Go to Top

Vzdrževani družinski člani in olajšave pri dohodnini 2017

Tisti zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka, niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, morajo to uveljavljati na posebni vlogi pri informativnem izračunu dohodnine. Kdo so lahko vzdrževani družinski člani in kakšne so višine olajšav pri napovedi dohodnine za leto 2017?

Vzdrževani družinski člani so lahko osebe, ki:

vzdrževani družinski člani

 • imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče,
 • so državljani Republike Slovenije ali druge članice EU,
 • so rezidenti druge države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka.

Če želite že danes preveriti, ali vas v prihodnjem letu čaka doplačilo ali vračilo preveč plačane dohodnine, lahko informativni izračun opravite z našim kalkulatorjem. Ta je že prilagojen novi dohodninski lestvici, ki se uporablja z letošnjim letom in na podlagi katere boste dobili izračun Finančne uprave RS v prihodnjem letu!

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Olajšava za otroke

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Za otroka se šteje lastni otrok zavezanca, kot tudi posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja. Pod določenimi pogoji pa tudi vnuk ali druga oseba, če zavezanec skrbi zanjo na podlagi sodbe sodišča.

Olajšava za otroke se torej staršem prizna za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 18 let. Vzdrževani družinski člani pa so lahko tudi starejši otroci, če izpolnjujejo določene pogoje (navedeni so v spodnji tabeli).

Zanimivo je, da starši lahko uveljavljajo tudi otroka, ki še študira, a je že sklenil zakonsko zvezo. “Sama poroka otroka ni kriterij, ki bi neposredno vplival na pravico o uveljavljanju vzdrževanega družinskega člana,” so nam pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Vzdrževani družinski člani Olajšava se prizna, če:
Otrok do 18. leta starosti(Se samodejno upošteva kot vzdrževani družinski član.)
Otrok od 18. do 26. leta starostiNeprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, starejši od 26 let Izpolnjuje zgornji pogoj in se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.
Otrok, starejši od 18 letSe upošteva tista oseba, ki se ne izobražuje in je za delo sposobna, če je prijavljena pri službi za zaposlovanje in živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu, kadar nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo Se upošteva tista oseba, ki ima pravico do dodatkov za nego otroka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Olajšava se zavezancu ne prizna v primeru, da ima otrok zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, brezplačno oskrbo, razen če dokaže, da tudi v tem času materialno skrbi za otroka.
Otrok vseh starostiSe upošteva oseba, ki je v skladu s Predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožna opravljati delo.

Višina posebne olajšave za vzdrževane otroke za leto 2017

 • za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 evra (mesečno 203,08 evra),
 • za drugega vzdrževanega otroka 2.649,24 evra (mesečno 220,77 evra),
 • za tretjega vzdrževanega otroka 4.418,54 evra (mesečno 386,21 evra),
 • za četrtega vzdrževanega otroka 6.187,85 evra (mesečno 515,65 evra),
 • za petega vzdrževanega otroka 7.957,14 evra (mesečno 663,09 evra),
 • za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra(mesečno 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega otroka,
 • za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, 8.830 evrov (mesečno 735,83 evra).

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kako hobi spremeniti v biznis?

Več informacij

Si želite dodatnega zaslužka? Razmišljate, da bi ustanovili svoje podjetje? Potem ste na pravem mestu! Vse potrebne informacije lahko dobite na dveh brezplačnih izobraževanjih: Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Kdo so še lahko vzdrževani družinski člani?

Vzdrževani družinski člani pa niso samo otroci. Uveljavljajo se lahko tudi:

 • zakonec ali zunajzakonski partner,
 • razvezani zakonec zavezanca,
 • starši oziroma posvojitelji zavezanca,
 • drugi člani kmetijskega gospodinjstva.

Pod katerimi pogoji se olajšava za navedene družinske člane lahko prizna, si preberite v prispevku Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane.  Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, ki ni otrok, letna olajšava znaša 2.436,92 evra (mesečno 202,08 evra).

Vzdrževani družinski člani se uveljavljajo na obrazcu vloge, ki je skupaj z navodili za izpolnjevanje objavljen na spletnih straneh Fursa. Oddaja je možna tudi preko sistema eDavki. Vlogo uporabljajo tudi zavezanci, ki so med letom uveljavljali olajšavo, a želijo te podatke spremeniti.

Komentarjev (31)

 • Sonja ogorevc 18. Novembra 2017 - 19:41 Odgovori

  Do kdaj je treba oddati vlogo za olajsavo?

 • Sonja Guzej 3. Januarja 2018 - 9:07 Odgovori

  pozdravljeni,

  zanima me kdo od naju z možem naj vloži vlogo za olajšavo za hčerko. Mož jo je namreč imel za olajšavo v službi do sept. tako da do meseca septembra jo bom dala jaz. Od 15.9 do konec novembra sem bila pa jaz brezposelna tako da ne vema sedaj kaj storiti od septembra do decembra.
  Komu od naju se bolj splača jo uveljavljat?

  Lep pozdrav

  • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2018 - 9:29 Odgovori

   Pozdravljeni,

   poslali vam bomo elektronsko sporočilo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • miran majerič 5. Januarja 2018 - 17:15 Odgovori

  pozdravljeni
  žena je od avgusta dalje brezposelna, prejema pa neko denarno nadomestilo s strani zavoda za zaposlovanje. zanima me, če jo od avgusta dalje lahko prijavim kot olajšavo za vzdrževanega družinskega člana

  lp miran

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 15:40 Odgovori

   Pozdravljeni, to je med drugim odvisno od višine njenih prihodkov v celotnem letu. V pomoč vam bo članek Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Če želite ponudbo za svetovanje glede dohodnine, pa nam prosim pišite na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Sasa Polajnar 6. Januarja 2018 - 19:01 Odgovori

  Pozdravljeni. Sama sem zaenkrat se dokaj nevedna o tem zato imam vec vprasanj. Stara sem 26let, imam status studenta, s partnerjem, ki je redno zaposlen se nama je ravnokar rodil prvi otrok. Kaj je najbolj pametno da narediva? Lahko on oba(mene in otroka) uveljavlja kot vzdrzevanega druzinskega clana? Kaj ce samo otroka? Ali to vpliva na otroski dodatek? Lahko jaz v primeru da sem prijavljena kot vzdrzevan druzinski clan vseeno oddam prosnjo za otroski dodatek? Lahko to uveljavlja samo eden ali oba? Se te stvari sploh povezujejo? Je kaj na kar bi morala biti posebaj pozorna? Hvala za pomoc in lep pozdrav! Sasa

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:02 Odgovori

   Pozdravljeni,
   uveljavljanje olajšave pri dohodnini ne vpliva na otroški dodatek. Nanj vpliva višina vaših družinskih prihodkov; glede na družinskega člana. V zvezi z otroškim dodatkom vam svetujemo, da se čimprej obrnete na pristojni center za socialno delo (CSD). Vlogo za otroški dodatek odda eden od staršev, saj je vezan na otroka. V zvezi z dohodnino pa vam lahko pojasnimo to, da lahko eden ali pa oba starša uveljavljata otroka kot vzdrževanega družinskega člana. Kaj se vam najbolj izplača glede na vajine dohodke, si lahko izračunate s pomočjo našega kalkulatorja. Partner lahko tudi vas uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana, več o tem si lahko preberete v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član? . Uveljavljanje je odvisno tudi od višine vaših prihodkov. Ker še študirate, bi vas lahko ob izpolnjevanju pogojev uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana tudi starši. Za več informacij bi vam svetovali svetovanje; za ponudbo nam pišite na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Franc Lampe 7. Januarja 2018 - 22:00 Odgovori

  pozdravljeni,
  zanima me za koliko časa lahko prijavim ženo kot vzdrževano osebo, ki ni bila zaposlena celo leto in nima drugih prihodkov, razen, da prejema 350 EUR/mesec bruto od najemnine, za katero bo plačala 25 % davek (z upoštevanjem normiranih stroškov 10%). Napovedi za dohodnino ne dobi.

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:30 Odgovori

   Pozdravljeni, ali jo lahko uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana ali ne, je odvisno od njenih skupnih prihodkov. Več o tem si preberite v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • mateja Ivačič 8. Januarja 2018 - 8:48 Odgovori

  POzdravljeni,

  zanima me če je treba obrazec za olajšavo (vzdrževani družinski člani) oddati vsako leto ali samo če bi radi kaj spremenili.

  Hvala za vaš odgovor

  lp, m

  • Manca Borko Grimšič 11. Januarja 2018 - 22:16 Odgovori

   Pozdravljeni, vlogo je potrebno oddati vsako leto. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Andrej 11. Januarja 2018 - 9:13 Odgovori

  Pozdravljeni,
  ali morajo vlogo oddati vsi starši po defoltu,ali samo za otroke starejše od 18 let?
  Kako naj narediva z ženo? imava 2 otroka 1 in 3 leta. Naj prijaviva vsak enega otroka? Hvala in LP

  • Manca Borko Grimšič 11. Januarja 2018 - 13:33 Odgovori

   Pozdravljeni, vlogo je potrebno oddati za vsakega otroka, ne glede na starost. Kaj se vama z ženo najbolj izplača, je odvisno od dohodkov vsakega od vaju. Pri odločitvi, kako bosta uveljavljala vzdrževane družinske člane si lahko pomagate z našim informativnim izračunom. V kolikor bi želeli konkreten individualni izračun, nam pišite na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Ivana Škripić 11. Januarja 2018 - 10:52 Odgovori

  Sem mamica samohranilka. Letos sem prvič zaposlena tako, da prvič uveljavljam hčerko kot vzdrževani član. Ker se prvič s tem srečam bi potrebovala pomoč kako rešiti vlogo in če se lahko kakšen informativni izračun naredi. Nekateri pišejo, da imajo otroka v službi pod olajšavo, kaj to pomeni? Lp

  • Manca Borko Grimšič 11. Januarja 2018 - 13:42 Odgovori

   Pozdravljeni, informativni izračun si lahko pripravite sami s pomočjo našega kalkulatorja za informativni izračun dohodnine. Olajšavo za vzdrževane družinske člane lahko uveljavljate kot olajšavo tudi med letom ob obračunu plače oziroma “za nazaj”. V kolikor bi želeli konkreten individualni izračun, nam pišite na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Suzana Pavalec 12. Januarja 2018 - 6:57 Odgovori

  Pozdravljeni,
  naredila sem si informativni izračun dohodnine. Zdaj bi si rada izračunala, da bi imela z možem vsak pol leta otroka za olajšavo. Kako se naj lotim tega?
  Hvala, lep pozdrav!

  • Manca Borko Grimšič 15. Januarja 2018 - 11:59 Odgovori

   Pozdravljeni, za izračun, kako uveljavljati olajšavo za otroke med staršema, si lahko pomagate z našim kalkulatorjem. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Sandra Domadenik 12. Januarja 2018 - 20:27 Odgovori

  Pozdravljeni! Zanima me, ali je res, da me po novem partner ne more uveljavljati kot vzdževanega družinskega člana, ker nisva prijavljena na istem naslovu? Imava 5.letnega sina in po CSD bi me naj partner preživljal in zato nisem upravičena do socialne pomoči ter otroškega dodatka. Hvala za odgovor

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:18 Odgovori

   Pozdravljeni, najboljše bo, da se s svojim konkretnim vprašanjem obrnete neposredno na Finančno upravo RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Bernard CELEC 15. Januarja 2018 - 20:31 Odgovori

  Pozdravljeni.

  Pri vzdrževanem družinskem članu je potrebno vneski znesek lastnega dohodka.
  Če dela kot študent ali je ti potrebno vpisati ali je odvisno od zneska ki ga zasluži.
  Hvala

  lp

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:16 Odgovori

   Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za svetovanje, ker ne razumemo natančno, kaj želite vprašati. V kolikor imate težave pri izpolnjevanju obrazca, pa bo najboljše, da se obrnete neposredno na Finančno upravo RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Suzana Pavalec 15. Januarja 2018 - 20:56 Odgovori

  Pozdravljeni,
  še vedno iščem vlogo za vzdrževane družinske člane, na straneh Fursa ne najdem. Prosim za pomoč. Piše le za posebno olajšavo….. Ali je to kar iščem?
  hvala,lp.

 • Mojca coh 15. Januarja 2018 - 22:26 Odgovori

  Pozdravljeni….zanima me ce me moz lahk da v olajsovo glede na to, da imam mesecno 240 eur, 200eur imam nadonestila za 4 ure in 40 eur za okvaro telesa.
  Lep pozdrav mojca

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:09 Odgovori

   Pozdravljeni, ali vas lahko mož uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana je odvisno od vaših prihodkov v celotnem letu. Več o tem si preberite v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

   • Mojca 16. Januarja 2018 - 23:37 Odgovori

    Ja…kdo se lahk zivi mesecno s 202.00 eur?
    Toliko znasa mojo nadomestilo, zanima pa me, ce se uposteva za dohodnino kar dobibim 45 eur za okvaro telesa…
    Hvala…na to me se ni znal noben odgovorit b 8 letih!

 • Selvad Ćehić 15. Januarja 2018 - 22:31 Odgovori

  Mene tudi zanima kako v biti zgleda obrazec za olajšavo družinskega člana/otroka v letu 2017. , ker eni govore da obrazec za uveljavljanje posebne olajšave za družinskega člana ni tale pravi !? Lp.Selvad

 • Boris Hergula 18. Januarja 2018 - 13:51 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Lansko leto je žena bila prvo polovico leta nezaposlena drugo polovico leta pa zaposlena za polovični delovni čas (20 ur na teden). Kot vzdrževanega družinskega člana jo prijavim za prvega pol leta. Kako pa je s tisto polovico leta, ko je bila zaposlena za polovični delovni čas?

  • Manca Borko Grimšič 19. Januarja 2018 - 9:52 Odgovori

   Pozdravljeni, kako lahko uveljavljate ženo kot vzdrževanega družinskega člana, je odvisno tudi od višine njenih prihodkov. Več si lahko preberete v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član? Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja