Go to Top

Davčne počitnice – FURS-ova novost v letu 2021

Davčne počitnice – kaj pomenijo za podjetja in posameznike?

Davčne počitnice so letošnja novost in bodo veljale vse od 26.julija do vključno 13.avgusta 2021. V vmesnem času namreč davčna uprava ne bo pozivala k dostavi dokumentacije. Davčni zavezanci in računovodje se torej v vmesnem času lahko malce odpočijejo.

Informativni izračun plače

Davčne počitnice po zgledu sodnih počitnic

Davčne počitnice so za razliko od sodnih počitnic, ki so uveljavljane že dalj časa, novost, ki je bila uvedena z letošnjim letom. Prav tako so te v obsegu zgolj 3 tednov, medtem ko sodne počitnice veljajo od 15.julija do 15.avgusta vsako leto, torej za 1 cel mesec.

FURS-ove počitnice pa ne bodo predstavljale ovire za izvedbo nekaterih postopkov. Še vedno se bodo delale odmere davka na promet z nepremičninami, motornimi vozili, dediščino in darili.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Nujni postopki v času davčnih počitnic

Zahtevki za vračilo DDV bodo potekali po običajni poti, saj je njihova narava zaradi kratkih rokov za vračilo in interesa davčnih zavezancev za vračilo, razlog za posebno obravnavo takšnih postopkov. Kot prioritetni bodo obravnavani tudi postopki, v katerih bi lahko tekom davčnih počitnic prišlo do zastaranja.

davčno svetovanje

Davčne počitnice pomenijo izvajanje nalog v omejenem obsegu

Delo na področju nadzora bo z davčnimi zavezanci bo potekalo le v postopkih, kjer so bili termini že predhodno dogovorjeni, oziroma je termin možno uskladiti po predhodno že vzpostavljeni telefonski ali elektronski komunikaciji. Če davčni zavezanec ne bo dosegljiv na telefonu, ga bo FURS pisno pozval po 15.8.2021.

Želim se prijaviti na e-novice

Ali davčne počitnice pomenijo odlog davčnih obveznosti za čas počitnic?

Ne – kljub razglašenim davčnim počitnicam, redne mesečne davčne obveznosti za podjetja ostajajo. Tako npr. še vedno velja, da je 10.8.2021 rok za plačilo obroka akontacije davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in plačilo obroka predhodne akontacije in akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej). Pod posebnimi pogoji se za redni odlog plačila davkov lahko dogovorite s FURS-om.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja