Go to Top

Krajši delovni čas zaradi starševstva – komu pripada?

Starši se pogosto soočajo z vprašanjem oziroma težavo, kdo bo varoval, vzgajal oziroma skrbel za njihovega otroka, ko bodo oni najmanj osem ur na dan službeno odsotni. Zakonodaja jim zato daje možnost za krajši delovni čas zaradi starševstva. To pomeni, da lahko svojo tedensko delovno obveznost zmanjšajo za polovico in ohranijo večino pravic delavcev, ki delajo polni delovni čas.

Krajši delovni čas zaradi starševstva opredeljuje Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1) v svojem 50. členu. Ta določa, da mora krajši delovni čas zaradi starševstva obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. Delavec pa mora obvestiti delodajalca o začetku dela s krajšim delovnim časom 30 dni pred nastopom.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kakšne obveznosti prinaša samozaposlitev?

Več informacij

Razmišljate o samozaposlitvi? Pridružite se nam na izobraževanju, ker pojasnimo vse prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Kdo lahko koristi krajši delovni čas zaradi starševstva?

Krajši delovni čas zaradi starševstva lahko koristi:

 • eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, in sicer do tretjega leta starosti otroka;
 • eden od staršev, ki neguje in varuje težje ali zmerno gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, in sicer tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar največ do 18. leta starosti otroka;
 • eden od staršev, ki neguje in varuje najmanj dva otroka, do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka, pri čemer je eno leto izrabe pravice neprenosljivo za vsakega od staršev.

Izjemoma lahko eden od staršev pravico do krajšega delovnega časa izrabi v celoti sam. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za delo, izjeme določa 30. člen ZSDP-1.

V katerih primerih eden od staršev pravico do krajšega delovnega časa lahko izrabi čisto sam?

 • Če je drugi od staršev umrl, zapustil otroka ali mu je odvzeta roditeljska pravica.
 • Če so drugemu od staršev prepovedani stiki z otrokom v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja. Oziroma je bil drugemu od staršev izrečen ukrep prepovedi približevanja po predpisih, ki urejajo policijo in preprečevanje nasilja v družini ali je na prestajanju zaporne kazni v zavodu za prestajanje zaporne kazni in ne varuje in neguje otroka.
 • Če je drugi od staršev s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za varstvo in vzgojo otroka ali na drug način zanemarja roditeljsko pravico, na podlagi mnenja pristojnega centra.
 • Če je otrok zaupan v varstvo in vzgojo drugemu od staršev oziroma živi samo z drugim od staršev, ki varuje in neguje otroka.
 • Če postane eden od staršev na podlagi mnenja zdravnika trajno ali začasno nesposoben za nego in varstvo otroka.
 • Če drugi od staršev ni zavarovanec za starševsko varstvo.

krajši delovni čas zaradi starševstva

Pravico do krajšega delovnega časa starš pridobi pri svojem delodajalcu. Na centru za socialno delo (CSD) pa lahko uveljavlja pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti. Delodajalec staršu torej zagotavlja plačo po dejanski delovni obveznosti, država pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače.

Informativni izračun plače

Enako pravico imajo tudi samozaposleni

Krajši delovni čas zaradi starševstva pa lahko koristijo tudi samozaposleni. “Ob uveljavljanju pravice ni razlike med samozaposlenimi ali zaposlenimi v odvisnem delovnem razmerju,” so nam zatrdili na Ministrstvu za delo.

Tudi samozaposleni lahko uveljavljajo pravico do skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva!

Klikni in deli

Podjetnik mora torej na CSD vložiti vlogo za plačilo sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti. Po prejemu odločbe pa mora spremeniti podatke v svojem zavarovanju oziroma v prijavi v socialna zavarovanja. Odjaviti se mora iz zavarovanja za polni delovni čas in se prijaviti v zavarovanje za najmanj polovični (oziroma drugače skrajšan) delovni čas. Podjetnik lahko zavarovanje na podlagi odločbe CSD spremeni tudi na VEM točki podjetja Data.

Opozarjamo pa, da tisti, ki koristijo pravico do krajšega delovnega časa zaradi starševstva, ne morejo imeti registriranega popoldanskega s.p.. Krajši delovni čas zaradi starševstva je namreč namenjen temu, da starši preživijo več časa z otrokom.

Komentarjev (81)

 • Katja Javernik 27. Novembra 2017 - 8:36 Odgovori

  Kaj pomaga če imam polovični delovni čas itak nisem kaj z otroki ker imam delovni čas od 13-17 ure ali 16-20 ali 16.30-20.30. vsako soboto od 9-13 ali 13-17. Te se to uredite da se dela samo dopoldan ko so otroci v šoli in v vrtcu.

  • Anka Pauko 27. Decembra 2017 - 16:41 Odgovori

   Se strinjam! Tudi pri meni ke tako! Kaj koristi ta pravica,če je istočasno izničena,ker ti delodajalec lahko da urnik kakršnega on želi!Če že imamo to pravico,potem manjka še en člen,ki bi moral dovoliti tem mamam, ki koristijo polovični delovni čas zaradi starševstva, delo samo v dopoldanskem času, saj takrat v dopoldanskem času imamo varstvo,popoldan pa ga jaz nimam in sploh ne vem kak bom lahko hodila sploh po otroke, ko bom začela kmalu delat!!!! L.p.Anka

 • mateja Verdic 28. Novembra 2017 - 10:07 Odgovori

  Mateja Verdic

  Kakšen regres mi pripada v primeru, da bi imela 4 ure dela in 4 ure starševsko varstvo?

  • Manca Borko Grimšič 28. Novembra 2017 - 11:23 Odgovori

   Pozdravljeni,
   Pripada vam celoten regres (kot za delo s polnim delovnim časom). Če potrebujete dodatne informacije, nam lahko pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Barbara A 3. Januarja 2018 - 13:49 Odgovori

  Pozdravljeni,

  Kako se v primeru polovičnega delovnega časa zaradi starševskega varstva upošteva delovna doba? Se šteje kot 4- ali kot 8-urni delavnik? To evidenco vodi delodajalec ali CSD? Hvala.

  LP, Barbara

  • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2018 - 9:34 Odgovori

   Pozdravljeni, v kolikor imate delovni čas skrajšan zaradi starševstva, vam država plačuje za skrajšan del delovnika prispevke od minimalne plače. Delovna doba se vam torej prizna v celoti, le pokojninska osnova je za ta čas nižja, saj ni plačana od vaše siceršnje plače, ampak od minimalne. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • petra saito 12. Januarja 2018 - 9:26 Odgovori

  Pozdravljeni,

  kot sem razumela iz odgovora CSD,lahko jaz(mama) koristim to pravico do vstopa mlajšega otroka v šolo. Tisto dodatno leto (do končanega prvega razreda mlajšega otroka) pa lahko koristi samo oče,če je do zdaj ni. Sem prav razumela?
  Hvala za odgovor in lep dan,

  Petra

  • Manca Borko Grimšič 15. Januarja 2018 - 11:56 Odgovori

   Pozdravljeni, eno leto skrajšanja delovnega časa zaradi starševstva je neprenosljivo za vsakega od staršev. Za način razdelitve pa bo najbolje, da se obrnete na CSD. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Alenka kerle 24. Januarja 2018 - 8:07 Odgovori

  Torej, regres mi pripada v celoti pri 4urnem del.casu in 4ure starsevskega varstva. Kako pa je z dopustom. Koliko dni mi pripada(isto kot pri polnem del.casu).

  • Dominika Ahačič 18. Aprila 2018 - 8:16 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • ADRIJANA ROMIH 28. Januarja 2018 - 18:44 Odgovori

  Pozdravljeni Ali lahko dela oseba nedelje, ko dela skrajši delovnik zarado otrok to pomeni ima skrajši delovnik otroka sta stara 5 in 9 let
  Hvala za odgovor l.p,

  • Manca Borko Grimšič 7. Februarja 2018 - 10:46 Odgovori

   Pozdravljeni, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Alenka M 20. Februarja 2018 - 9:33 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Sem mamica dveh najstnikov (17 in 14 let) ter malčice, ki bo kmalu stara 2 leti. Kako dolgo lahko delam sktrajšani delovni čas? Do njenega dopolnjenega 3. leta ali do vstopa v šolo?
  Hvala, lp

  • Manca Borko Grimšič 20. Februarja 2018 - 14:04 Odgovori

   Pozdravljeni, v dikciji ministrstva je, da “do končanega prvega razreda najmlajšega otroka”, nikjer pa ni navedeno, koliko je lahko star starejši otrok. Upoštevajte, da je v tem primeru eno leto med staršema neprenosljivo (če mati izkoristi večino pravice do dela s krajšim delovnim časom, lahko zadnje leto izkoristi samo oče ali obratno, sicer pravica propade). Priporočamo vam, da se s svojim vprašanjem obrnete na CSD. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Pika Poka 28. Marca 2018 - 13:47 Odgovori

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima koliko je potem plače pri skrajšanem delavniku? Se pravi če dobim minimalca(638neto) je potem polovica le tega? Kaj pa otroški doddatek v tem primeru se kaj zviša in pa seveda položnica za vrtec zmanjša?
  Hvala za odgovor,
  lp

  • Manca Borko Grimšič 28. Marca 2018 - 14:46 Odgovori

   Pozdravljeni, pri skrajšanem delovniku je neto plača sorazmerna s številom opravljenih ur; pri skrajšanju zaradi starševstva vam nato država doplača zgolj prispevke do polnega delovnika. VEč bi vam lahko svetovali na davčnem svetovanju; če želite ponudbo zanj, nam pišite na data@data.si. Otroški dodatki se v splošnem obračunavajo glede na vaše in partnerjeve neto dohodke oziroma premoženje ter posledične uvrstitve v dohodkovni razred. Več o otroških dodatkih vam bodo znali svetovati na pristojnem CSD. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Sara C 17. Junija 2018 - 22:36 Odgovori

  Pozdravljeni,
  Trenutno sem v delovnem razmerju, razmisljam pa da bi odprla svoj s.p.. zanima me ce zdaj koristim skrajsani delovni cas ali mi pripada tudi v bodoce, ko bom odprla svoj s.p..
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 9:14 Odgovori

   Spoštovana Sara, hvala za vprašanje. Skrajšani delovni čas lahko koristite pod istimi pogoji tudi, če odprete s.p. Za vse samostojne podjetnike, ki se prvič vpišejo v register podjetij, velja tudi finančna spodbuda, prvi dve leti plačujejo manj prispevkov za PIZ. O tem smo pisali v tem prispevku. Vabimo vas, da se pred odprtjem s.p. udeležite naših brezplačnih seminarjev, svetujemo najprej seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, nato pa še Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Na obeh boste dobili veliko praktičnih nasvetov, vodita jih naša svetovalca za registracijo podjetij. Vabljeni in srečno na vaši podjetniški poti, ki jo lahko začnete tudi na Dati, saj pri nas lahko brezplačno, hitro in enostavno odprete s.p. ali d.o.o.!

 • Ines 7. Julija 2018 - 11:31 Odgovori

  Imam pogodbo za 8 urni delovnik in zdaj koristom polovocni delovni cas zarado starsevsta. Ali se ta pravica in dopolnilno s.p. izkljucujeta?

  • Data d.o.o. 9. Julija 2018 - 11:03 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Po veljavni zakonodaji tisti, ki koristijo pravico do krajšega delovnega časa, ne morejo imeti registriranega statusa samostojnega podjetnika, kjer plačujejo le pavšalne prispevke. O tem smo pisali v tem prispevku. Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Mira xx 26. Julija 2018 - 16:19 Odgovori

  Pozdravljeni. Mene pa zanima kako je z skrajšanim delovnim časom zaradi staršrvstva če imas sedaj delovnik od ponedeljka do sobote (6dni v tednu) po 6:40?

  • Data d.o.o. 30. Julija 2018 - 10:12 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Zakon o starševskem varstvu pravi: “Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost.” O razporeditvi delovne obveznosti pa se morate dogovoriti s svojim delodajalcem. Pri tem vam lahko pomagamo s plačljivim pravno-kadrovskim svetovanjem. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Katarina 20. Septembra 2018 - 20:25 Odgovori

  Kako do skrajsanega delovnika? Ravno sem podpisala pogodbo za 8 ur? Doma imam 6letnico in 1,5letnico. Se delodajalec mora strinjat in kaj ce se ne? Ne vem ce sploh upam vprasat

  • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:02 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Po zakonu vam delo s krajšim delovnim časom pripada in vam ga delodajalec mora omogočiti. Če boste pri uveljavljanju te pravice imeli težave, vam lahko pomagamo s plačljivim pravnim svetovanjem. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • mirsada mujkic 20. Septembra 2018 - 21:25 Odgovori

  Spoštovani, ali Lahko uveljavljam krajši delovnih čas tut če imam otroka v vrtcu?

  • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:03 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Lahko, saj bivanje otroka v vrtcu ni povezano z delom za krajši delovni čas. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Maja 21. Septembra 2018 - 20:56 Odgovori

  Pozdravljeni!
  – Zanima me, ali lahko koristim skrajšani delovni čas, tudi če imam pogodbo za določen čas?
  – Ali si lahko sama izberem na koliko ur želim znižati delovno obveznost (na 4, 5, 6 ali 7 ur)?
  Hvala

  • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:07 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Da, velja tudi pri pogodbi za določen čas. Delovna obveznost mora biti najmanj 4 ure, navzgor krajši delovni čas določite sami. Če potrebujete plačljivo pravno svetovanje, nam pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav in srečno, Data, d.o.o.

 • Tina 26. Septembra 2018 - 12:19 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Rada bi koristila 7 urni delavnik do 3 leta starosti otroka, ker tezko pridem pravocasno do vrtca. Zanima me ali lahko prijateljici v novembru (vikend ali v casu dopusta) lahko pomagam preko podjemne pogodbe (cca. 20- 30 ur). Pomagam ji vsako leto ob tem casu

  • Data d.o.o. 26. Septembra 2018 - 15:53 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Tina 26. Septembra 2018 - 12:20 Odgovori

  Hvala. Lp

 • Katja Razman 9. oktobra 2018 - 14:09 Odgovori

  Pozdravljeni, ali lahko lastnik oz direjtor podjetja, ki placuje prispevke in ne dobi place tudi koristi skeajsani delovni cas za drugega otroka do konca ega prvega razreda?

  • Data, d.o.o. 9. oktobra 2018 - 14:23 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Da, krajši delovni čas zaradi starševstva lahko koristijo tudi samozaposleni. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Valerija Grögl 10. oktobra 2018 - 20:56 Odgovori

  Pozdravljeni zanima me,če lahko skrajsani delovni čas koristim tudi kasneje,to mislim,ko je drugi otrok napr. star 3leta

  • Data, d.o.o. 11. oktobra 2018 - 8:48 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Skrajšan delovni čas lahko koristi eden od staršev, ki neguje in varuje najmanj dva otroka, do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka (pri čemer je eno leto izrabe pravice neprenosljivo za vsakega od staršev). Več o tem smo pisali v tem prispevku. Če potrebujete pomoč, pa vam predlagamo plačljivo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • xy xy 26. Decembra 2018 - 15:52 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Zanima me, ali po preteku dela s skrajšanim delovnim časom obvelja prvotna pogodba (delo za polni delovni čas), oziroma če mi lahko delodajalec zmanjša delež zaposlitve po preteku koriščenja te pravice

  • Data d.o.o. 4. Januarja 2019 - 14:15 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujem se vam za vaša vprašanja.

   Za odgovor na vaša vprašanja bi morali pregledati vašo pogodbo o zaposlitvi ter preveriti vse okoliščine vaše zaposlitve. V ta namen vam lahko ponudimo svetovanje pri naših pravnih strokovnjakih.

   Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Urška Pust Zajec 15. Januarja 2019 - 12:55 Odgovori

  Zanima me kako je z odmerjanjem časa za malico/kosilo v primeru krajšega delovnega časa zaradi starševstva?

 • Natasa Fiser 15. Januarja 2019 - 18:57 Odgovori

  Spoštovani,

  mene pa zanima, če se po vrnitvi iz porodniške zmeniš za krajši delovni čas in pred deansko vrnitvijo pokoristiš star dopust, kako naj bi bil dopust obračunan, še po starem z polnim delovnim časom ali po novem skrajšanem? Naj povem, da pogodba oz. aneks sploh še ni bil podpisan, saj naj bi to uredili na prvi delovni dan.
  Za vas odgovor se vam zahvaljujem že v napre.
  Lep pozdrav
  Nataša

  • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:13 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na delovnopravnem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Tri xxx 17. Januarja 2019 - 16:39 Odgovori

  Zdravo mene pa zanima imam enega otroka ampak nimam nobenega varstva mi pripada skrajšan delovni čas ali ne? Iz porodniške se bom vrnila 20.4.2019 lahko začnem z polovičnim delovnim časom ali mi ne pripada?

  • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:09 Odgovori

   Spoštovani,

   zaradi starševstva lahko uveljavljate pravico do dela s krajšim delovnim časom. Svojo odločitev sporočite delodajalcu in uredite vse potrebno na pristojnem centru za socialno delo.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Teja Toplak 20. Januarja 2019 - 22:22 Odgovori

  Pozdravljeni! Sem v skrajšanem delovnem času (6ur) do otrokovega 6leta,…
  Zdaj pa mene zanima kako je z nočnim delom,… začnem ko bo sin star 3leta ali 6let?
  Hvala lepa za idgovor

  • Data d.o.o. 23. Januarja 2019 - 7:51 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko posvet pri naši pravnici, ki je strokovnjakinja za področje delovnega prava in ki vam bo lahko razložila vaše pravice in obveznosti. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Liljana Breznik Belca 31. Januarja 2019 - 14:26 Odgovori

  Pozdravljeni! Imam tri otroke, za najmlajšega se mi konča porodniška konec avgusta. Zanima me, ali je možno, da dela polovični delovni čas takoj po porodniški in do konca tega leta moj mož, od 1.1.2020 naprej pa to možnost za nego in varstvo otrok izkoristim jaz? Hvala za odgovor, Lia

  • Data d.o.o. 7. Februarja 2019 - 7:57 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Vljudno vas vabimo na individualno svetovanje k našim pravnikom. Za ponudbo za svetovanje nas lahko pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • mami mami 1. Februarja 2019 - 18:17 Odgovori

  Pozdravljeni, po prejšnji pogodbi, po kateri sem bila zaposlena za 40 urni tedenski delovnik , sem koristila polovični delovni čas zaradi nege otroka. Delodajalec je sedaj spremenil naziv podjetja in izdal novo pogodbo, v kateri piše da sem zaposlena za 20 ur tedensko. Zanima me ali je glede koriščenja skrajšanega delovnega časa to enako kot prej ali bom kako na slabšem?

  • Data d.o.o. 7. Februarja 2019 - 7:57 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Vljudno vas vabimo na individualno svetovanje k našim pravnikom. Za ponudbo za svetovanje nas lahko pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Klika klika 5. Februarja 2019 - 21:54 Odgovori

  Pozdravljeni, imam možnost zaposlitve za polovični delovni čas z nadurami. Obenem bi želela koristiti pravico staršev do krajšega delovnega časa (otroka nista se v OŠ).
  Ali je to izvedljivo zaradi nadur?
  Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor, lep pozdrav!

  • Data d.o.o. 7. Februarja 2019 - 12:51 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Svetujemo vam, da se oglasite na svetovanju pri naših pravnikih, ki vam bodo razložili vse glede pogojev dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in nadurnega dela.

   Za ponudbo nas pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Karin Novak 23. Februarja 2019 - 21:04 Odgovori

  Pozdravljeni,
  moj mlajši sin gre v jeseni v prvi razred. Do sedaj že koristim pravico do skr. delovnega časa in sicer imam 6-urno delovno obvezo. Glede na to, da sta otroka zaradi zakonske razveze zaupana v varstvo in vzgojo meni (pri očetuu sta samo vsak drugi konec tedna), me zanima, ali v tem primeru lahko pravico do skrajš. delovnega časa do sinovega končanega prvega razreda OŠ pravico koristim jaz?
  Hvala vam za odgovor.

  • Data d.o.o. 27. Februarja 2019 - 14:06 Odgovori

   Spoštovani,

   pravica do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva pripada tistemu od staršev, ki neguje in varuje otroka.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Valentina Vončina 27. Marca 2019 - 9:36 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me, ali delodajalec lahko zavrne mojo prošnjo za skrajšan delovni čas zaradi starševstva (otrok bo star 2 leti), saj imam pogodbo za določen čas oz gre za poskusno obdobje (3 mesece)? Hvala za odgovor.

  Lp Valentina

  • Data d.o.o. 28. Marca 2019 - 15:15 Odgovori

   Spoštovani,

   delodajalec vam mora omogočiti delo s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, saj gre za uzakonjeno pravico.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Admira šljivar 28. Marca 2019 - 10:48 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Zanima me a podjetje mora odobriti krajsi delovni cas 4 ure delavki, ki se vrne s porodniske.v nasem podjetju delavkam ne pustijo delati 4 ure samo 8 brez nocnih ali pa odpoved. Zanima me ker sem mamica 4 otrokom in 5 planirava pa bi koristila potem skrajsan delovni cas. Prosim za odgovor.lp

  • Data d.o.o. 28. Marca 2019 - 14:46 Odgovori

   Spoštovani,

   delodajalec mora dovoliti delo s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, saj je to uzakonjena pravica.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Urška 10. Aprila 2019 - 8:36 Odgovori

  Lp. Mene pa zanima ce lahko delam skrajsan delovni cas 8ur, se pravi 20ur tedensko potem 2dni 8ur in en dan 4ure

  • Data, d.o.o. 11. Aprila 2019 - 14:09 Odgovori

   Spoštovani,

   svetujemo vam posvet z našo pravnico, ki vam bo razložila vse glede dela s skrajšanim delovnim časom. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Barbara Brafek 12. Aprila 2019 - 11:10 Odgovori

  Spoštovani!
  Nikjer še nisem zasledila, kaj pomeni do 3. leta otrokove starosti, je to do dopolnjenega 3. leta ali do dopolnjenega 4. leta?
  Hvala in lp,
  Barbara

  • Data, d.o.o. 15. Aprila 2019 - 14:07 Odgovori

   Spoštovani,

   do tretjega leta otrokove starosti pomeni do dopolnjenega tretjega leta.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Saso K. 12. Junija 2019 - 13:26 Odgovori

  Pozdravljeni. Mene zanima kako je z tem. Imam pogodbo o zaposlitvi za 20 ur tedensko, koristim pa starsevsko varstvo in preostalo imam urejeno na CSD. Zanima me predvsem koliko regresa mi pripada ob moji pogodbi.
  Hvala na odgovoru.

  • Data, d.o.o. 13. Junija 2019 - 15:20 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Če delati krajši delovni čas od polnega zaradi starševstva, vam pripada polni regres, in sicer za vsak mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu.

   Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo pravno svetovanje. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Patricija Slanič 19. Junija 2019 - 14:03 Odgovori

  Spostovani. Zaprosila sem za skrajsan delovnik 20 ur na teden. Imam dva otroka stara sta 1 in 4 leta. Gre za turizem in pri nas se dela od ponedeljka do nedelje od 7h do 19h. Dobila pa sem delovnik od cetrtka do nedelje. Smo pa druzini prijazno podjetje. Zanima me ali lahko zahtevam da sem tudi kateri vikend prosta? Kako pa je zakonsko z nedeljami? Jih pri tako malih otrocih moram oddelati? Hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav.

  • Data d.o.o. 24. Junija 2019 - 12:37 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Vsekakor potrebujete individualni posvet glede vaših pravic iz naslova starševstva in delovnega razmerja. Ponudimo vam lahko posvet pri naših pravnikih, ki vas bodo poučili o vaših pravicah ter kako jih uveljaviti. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Nina F. 16. oktobra 2019 - 10:52 Odgovori

  Zdravo,
  imam s.p. in uveljavljam pravico za skrajšan delovni čas. Imam dva otroka 7 in 4 leta. Pred pol leta pa naj bi mi potekla odločba (nobenega obvestila nisem prejela) za skrajšan delovni čas. Klicali so me iz ZZZS.
  Vprašala bi vas zakaj je odločba bila narejena (drugi otrok) do otrokovega 4. leta in ne 6.?
  Namreč sedaj zahtevajo, da plačam za pol leta nazaj polne prispevke… kar nanese za fanj dopust!

  Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.

  LP, Nina

  • Tjasa Dobnik 22. Januarja 2020 - 7:26 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje, a Vas hkrati moramo napotiti na institucijo, ki vam je odločbo izdala. Le-ta vam bo namreč lahko podala natančno razlago.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Tanja Pfeifer 29. oktobra 2019 - 15:04 Odgovori

  Pozdravljeni,Imam pogodbo o zaposlitvi za 20urni delavnik zaradi starševstva.Decembra bo eno leto in bom prekinila pogodbo,Aprila odhajam ponovno na porodniški dopust.Zanima me,ali bom dobila polovično porodniško,glede na to da sem bila celo leto na polovičnem osebnem dohodku? Hvala in lep pozdrav

  • Tjasa Dobnik 22. Januarja 2020 - 7:28 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Žal nismo pristojni za odgovarjanje na tovrstna vprašanja. Svetujemo, da se za podrobno razlago oziroma pojasnila obrnete na pristojni Center za socialno delo.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Sara H 17. Januarja 2020 - 9:00 Odgovori

  Pozdravljeni, ali lahko koristim skrajšan delovni čas v kolikor ima partner popoldanski sp.?
  Hvala za odgovor

  • Tjasa Dobnik 20. Januarja 2020 - 8:04 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Ta pravica vam pripada ne glede na to, da ima partner popoldanski s.p..

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Petra Jesenek 27. Januarja 2020 - 10:05 Odgovori

  Pozdravljeni! Zanima me, kako v primeru, če ima partner tako službo (avtoprevoznik), da ne more izkoristiti tistega enega leta, ki je neprenosljiv? Bi lahko v tem primeru jaz izkoristila pravico še tisto leto, ko bo hčerka v 1. razredu? Hvala in lep pozdrav, Petra

  • Tjasa Dobnik 28. Januarja 2020 - 21:42 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje, vendar vam moramo žal sporočiti, da DATA na vaše vprašanje ne more podati odgovora. Svetujemo vam, da se obrnete na pristojni Center za socialno delo. To je edina inštitucija, ki vam bo lahko podala natančen odgovor in ustrezna pojasnila.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Simona Bučar 29. Januarja 2020 - 11:20 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me, ali je res, da lahko uveljavljaš skrajšan delovni čas za varstvo otroka do 3. leta samo če si zaposlen za nedoločen čas (polni delovnik)?

  • Tjasa Dobnik 30. Januarja 2020 - 8:57 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Pravica do skrajšanega delovnega časa vam pripada ne glede na to ali ste zaposleni za določen ali nedoločen čas.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Sabina Krnc 13. Februarja 2020 - 8:08 Odgovori

  Imam dva otroka, 13let in 3leta. Koristim KDČ zaradi starševstva in delam 30h tedensko. Za drugega otroka bom uveljavljala odlok šolanja. Ali mi pripada pravica do KDČ v letu, ko bom odložila šolanje?
  V 1.razredu bi koristil KDČ mož. To je njegov prvi otrok. Ali mu pripada KDČ?
  Lp, Sabina

  • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 15:14 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Žal DATA za tovrstna vprašanja ni pristojna. Svetujemo vam, da se obrnete na pristojni Center za socialno delo.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • valentina milosevic 25. Februarja 2020 - 10:52 Odgovori

  Zdravo. Ali pravica do skrajsanega delovnega casa velja tudi preko javnih del in ce v tem primeru da mi delodajalec ne omogoci koriscenja le tega, lahko zavrnem delo in me potem zaradi tega izbrisejo iz zavoda?

  • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 15:13 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Žal DATA za tovrstna vprašanja ni pristojna. Svetujemo vam, da se obrnete na najbližji Zavod za zaposlovanje oziroma Center za socialno delo.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Barbara Roškar 9. Marca 2020 - 10:01 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Imam eno vprašanje.
  Brat in njegova partnerka imata problem zaradi urnika službe. On dela od 9-17, ona je pa v trgovini, ravno začela po 4 ure. Ni problem, če jo razporedijo v dopoldanskih časih. Sedaj so jo pa dali v izmeno med 16-20 uro in dejansko fizično ne moreta pobrati dveh otrok iz vrtca in tudi nimata nobene pomoči, da bi ju lahko nekdo pazil v tistem vmesnem času.
  Kako je s tem, če imata starša take urnike, je res samo še varuška, ali je še kje kakšna možnost?
  Hvala za pomoč.
  Barbara R.

  • DATA d.o.o. 16. Marca 2020 - 9:24 Odgovori

   Pozdravljeni ga. Roškar.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Zahvaljujemo se vam za vprašanje, a vam konkretnega odgovora, ki bi imel pravno podlago v slovenski zakonodaji žal ne moremo podati. Razporeditev delovnega časa posameznega delavca je namreč odvisna od različnih dejavnikov (kolektivne pogodbe, pogodbe o zaposlitvi, pravilnikov delodajalca ipd.), v trenutnih kriznih razmerah pa žal tudi od višje sile.

   Vse dobro.

   Lep pozdrav, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja