Go to Top

Dodatek za popoldansko delo – komu in koliko pripada?

Dodatek za popoldansko delo ni določen v ZDR-1

Dodatek za popoldansko delo oz. dodatek za izmensko delo ni opredeljen v Zakonu o delovnih razmerjih. Kako torej zaposleni ve, če mu pripada dodatek za popoldansko delo oz. izmensko delo? Pri tolmačenju delovnega prava so vam lahko v pomoč tudi naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Dodatek za popoldansko delo – ni ga v ZDR-1

Kot že omenjeno, dodatek za popoldansko delo oz. delo v izmenah v Zakonu o delovnih razmerjih ni določen. ZDR-1 namreč določa dodatke, ki se določijo za posebne pogoje dela in izhajajo iz razporeditve delovnega časa. To so dodatki za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo ter dodatki za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Je pa v ZDR-1 še določeno, da se dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela, lahko določijo s kolektivno pogodbo.

Bi želeli odpreti s.p.? Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Regres za leto 2022 bo višji kot lani!

Dodatek za popoldansko delo je lahko določen v kolektivni pogodbi

Kolektivne pogodbe za posamezne dejavnosti tako lahko določijo dodatek za popoldansko delo (dodatek za izmensko delo). Delodajalec pa lahko takšen dodatek opredeli tudi v svojih splošnih pogojih ali v pogodbi o zaposlitvi.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Katere kolektivne pogodbe predvidevajo dodatek za popoldansko delo?

Pogledali bomo nekaj kolektivnih pogodb, ki opredeljujejo dodatek za popoldansko delo oz. dodatek za čas v popoldanski izmeni.

Kolektivna pogodba Dodatek za popoldansko delo
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije Dodatek za popoldansko delo znaša 10 % od osnovne plače delavca oz. ustrezne urne postavke. Delavec je upravičen do dodatka za delo, ki ga opravi po 12. uri. Za delo v popoldanski izmeni se šteje, če delavec izpolni 75 % in več svoje redne delovne obveznosti po 12. uri.
Kolektivna pogodba dejavnosti bančništva Slovenije Dodatek za popoldansko delo oz. za delo v izmeni v popoldanskem času znaša 1 % na dan. Za delo v popoldanski izmeni se šteje delo, če delavec izpolni 75 % in več svojega delovnega časa po 12. uri.
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnostih Dodatek za popoldansko delo oz. za čas dela v popoldanski izmeni v višini 10 % (kadar se delovni proces izvaja v dveh izmenah). Za popoldansko izmeno se šteje delovni čas, ki je organiziran po 14. uri.

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije določa, da se za delo v popoldanski izmeni šteje, če delavec izpolni 75 % in več svoje redne dnevne delovne obveznosti po 12. uri. A dodatek za popoldansko delo v kolektivni pogodbi ni opredeljen. Sta pa v kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije med drugim določena dodatka za nočno delo (50 %) ter dodatek za nadurno delo (30 %).

Preberite tudi – Lanski letni dopust, do kdaj ga izkoristiti?

Če bi tudi vi potrebovali pomoč pri oblikovanju pogodb o zaposlitvi, ki so v skladu z zakonodajo ter kolektivnimi pogodbami, se lahko obrnete na naš pravni oddelek. Za pravilen obračun plač pa lahko poskrbijo naši izkušeni računovodje. Če bi potrebovali naše storitve, pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja