Go to Top

Največja podjetja na svetu – katera so in v katerih panogah delujejo?

Največja podjetja na svetu – sam vrh ostaja enak že skoraj desetletje!

Največja podjetja na svetu glede na promet, profit, tržno kapitalizacijo in druge dejavnike so vam najverjetneje poznana. Najverjetneje ste pomislili na Apple, Amazon in Wallmart – temu je tako predvsem, ker se sam vrh ni spremenil že skoraj desetletje. Poznate morda v katerih panogah se najpogosteje pojavljajo ta največja podjetja na svetu?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Največja podjetja na svetu – katera so na lestvici Forbes?

Lestvica Fortune Global 500 zajema največja podjetja na celem svetu, med tem ko je lestvica Fortune 500 omejena le na največja podjetja v ZDA. Navkljub temu so največja podjetja iz globalnega vidika, hkrati tudi to podjetja iz ZDA. To so seveda Wallmart, Amazon, Apple ipd. Vendar prav zaradi širšega nabora postavk temu ni povsem tako. Poleg prihodkov, dobičkov, bilančnih izkazov in števila zaposlenih so namreč upoštevali tudi obratna sredstva, vrednost trga, odstotek dobička pri prometu, sredstva in kapital delničarjev ter dobičku po delnici in skupnem dobičku lastnikov (delničarjev). Na prvem mestu je Walmart, sledi mu Apple. Na tretjem mestu pa najdemo kitajsko podjetje State Grid, na četrtem kitajski National Petroleum. Na šestem mestu, takoj pred Applom je savdski Aramco. Najvišje uvrščeno evropsko podjetje je Volkswagen, ki zaseda osmo mesto. Celotni seznam podjetij lahko poiščete tukaj.

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Največja podjetja glede na panoge v katerih delujejo

Da bi dobili malo boljši in malo bolj koristen vpogled v seznam, si poglejmo, v katero panogo spadajo ta največja podjetja. Največja podjetja na svetu so največkrat v finančni panogi. Takoj za tem jih najdemo tudi v zdravstvu, maloprodaji, tehnologiji in energiji. Glede na panogo, največja podjetja najdemo tudi v proizvodnji hrane, pijače in tobaka. Največja podjetja najdete velikokrat tudi v telekomunikacijski industriji, avtomobilski industriji, trgovini ter v transportnih storitvah.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Katera so nova največja podjetja v letu 2022 na seznamu?

Novi “prišleki”, ki jih najdete na seznamu med največjimi podjetji, prihajajo zares iz celotnega sveta in ne le iz ZDA. Tako je naj več novih največjih podjetij iz Azije –  kar 12 jih je po številu. Kar 5 jih prihaja iz Evrope. Iz ZDA pa le 2. Tudi glede na dejavnost teh podjetij so izredno razpršena –  tako prihajajo iz transportnih storitev, zdravstva, inženirskih dejavnosti ali gradbeništva.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja