Go to Top

Obračun plače: Kaj mora vsebovati in kdaj ga mora delavec prejeti?

Obračun plače

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je pisni obračun plače verodostojna listina, na podlagi katere lahko delavec poda sodno izvršbo. Kdaj mora delavec obračun plače prejeti in katere podatke mora ta vsebovati?

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Kakšne so vse obveznosti podjetnika?

Več informacij

Delodajalec je dolžan izdati delavcu pisni obračun plače ob vsakem izplačilu za posamezno plačilno obdobje. Obračun plače mora vsebovati podatke o plači in nadomestilu plače, o povračilih stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkih, o obračunu in plačilu davkov in prispevkov ter plačilni dan. Iz pisnega obračuna pa morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu in delodajalcu, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Če imate vprašanje glede ustreznega obračuna plač, priporočamo računovodsko svetovanje. O plačah in prispevkih pa razlagamo tudi na seminarjih Funckije za podjetnike in Abeceda poslovanja. Ko se po ustanovitvi podjetja odločite za zaposlitev novih sodelavcev, se sicer lahko posvetujete tudi z našimi kadrovskimi strokovnjaki.

Prijava na izobraževanje

Poleg tega mora delodajalec delavcu izdati tudi pisni obračun plače in nadomestila plače za preteklo koledarsko leto. Iz tega obračuna, ki mora biti izdan najkasneje do 31. januarja, je razviden obračun in plačilo davkov in prispevkov.

Veste, kako je sestavljena plača in kako opraviti izračun bruto neto?

Informativni izračun plače

Obračun plače v rokah delavca najkasneje na plačilni dan

Pri tem je seveda potrebno izpostaviti še, da ZDR-1 v prvem odstavku 135. člena določa, da mora biti plača delavcu na razpolago na določen plačilni dan. Plačilni dan je praviloma določen v sami pogodbi o zaposlitvi ali v kolektivni pogodbi. Če ga ti ne določata, pa je potrebno upoštevati drugi odstavek 134. člena ZDR-1. Le-ta določa, da je zadnji možni plačilni dan 18. v mesecu in tega tudi s pogodbo ni mogoče določiti pozneje. Ustrezna pogodba o zaposlitvi je temelj dobrega sodelovanja med delodajalcem in delavcem. Če pri njeni pripravi ali njenem razumevanju potrebujete pravno svetovanje, se lahko obrnete na Datine pravne strokovnjake.

Prijava na izobraževanje

obračun plačeObveznost delodajalca je, da delavcu izroči obračun plače oziroma plačilno listo najkasneje do konca plačilnega dneva. Če delodajalec krši to svojo obveznost, mu lahko Inšpektorat RS za delo za takšno kršitev izreče tudi globo. Tako je izročitev plačilne liste na eni strani pravica delavca, na drugi strani pa zagotovo obveznost delodajalca, katere kršitev lahko privede tudi do izvedbe postopka inšpekcijskega nadzora pri delodajalcu.

Pisni obračun plače, ki vsebuje vse zgoraj navedene podatke, je po ZDR-1 verodostojna listina, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno izvršbo. To pomeni, da lahko na podlagi pisnega obračuna plače za posamezno plačilno obdobje zahteva izplačilo obračunane, pa še ne izplačane plače.

Morda vas zanima tudi:

Komentarjev (6)

 • Branko Medik 7. Junija 2017 - 22:59 Odgovori

  Zelo všečna in zanimiva je ta stran, ki jo ponujate.

 • Gostimir petkovic 26. Junija 2017 - 12:27 Odgovori

  Nevem za kaj tole nam date ce ni en delodajalac se tega ne drzi in ce ga pac prijavite na ispekcijo za delo nic ne ukrepa in ti in daljse bez placil bez platni list in vsega ….res skoda vremena in vsega tuki se mi zdi da lopove stite in im vse dajo moznost da delavce lahko delajo kaj hoce s njima res zalosno….

 • Helena Trijanska 26. Junija 2017 - 13:20 Odgovori

  A mora bit placilna lusta postemplana in podpisana od strani delodajalca ali ne..npr. za sodno…

  • Dominika Ahačič 19. Julija 2017 - 14:47 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje in vas vljudno vabimo na posvet k naši pravnici. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Anita špoljar 26. avgusta 2018 - 19:20 Odgovori

  Prosim če mi lahko pojasnite na kak način se lahko razni dodatki kot so nedeljsko ali minulo delo obračunavajo v osnovna bruto izplačila
  Hvala za odgovor!

  • Data, d.o.o. 27. avgusta 2018 - 9:34 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Odgovor boste verjetno našli v tem prispevku, kjer smo pisali, da se lahko delodajalec in delavec dogovorita, da je dodatek za delovno dobo del plače. Lahko ga torej v pogodbi o zaposlitvi določita tako, da je zajet v plači, vendar pa nato ni posebej viden na plačilni listi. V pogodbi o zaposlitvi se torej določi ustrezno višja bruto plača, ki že vsebuje tudi dodatek na delovno dobo. Vsekakor pa morajo biti ob tem delavcu že zagotovljene minimalne pravice, ki mu pripadajo. Če pa potrebujete bolj konkretno svetovanje, vam lahko ponudimo plačljivo delovnopravno svetovanje. Pišite na [email protected] in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja