Go to Top

Bolniški stalež – vse, kar morate vedeti o bolniški odsotnosti!

Bolniški stalež je pravica vsakega delavca. Velja za vse zaposlene in samozaposlene. Je plačan izostanek od dela, ki ga delavci koristijo v primeru zdravstvenih težav ali nege družinskih članov. Predpiše ga osebni zdravnik v skladu  z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in v skladu z Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kako pa je z obveznostmi delavca in delodajalca v tem času? Za individualni nasvet kontaktirajte naše pravne svetovalce! Pokličete nas lahko na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. z našo podporo!

Bolniški list se izda v elektronski obliki

V kolikor zbolimo, vam lahko osebni zdravnik odpre bolniški stalež. Bolniški list se izda v elektronski obliki. Z njim dokažemo upravičeno odsotnost z dela in tako tudi prejemamo nadomestilo plače za čas odsotnosti.

Pretvorite bruto plačo v neto kar sami!

Kakšne spremembe veljajo od lani?

Leta 2022 je glede bolniške odsotnosti prišlo do nekaterih sprememb. In sicer za bolniški stalež velja, da če smo z delovnega mesta odsotni zaradi bolezni, poškodbe izven dela ali poškodbe po tretji osebi izven dela, nadomestilo bremeni delodajalca ali samostojnega zavezanca prvih 20 delovnih dni. Od vključno 21. delovnega dne pa gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če je razlog odsotnosti poškodba pri delu ali poklicna bolezen, pa nadomestilo bremeni delodajalca ali samostojnega zavezanca prvih 30 delovnih dni. Od vključno 31. delovnega dne pa gre v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 Normirani s.p. – vse kar morate vedeti!

pravno svetovanje

Minimalna plača 2023

Nadomestilo plače in bolniški stalež

V času bolniške odsotnosti, ko imate odprt bolniški stalež, vam pripada denarno nadomestilo plače. Od lanskega leta dalje velja, da je za prvih 20 dni bolniške odsotnosti odgovoren delodajalec, od vključno 21. dne pa nadomestilo za bolniško odsotnost krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Pravila so malce drugačna v primeru poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Če je bolniški stalež odprt na podlagi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, mora delodajalec nadomestilo za plačo kriti prvih 30 dni.

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Bolniški stalež – potrebno je upoštevati navodila zdravnika!

Ko smo bolniško odsotni (gre za bolniški stalež), moramo upoštevati navodila, ki nam jih predpiše zdravnik. Ta določajo, koliko moramo počivati, ali so nam dovoljeni izhodi, sprehodi, odhodi izven kraja, kjer bivamo ipd. Načeloma velja, da takrat ko »koristimo bolniški stalež«, moramo biti na domu. Dom lahko zapustimo ob odhodu na zdravniški pregled oz. terapijo. Možno pa je tudi dom zapustiti v primerih, če tako dovoli zdravnik in odsotnost ne vpliva negativno na potek zdravljenja. Ko zdravnik poda navodila, mora upoštevati zdravstveno stanje osebe ter tako določiti režim, da bo oseba čim prej zaključila bolniški stalež ter se vrnila na delo.

Kilometrina 2023

Ali lahko delodajalec preveri, če kršimo »bolniški stalež«?

Ali lahko delodajalec ukrepa, če sumi, da delavec »izkorišča« bolniški stalež? Kontrolo bolniške odsotnosti do 20 dni ima delodajalec običajno opredeljeno v internih pravilnikih. Ti mu omogočajo, da ukrepa v primeru suma, da zaposleni izkoriščajo bolniški stalež oz. bolniško odsotnost. Lahko se odloči za izvedbo nadzora. Tega lahko opravi sam ali najame detektiva. Ko pa je delavec bolniško odsoten več kot 20 dni pa lahko nadzor izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem primeru lahko na vrata potrka laični nadzornik ZZZS, ki ugotavlja, ali oseba upošteva navodila osebnega zdravnika.

Kako odpreti sp? 

Kdaj ostanemo brez denarnega nadomestila?

Da je bolniški stalež kršen in tako lahko ostanemo brez nadomestila plače velja:

·         če se brez opravičenega vzroka ne odzovemo vabilu na zdravniški pregled oz. zdravniško komisijo,

·         če opravljamo pridobitno delo v času bolniške odsotnosti,

·         če ne upoštevamo navodil pristojnega zdravnika za zdravljenje;

·         če zapustimo kraj bivanja brez dovoljenja zdravnika.

Brez denarnega nadomestila pa lahko ostanemo tudi, če neopravičeno najpozneje tri dni po začetku bolezni ne obvestimo delodajalca oz. osebnega zdravnika, da smo zboleli.

Bi glede bolniške odsotnosti potrebovali pravni nasvet? Ali pa imate druge dileme delovnopravne zakonodaje? Kontaktirajte naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja