Go to Top

Nižja akontacija kar sredi leta? Zakaj pa ne!

Nižja akontacija je mogoča kadar koli v letu, FURS je postopek poenostavil

Nižja akontacija je hkrati nižji redni mesečni strošek podjetnika. Akontacija se namreč plačuje vsak mesec do 10. dneva v mesecu oz. vsake tri mesece, če je nižja od 400 evrov. Tej obveznosti se ne izognete niti, ko gre Finančna uprava Republike Slovenije na počitnice.

Informativni izračun dohodnine

Akontacija davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in dohodnine od dohodkov iz dejavnosti (DohDej) se določi ob predložitvi obračuna dohodnine oz. pri ustanovitvi podjetja in se med letom ne spremeni. Razen če se.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo?

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Nižja akontacija se lahko začne plačevati kadar koli v letu. To določa Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2). Ob predvideni večji spremembi prihodkov se lahko podjetje oz. samostojni podjetnik odloči za nižje plačevanje predhodne akontacije dohodnine.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Manj birokracije za znižanje akontacije

Znesek akontacije se lahko spremeni tako, da podjetnik vloži zahtevo za znižanje plačila akontacije prek eDavkov. Pri tem uporabi obrazec DD-SprAkt oz. Vlogo za medletno spremembo višine akontacij. Od maja 2020 ni več treba predložiti davčnega obračuna, saj je FURS v koronskem letu poenostavil postopek za spremembo akontacije.

Kalkulator za obračun dnevnic 

 

davčno svetovanje

Vračilo ali plačilo dohodnine? 

Navesti je treba razloge, zakaj je nižja akontacija upravičena

V vlogi je treba navesti predvideno davčno osnovo za tekoče davčno leto in obrazložiti razloge, zakaj je nižja akontacija upravičena. Med razlogi so lahko prekinitev pogodb s strankami, upad naročil, zmanjšanje proizvodnje in podobni dogodki, ki jih ob oddaji davčnega obračuna ni bilo mogoče predvideti. Samostojnim podjetnikom oz. podjetnicam pa nižja akontacija pripada tudi zaradi porodniškega dopusta, vendar morajo pri oceni predvidene davčne osnove upoštevati, da se med prihodke šteje tudi porodniško nadomestilo.

Ustanovitev podjetja

FURS bo pregledal vlogo in odločil, ali je nižja akontacija upravičena. Če bo treba, bo tudi zahteval dopolnitev vloge, zato je dobro spremljati eDavke. Sicer se FURS-ovi sodelavci potrudijo tudi tako, da podjetnike pokličejo in stvar se lahko hitro uredi. Ali bo znižanje akontacije odobreno, bodo sporočili v 15 dneh.

Nižja akontacija se tako plačuje do konca leta oz. do vložitve davčnega obračuna, kjer bo vpisan znesek dejansko plačane akontacije skozi vse leto.

Preverite višino dnevnic za službene poti 

Vam gre poslovanje letos bolje kot lani? Akontacijo si lahko tudi zvišate.

Seveda si želimo stroške znižati, vendar pri akontaciji ne gre tako preprosto. Znižanje akontacije se splača, če bodo prihodki zares nižji od predvidenih. Če pa podjetje nepričakovano posluje bolje, bo moralo ob koncu leta doplačati premalo plačano akontacijo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Enkratnemu visokemu znesku plačila se lahko izogne, če si akontacijo zviša že med letom. Za to mora oddati isto vlogo kot pri znižanju akontacije.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja