Go to Top

Regres v dveh delih – kako ga lahko delodajalec izplača?

Regres v dveh delih – kako izplačati neobdavčen regres?

Regres v dveh delih – kako lahko delodajalec izplača regres v dveh delih, da bo ta neobdavčen? Če imate tudi vi vprašanja glede davčne obravnave regresa in bi potrebovali strokovno davčno svetovanje, so vam na voljo naši davčni strokovnjaki. Prav tako pa vam lahko na vprašanja delovnopravno zakonodaje odgovorijo naši pravniki. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530, nam pošljete povpraševanje prek spletnega obrazca ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Lahko delodajalec izplača regres v dveh delih?

Izplačilo regresa je trenutno aktualna tema, saj smo v času, ko delodajalci izplačujejo oz. bodo izplačevali regres. Več o tem, do kdaj mora biti izplačilo in koliko mora znašati minimalni regres za leto 2022 smo pisali v tem članku. Bo pa (minimalni) regres za leto 2022 višji kot lani. Rok za plačilo regresa delavcem je 1. julij 2022, razen v primeru nelikvidnosti podjetja. Takrat se lahko izjemoma izplača do 1. novembra 2022. Ali lahko delodajalec izplača regres v dveh delih? Kako to stori, če želi, da bo neobdavčen z dohodnino?

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Regres v dveh delih – kdaj regres ni obdavčen?

Če želi delodajalec izplačati regres v dveh delih, se mora drugi del izplačila po delovnopravni zakonodaji šteti za izplačilo regresa. Pravica do regresa je opredeljena v ZDR-1, kolektivnih pogodbah ali internih aktih delodajalca. Če so izpolnjeni pogoji, da se drugo izplačilo šteje za regres, se ob izplačilu regresa upoštevajo določbe ZDoh-2 in ZPIZ-2. Te urejajo ugodnejšo davčno obravnavo regresa. Regres se do vrednosti povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji (pri letnem obračunu dohodnine v višini sto odstotkov povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji) ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. To pomeni, da regres ni obdavčen, niti se ne plačajo prispevki. Bruto je v tem primeru enak netu, ki ga zaposleni prejme na TRR račun.

 Zaslužite s hobijem ali idejo!

Kako torej izplačati neobdavčen regres v dveh delih?

Delodajalec lahko do 1. julija 2022 delavcu izplača minimalni regres v vrednosti 1074,43 evra (kakor je zakonsko določena minimalna plača). Do 1. novembra 2022 (v primeru nelikvidnosti podjetja) pa lahko na primer avgusta, septembra ali oktobra recimo izplača še del regresa v vrednosti 600 evrov. Za to ima seveda napisan ustrezen interni akt. V takšnem primeru gre za regres v dveh delih, ki ne bo obdavčen. Če bi pa želeli izplačati regres po 1. novembru ali decembra, pa bi se drugi del lahko štel kot drugi dohodek iz delovnega razmerja (in ne kot izplačilo regresa). To bi pomenilo, da bi se potem ta drug del štel v davčno osnovo. Delodajalec se lahko odloči tudi, da bo regres v dveh delih izplačal do 1. julija 2022. Na primer – izplača lahko 700 evrov 15. maja, dodatnih 700 evrov pa še 15. junija.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Ob izplačilu zadnjega dela, se ugotovi celotna vrednost regresa

Če je izplačan regres v dveh delih (ali več delih), se ob izplačilu zadnjega dela regresa ugotovi celotna vrednost regresa za letni dopust, ki se všteva v davčno osnovo ter izvede izračun akontacije dohodnine in poračun že plačane akontacije dohodnine od posameznih delov regresa za letni dopust. Enostavneje povedano – v kolikor je izplačan regres v dveh delih (lahko tudi v več kot dveh), ki skupaj ne presegata zneska 100 % povprečne plače, ni obveznosti obračuna akontacije dohodnine. Prav tako ni prispevkov za socialno varnost. Mimogrede, preberite tudi, ali lahko delodajalec regres izplača v bonih!

Sledite podjetju Data tudi na FacebookuLinkedinuTwitterju in Instagramu!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja