Go to Top

Že letos višji regres!

Regres za letni dopust – po novem se izplačilo regresa do višine 100 % zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v RS (trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji 1.729,15 evrov) razbremeni dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Namreč vlada je dne 25.4.2019 na izredni seji sprejela noveli zakonov o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki to sedaj določata. Noveli obeh zakonov bosta uveljavljeni že naslednji dan po objavi v Uradnem listu, najkasneje do konca maja 2019. Za pravni nasvet o dohodnini se lahko obrnete na našo pravno službo.

Informativni izračun plače

Ta novica za zaposlene pomeni, da bodo že letos dobili višji regres za letni dopust. Na primer delodajalec, ki se bo npr. odločil izplačati delavcem regres v višini 1.600,00 EUR, bodo delavci prejeli izplačanih 1.600,00 EUR regresa.

V kolikor bo delodajalec opravil izplačalo regresa do neobdavčenega zneska, bo razbremenjen obdavčitve. V kolikor pa bo znesek regresa za letni dopust presegal 100 odstotkov povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, pa bo razlika obdavčena.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Za tiste, ki so jim regres za letos že izplačali, torej pred sprejetjem novele, bo Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) zavezancu, t.j. delavcu izdala posebno odločbo o vračilu dajatev po uradni dolžnosti. Namreč FURS bo tem zavezancem vrnil preveč obračunane prispevke in dohodnino, in sicer najkasneje v 30 dneh od vročitve odločbe.

Kakšno višino regresa bodo izplačali svojim zaposlenim delodajalci, je odločitev samih delodajalcev. Namreč višje izplačilo regresa je lahko predpisano s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali internim aktom delodajalca. Pomembno je, da je regres izplačan najmanj v višini minimalne plače, kot to določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Tako bo znesek 886,63 evra regresa dobil vsak, saj bo to najnižji regres, enak minimalni plači.

Pravni nasvet

Regres – kdaj je rok za izplačilo?

V skladu z ZDR-1 je delodajalec dolžan delavcu izplačati regres za letni dopust najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila. Vendar slednje najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Vas zanima kaj lahko storite, če regres ni izplačan?

Ali potrebujete pravni nasvet v zvezi z regresom? Pokličite na 01 / 6001 528 ali pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja