Go to Top

Registracija v eDavke po novem brez certifikata

Registracija v eDavke po novem brez certifikata

Registracija v  eDavke bo po novem možna brez kvalificiranega digitalnega potrdila oziroma certifikata. Registracija v eDavke bo tako poenostavljena.

Izračunajte si plačo!

Fizične osebe bodo lahko odslej preko sistema eDavki uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine zgolj z uporabniškim imenom in geslom.

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo, ki morajo obvezno poslovati prek sistema eDavki, pa bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo.

Želite registrirati s.p.?

Registracija v eDavke brez certifikata

Registracija v eDavke bo za fizične osebe po novem poenostavljena. Posamezniki bodo morali pri registraciji v sistem uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov in davčno številko. Kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto.

registracija v eDavkeKot so sporočili s Finančne uprave RS (Fursa), pa bodo fizične osebe, ki bodo to želele, lahko še vedno uporabljale eDavke s certifikatom. “Prijava z uporabniškim imenom in geslom je zgolj alternativa obstoječi registraciji,” dodajajo in pojasnjujejo, da je bila prav pridobitev certifikata glavna ovira, da posamezniki sistema eDavki niso uporabljali.

Na Fursu obljubljalo še, da se bo nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati brez certifikata, še povečal.

Registracija v edavke vam omogoča da lahko donirate tudi del dohodnine

Zgolj z  uporabniškim imenom in geslom pa lahko odslej fizične osebe prek sistema eDavki namenijo tudi del dohodnine za donacije. Donacija dohodnine 2017 različnim nevladnim organizacijam je sicer možna le še do 31. decembra.

pravno svetovanje

Manj kot 4 % zavezancev za dohodnino uporablja eDavke

Trenutno poslovanje s Fursom prek sistema eDavki uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 odstotka zavezancev za dohodnino. Eden glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov je bil, da je za njih pridobitev certifikata in registracija preveč zapletena.

Želim se prijaviti na e-novice

Zakaj je smiselna registracija v edavke?

Elektronsko poslovanje prinaša prednosti in prihranke v primerjavi s papirnim poslovanjem, so prepričani na Fursu. Izpostavljajo naslednje ugodnosti:

  • hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca (obrazec je že v veliki meri predizpolnjen z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  • možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  • ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v Fursov informacijski sistem,
  • prihranek pri papirju kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila itd. (Primer: zavezanci vsako leto natisnejo kar milijon strani obrazcev zgolj za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane).

 

Komentarjev (2)

  • UROŠ STOJAN 19. Januarja 2018 - 22:28 Odgovori

    POZDRAVLJENI!
    ZA PRIJAVO V E DAVKE BI RABIL (številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto) MI LAHKO POSREDUJETE?

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 13:23 Odgovori

      Pozdravljeni, za te podatke se boste morali obrniti na Finančno upravo RS (Furs). Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja