Go to Top

Vzdrževani družinski člani – kdo so lahko?

Vzdrževani družinski člani – ste vedeli, da to niso zgolj otroci?

Vzdrževani družinski članki lahko znižajo davčno osnovo zavezancem za dohodnino. Velja neko splošno prepričanje, da so vzdrževani družinski člani zgolj otroci. A to ne drži. V kolikor imate kakšne dileme glede dohodnine ali pa bi rabili plačljivo svetovanje, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Vzdrževani družinski člani – kdo so?

Vzdrževani družinski so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali pa morajo izpolnjevati posebne pogoje. Pod posebnimi pogoji so lahko vzdrževani družinski člani tudi otroci, ki so starejši od 18 let, otroci, ki potrebujejo posebno nego ter zakonci oz. zunajzakonski partnerji. Med vzdrževane družinske člane lahko spadajo tudi starši oz. posvojitelji zavezanca ali celo drugi člani kmetijskega gospodinjstva. Podrobnejši pogoji so predstavljeni na tej povezavi.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Obrnite se nas!

Kako uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Zavezanci za dohodnino lahko vzdrževane družinske člane uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pa pri informativnem izračunu dohodnine na letni ravni. Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine. O tem, kako vse lahko znižate dohodnino, smo pisali nedavno.

ŽELITE ZASLUŽITI S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO?

davčno svetovanje

Udeležite se seminarja Sobodajalec ali s.p.?!

Uveljavljanje olajšave na mesečni ravni

V kolikor se zavezanec odloči, da bo vzdrževane družinske člane uveljavljal med letom (se pravi mesečno), mora svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen poseben obrazec. Gre za tako imenovano Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine. Če se zavezanec odloči za tak način uveljavljanja olajšave bo imel višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imel drugače.

Pri nas lahko ustanovite tudi popoldanski s.p.!

Uveljavljanje olajšave pri informativnem izračunu dohodnine – na letni ravni

Zavezanec, ki med letom ni uveljavil olajšave mora najpozneje do 5. februarja vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. To lahko vloži preko mobilne aplikacije eDavki ali preko sistema eDavki. Možna je seveda tudi osebna oddaja vloge ali po pošti na pristojni finančni urad.

Informativni izračun za normirance

Vzdrževani družinski člani – kaj, če ne olajšave ne uveljavljate?

Če olajšave zavezanec ne uveljavlja (niti na mesečni niti na letni ravni), bo prejel informativni izračun dohodnine, kjer olajšava ne bo upoštevana! To pomeni, da bo imel zavezanec višje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine, kot bi jo imel sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati bo moral podati ugovor na informativni izračun dohodnine. V ugovoru se olajšava še vedno lahko uveljavi. V tem primeru zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme pozneje, kot bi ga sicer.

Pri nas imamo kakovosten računovodski servis!

Vzdrževani družinski člani – kdo uveljavlja olajšavo za otroka?

V primeru, da otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljane olajšave (otroci do 18. leta so brez omejitev), ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali oba. Če ga uveljavljata oba, si morata starša čas uveljavljanja razdeliti. Vsota časa ne sme preseči 12 mesecev. Tako lahko olajšavo uveljavljata vsak na primer po šest mesecev, ali eden osem in drugi štiri ipd. Če se starša ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšav, se vsakemu prizna sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica). Mimogrede, običajno se najbolj izplača, da olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima večjo plačo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja