Go to Top

Lanski letni dopust – ga še niste porabili? Do kdaj imate čas?

Lanski letni dopust – do kdaj ga morate izkoristiti?

Lanski letni dopust lahko porabite v tekočem letu 2022. Do kdaj ga pa lahko porabite? In kako je v izrabo letnega dopusta posegel PKP 10? Če imate nejasnosti glede letnega dopusta ter bi potrebovali pravni nasvet, se obrnite na našo pravno službo! Specializirani so za področje delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Informativni izračun plače

Lanski letni dopust – koliko vam ga je ostalo?

Če vam je še ostal lanski letni dopust, lahko preverite pri vašem delodajalcu. V Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da delodajalec od delavca lahko zahteva, da najmanj dva tedna dopusta izkoristi v tekočem letu v strnjenem nizu. Ta dva tedna dopusta zaposleni ne more prenesti v prihodnje koledarsko leto.

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno!

pravno svetovanje

 Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Lanski letni dopust in njegova izraba je lahko določena v internem pravilniku!

Priporočljivo je, da delodajalec sprejme interni pravilnik o letnem dopustu, kjer se lahko določi tudi lanski letni dopust oz. število dni, ki se jih lahko prenese v prihodnje koledarsko leto. Če bi potrebovali pomoč pri pripravi internih pravilnikov, vam lahko te pripravijo naši pravni strokovnjaki z večletnimi izkušnjami. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pošljete povpraševanje preko spletnega obrazca! Kaj pa pomeni, da se lanski letni dopust oz. število dni, ki se lahko prenesejo v naslednje leto, določi v internem aktu? Poglejmo na primeru – delodajalec v internem pravilniku določi, da lahko v prihodnje leto prenesete lanski letni dopust, in sicer maksimalno 6 dni. Če vam je recimo ob koncu prejšnjega leta ostalo 9 dni, vam trije dnevi dopusta propadejo. Mimogrede, preberite tudi Regres za leto 2022 višji kot lani, kako bo prihodnje leto?!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Lanski letni dopust morate načeloma porabiti do 30. junija, izjemoma do 31. decembra!

Zakon o delovnih razmerjih določa, da se lanski letni dopust v dogovoru z delodajalcem lahko izrabi najpozneje do 30.6.2022. Lanski letni dopust oz. izraba lanskega letnega dopusta pa je določena tudi v interventnem zakonu PKP 10. Ta namreč določa tudi pravico, da lahko delavec lanski letni dopust izrabi tudi do 31.12.2022. A to velja pod pogojem, da delavec zaradi nujnih delovnih potreb povezanih z obvladovanjem virusa SARS-CoV-2 ali posledic epidemije covida-19, ni mogel porabiti letnega dopusta za leto 2021 v skladu z roki, ki jih določa ZDR-1.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Do kdaj pa lahko lanski letni dopust izkoristijo delavci na porodniški ali bolniški odsotnosti?

Delavci, ki zaradi bolniške odsotnosti, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, letnega dopusta za leto 2021 niso izkoristili do konca leta 2021 in ga ne bodo mogli izkoristiti do 30.6.2022, lahko lanski letni dopust prav tako koristijo do 31.12.2022 (v skladu z ZDR-1).

Sledite podjetju Data tudi na Facebooku, Linkedinu, Twitterju in Instagramu!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja