Go to Top

Regres za letni dopust – ali se vam šteje v dohodnino ali ne?

Regres za letni dopust, se vam šteje v dohodnino?

Regres za letni dopust je v Republiki Sloveniji je do višine 100 % povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih izvzet iz obveznosti plačila dohodnine in prispevkov.  Pod povprečno plačo mislimo tisto, ki je izpostavljena po zadnjem podatku Statističnega urada Republike Slovenije. To določa 13. točka prvega odstavka 44. člena Zakona o dohodnini. Več o izplačilu regresa za leto 2021:

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021.

Informativni izračun plače

Regres za letni dopust, ki je višji od povprečne plače v Republiki Sloveniji

To sicer ne velja v primeru, ko regres za letni dopust v svojem znesku presega 100 % povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Republiki Sloveniji. V tem primeru se v osnovo za prispevke šteje le znesek regresa, ki presega 100 % povprečne plače za dva meseca nazaj v Republiki Sloveniji. To pomeni, da se na letni ravni v davčno osnovo od regresa šteje zgolj vsota dohodka, ki presega 100 % povprečne plače zaposlenih.

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Regres za letni dopust ureja Zakon o delovnih razmerjih

Pravico do regresa imajo vsi delavci, če imajo pravico do letnega dopusta. To velja tudi v primeru, če ima delavec pravico do sorazmernega dopusta. A v takšnem primeru ima tudi pravico do sorazmernega dela regresa.

Kakšna višina regresa pripada upokojencem v letu 2021?

pravno svetovanje

Vas zanima ustanovitev podjetja?

Pri sklenjeni pogodbi o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima delavec pravico do regresa, ki je sorazmeren delovnemu času. Izjema temu je, če ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom. Torej v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Regres za letni dopust mora biti izplačan najpozneje do 1. novembra tekočega leta

Načeloma v skladu z delovnopravno zakonodajo velja, da mora delodajalec regres za letni dopust izplačati najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.  A obstajajo določene izjeme. Na primer kadar pogodba o zaposlitvi sklenjena po tem datumu. Kot tudi kadar je s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti v primeru nelikvidnosti delodajalca določen kasnejši rok izplačila regresa. Ta datum pa ne sme biti kasnejši od 1. novembra tekočega koledarskega leta.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja