Go to Top

Delovni čas mora biti določen v pogodbi o zaposlitvi!

Delovni čas – kako je definiran?

Delovni čas je opredeljen v zakonu o delovnih razmerjih. Kaj se šteje vanj? Kaj je efektivni delovni čas? Kakšne vrste delovnega časa poznamo? Kakšne so torej razlike med polnim in krajšim? V kolikor imate vprašanja delovnopravne, gospodarske ali obligacijske zakonodaje tudi vi, pokličite naše pravne svetovalce ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Dosegljivi smo na 01/600-1530 ter na data@data.si!

Ustanovitev podjetja na DATI je hitra in enostavna!

Delovni čas – kako je opredeljen v ZDR-1?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) delovni čas opredeljuje kot efektivni delovni čas in čas odmora ter čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oz. splošnim aktom. Določilo o dnevnem ali tedenskem delovnem času in razporeditvi delovnega časa mora biti določeno tudi v pogodbi o zaposlitvi. Opredelitev delovnega časa je pomembna za uveljavljanje pravic delavcev iz delovnega razmerja in iz naslova socialnega zavarovanja.

Za informativni izračun plače uporabite naš kalkulator!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v letu 2022?

Kaj je efektivni delovni čas?

Efektivni delovni čas je čas, ko delavec dela oz. je na razpolago delodajalcu ter izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi. Je tudi osnova za izračun produktivnosti dela.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Polni delovnik je lahko tudi krajši kot 40 ur!

Polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden. A pozor – z zakonom ali kolektivno pogodbo je lahko polni delovnik določen krajši kot 40 ur na teden, a ne manj kot 36 ur tedensko. Za delovna mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare, se lahko s kolektivno pogodbo, določi polni delovni čas, ki traja manj kot 36 ur na teden. V kolikor polni delovnik ni določen z zakonom ali kolektivno pogodbo, se za polni delovni čas šteje 40 ur tedensko. Kako je pa z nadurnim delom oz. nadurami pa lahko več preberete v tem članku!

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kaj pa krajši delovni čas?

V ZDR-1 ni določeno najmanjše število ur, za katerega se lahko sklene pogodba o zaposlitvi za krajši delovnik. To pomeni, da lahko delavec sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovnik tudi z dvema delodajalcema ali celo z več delodajalci ter tako na tak način doseže polni delovni čas.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja