Go to Top

Regres v bonih – ga lahko delodajalec izplača?

Regres v bonih – je možno tudi takšno izplačilo?

Regres v bonih – na nas ste se v preteklosti obračali z vprašanji, ali se lahko izplača regres v bonih. Enoznačnega odgovora ni. V članku bomo preverili, v katerih primerih lahko delodajalec del regresa izplača v bonih. Če imate morebitna vprašanja iz področja delovnega prava, pa so vam na voljo naši pravni svetovalci! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Izračunajte si plačo!

Regres v bonih – kdo sploh ima pravico do regresa?

Regres je pravica zaposlenih, ki imajo tudi pravico do letnega dopusta. V zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače. Ta za leto 2022 znaša 1074,43 evra. To pomeni, da je tudi minimalni regres za leto 2022 1074,43 evra. Regres mora biti izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Zgolj v nekaterih primerih je možno izplačilo do 1. novembra. V kolektivni pogodbi je sicer lahko določen višji znesek regresa, kot ga določa ZDR-1. V takšnem primeru se upošteva in izplača znesek regresa, ki je naveden v kolektivni pogodbi. V tem članku, lahko preverite tudi, ali se vam regres šteje v dohodnino!

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Regres v bonih je lahko predviden v kolektivni pogodbi

Prav tako pa lahko kolektivne pogodbe določajo, da je izplačan regres v bonih oz. v nedenarni obliki. Načeloma sicer velja, da mora delodajalec, enako kot ostale prihodke iz delovnega razmerja, izplačati v denarni obliki. Na vprašanje, ali lahko delodajalec izplača regres v bonih, moramo tako preveriti določbe posameznih kolektivnih pogodb.

Tukaj lahko rezervirate termin za registracijo podjetja!

Regres v bonih v kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije

Ena izmed takšnih kolektivnih pogodb, ki omogoča, da se izplača regres v bonih oz. nedenarni obliki je kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije. Ta določa, da se del regresa lahko izplača v nedenarni obliki. A najmanj 55 % zneska regresa mora biti izplačanega v denarju. Kolektivna pogodba v tem primeru določa še, da v primeru, da se izplača regres v bonih oz. nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb. Ta oblika (regres v bonih oz. nedenarna oblika) mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki. Če vam lahko delodajalec izplača regres v bonih, morate tako preveriti določbe kolektivne pogodbe, ki velja za vašega delodajalca. Je pa potrebno poudariti, da so takšna določila v kolektivnih pogodbah prej izjema kot pravilo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja