Go to Top

Obračun plače – do kakšnih napak lahko pride?

Obračun plače lahko prinese tudi napake pri obračunu plače. Te lahko podjetje nato tudi precej stanejo. Ne le denarja, ampak tudi časa. Katere so pogoste napake pri obračunu plače?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Da ne bi prihajalo do napak pri obračunu plač, si zagotovite zanesljivega partnerja – računovodski servis!

Da bo obračun plače takšne kot mora biti in da bi bile napake pri obračunu plače preteklost, vam lahko pomaga naš računovodski servis DATA. Imamo več kot 30 let izkušenj! Če iščete zanesljiv računovodski servis, nas pokličite na 01/600-1530 za ponudbo!

Informativni izračun dohodnine

Obračun plače in napačno obračunani dodatki

Med pogoste napake, ko gre za obračun plače, sodijo izplačila dodatkov pri plači. Delodajalci namreč dodatek za delovno dobo ali dodatek za pogoje dela vštejejo v minimalno plačo. To ni v skladu z zakonom! Zakon o minimalni plači (ZMinP) namreč določa, da se v minimalno plačo ne vštevajo dodatki, določeni z zakoni ali drugimi predpisi ter kolektivnimi pogodbami. Lahko se celo zgodi, da dodatka za delovno dobo oz. dodatke za pogoje dela delodajalec ne izplačuje. To je v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ali je vaša plača obračunana pravilno? To vam lahko v okviru plačljivega strokovnega svetovanja preverijo naši davčni, pravni in računovodski svetovalci! Za termin svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali nam pišete na [email protected].

Ustanovite d.o.o. pri nas na Dati! Pokličite 01/600-1530!

računovodsko svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Napačen obračun povračil stroškov

Ko se dela obračun plače lahko pride tudi do napak pri povračilih stroškov (na primer za povračila za prehrano, prevoz na delo ipd.). Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja določa višine plačil, do katerih se te ne štejejo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Povračila stroškov iz delovnega razmerja sicer (lahko) določajo kolektivne pogodbe. V kolikor jih ne, pa se to lahko uredi s podzakonskim aktom ali internim pravilnikom delodajalca.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Obračun plače – napačna osnova ali višina odstotka od osnove za nadomestila plače

Možne napake pri obračunu plače so tudi pri obračunu nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela. To so lahko bolniške odsotnosti, dopust ipd. V kolikor referent za obračun plač ali druga oseba, ki opravlja to delo (računovodja, knjigovodja) naredi napako pri upoštevanju pravilne osnove ali višine deleža od osnove za obračun nadomestil, pride do napačnega obračuna.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Do kakšnih napak lahko še pride, ko gre za obračun plače?

Ko gre za obračun plače lahko pride še do naslednjih napak:

  • Napačen obračun bruto plače;
  • Nepravilno obračunana plača (do tega lahko pride tudi zaradi nepravilnega vodenja evidenc, neupoštevanje nadur);
  • Neupoštevanje bonitet pri obračunu plače;
  • Odtegljaji zaposlenega.

Je vaš obračun plače pravilen? V kolikor tudi mislite, da so napake pri obračunu plače tudi pri vas, se lahko z našimi svetovalci dogovorite za plačljiv pregled vaših plačilnih list. Pravniki preverijo ustreznost zneskov, če so skladni z veljavno zakonodajo ter ostalimi akti, medtem ko računovodja preveri pravilnost in davčno ustreznost obračuna plač. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected].

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja