Go to Top

Porodniška, neizrabljen dopust

Porodniška odsotnost v določenih primerih omogoča izrabo lanskega letnega dopusta tudi do 31. decembra. S sklenitvijo delovnega razmerja delavci pridobijo tudi pravico do letnega dopusta. Kakšna so pravila glede izrabe letnega dopusta in kako na možnost izrabe dopusta vpliva porodniška odsotnost?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Pravniki pogosto prejemamo vprašanja, ki se nanašajo na število dni dopusta, ki pripadajo delavcem. Veste, da lahko delavcem odredite več dni dopusta, če to določite v Pravilniku o letnem dopustu? Ga vaše podjetje še nima? Pišite nam na data@data.si in povprašajte naše pravnike po ponudbi!

Informativni izračun plače

Izraba letnega dopusta

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon določa, da je letni dopust mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna. Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna dopusta.

Preostanek dopusta, ki ga delavec ne izrabi v tekočem koledarskem letu, lahko v dogovoru z delodajalcem izrabi do 30. junija naslednjega leta. Kako pa je v primeru, kadar delavka dopusta ne more izrabiti zaradi porodniške? Kako torej porodniška vpliva na pravice delavke?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Porodniška in izraba letnega dopusta

Delavka, ki ni izrabila dopusta v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi porodniškega dopusta, lahko ves dopust izrabi do 31. decembra naslednjega leta. Skrb, da bi porodniška odsotnost povzročila izgubo pravice do letnega dopusta je zato odveč.

Čakanje na delo – 3 korona paket

Podobno tudi v primeru bolniške odsotnosti

Enaka pravica pripada tudi delavcu, ki ni izrabil dopusta v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi bolniške odsotnosti. Tudi v tem primeru lahko delavec ves dopust izrabi do 31. decembra naslednjega leta.

Bruto neto plača

Način izrabe dopusta

Letni dopust se v vsakem primeru izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. Niti delavec niti delodajalec tako ne moreta povsem samovoljno odločati kdaj bo delavec koristil dopust. Posebna pravica pa pripada tudi staršem šoloobveznih otrok. Ti imajo namreč pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja