli nikogar prisilno upokojiti. Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko ostali v delovnem razmerju, skladno s sprejetim PKP7. Ključen je torej obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Ne glede na vrsto dela bo vsakdo lahko nadaljeval zaposlitev, če se bosta s tem strinjala oba akterja.

Prisilno upokojevanje naj bi spodbudilo zaposlovanje mladih, kar se bo zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike. Zaradi koronakrize je trg dela trenutno prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi. Če bo na primer delodajalec na nekem delovnem mestu, ki ga zaseda delavec z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, potreboval mlajšo silo, bo lahko prekinil pogodbo o zaposlitvi.

Ta sprememba bo izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja