Go to Top

Socialni prispevki za prvi poletni mesec v 2020

Socialni prispevki za nekoga, ki ima registriran s.p., se prilagajajo tekom leta po njihovi višini. Koliko ti trenutno znašajo in kako se prilagajajo?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Bi radi preverili kako se je spremenila Vaša plača v letu 2020? Izračunajte si jo v našem enostavnem kalkulatorju! Kakšna je vaša bruto in kakšna neto plača? Čutite posledico višje plače na višini vaših otroških dodatkov? Za pomoč pri izračunu in svetovanje se lahko obrnete tudi na [email protected] Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

BRUTO NETO PLAČA

Socialni prispevki za s.p. za mesec julij

Socialni prispevki za samozaposlene osebe so za mesec julij v primerjavi z julijem v letu 2019 višji za 16,56 evra. Največ so se v enem letu povišali prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in to za 10,57 evra (zdaj 256,24 evra). Nekoliko manj so se povišali prispevki za zdravstveno zavarovanje. V primerjavi s tistimi v letu 2019 so zdaj višji za 5,83 evra (ti so zdaj 141,54 evra). Julijski prispevki za starševsko varstvo so višji za 0,08 evra (zdaj znašajo 2,10 evra), prispevki za zaposlovanje pa so višji za 0,08 evra (zdaj 2,10 evra).

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Socialni prispevki se plačujejo za mesec nazaj!

Skladno s 353. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) morajo samozaposleni predložiti davčnemu organu OPSVZ obrazec najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Socialni prispevki morajo biti poravnani do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Za ponavljajoče obveznosti se je najlažje obrniti na računovodski servis, ki ga imamo tudi pri DATA d. o. o. Naše stranke vedo, da so v varnih rokah in jim je poslovanje s davčnim organom olajšano. Naše računovodje jim svetujejo pri poteku njihovega poslovanja. Posebno pozornost pa posvečamo tudi samostojnim podjetnikom – začetnikom!

Kolikokrat ste že strmeli v zahtevek davčnega organa in ga niste povsem razumeli kaj zahteva? Računovodski paketi pri podjetju DATA d. o .o. vključujejo tudi svetovanje na mesečni ravni, kjer vam naš računovodja hitro odgovori na vprašanje o tem, kako postopati naprej!

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Socialni prispevki za s.p. se lahko poravnajo z enim plačilom!

Socialni prispevki so lahko poravnani z enim plačilom. Tako se izognete več provizijam, ki jih ob plačilu zaračunavajo banke. Več o tem v našem članku, ki govori o tem, kako se socialni prispevki plačujejo po novem.

Informativni izračun za normirance

Socialni prispevki za družbenike podjetij

Minimalna osnova za prispevke za družbenike znaša 90 % zadnje znane povprečne letne plače. Povprečna letna plača v letu 2020 znaša 1.753,84 evra, kar pomeni, da znaša minimalna osnova za prispevke v tej kategoriji 1.578,46 evra. Minimalni socialni prispevki tako ostajajo 602,98 evra.

Informativni izračun dnevnice

Povprečna mesečna plača v mesecu maju

Povprečna mesečna bruto plača za mesec maj je znašala 1.892,31 evra. Za primerjavo je povprečna mesečna bruto plača v letu 2019 znašala 1.753,84 evra.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Koliko znaša minimalna mesečna bruto plača?

Minimalna plača bo do konca leta 2020 ostala pri 940,58 evrov. Za naslednje leto pa Zakon o minimalni plači (ZMinP) v 3. členu določa formulo za določitev minimalne plače.

Za določitev te se uporabi seštevek zneska minimalnih življenjskih stroškov, povišanih za 20 %, ter zneska davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost za delavca, ki v davčnem letu, v katerem se določi višina minimalne plače, ne uveljavlja olajšav za vzdrževane družinske člane skladno z zakonom, ki ureja dohodnino, in ki razen minimalne plače in regresa, določenega z zakonom, nima drugih obdavčljivih dohodkov, ki bi vplivali na višino splošne olajšave.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin, gibanja plač, gospodarskih razmer oz. gospodarske rasti in gibanja zaposlenosti se lahko določi minimalna plača tudi višje. A znesek ne sme biti višji od seštevka zneska minimalnih življenjskih stroškov, povišanih za 40 %, ter zneska davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost za delavca.

Pravni nasvet

Imate vprašanja glede ostalih zakonodajnih zahtev, ki jih imate morda kot delodajalci?

Pravna služba podjetja DATA za vas nudi enostaven in brezplačen seminar, kjer se delodajalci lahko seznanijo o njihovih obveznostih, ki jih nalaga slovenska zakonodaja. Obiščite naš brezplačen seminar Obveznosti delodajalcev od A do Ž!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja