Go to Top

Otroški dodatek po PKP7: vlogo za enkratno izplačilo 50 evrov lahko že oddate!

Otroški dodatek – kdo je uptavičenec

Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Do njega so upravičeni otroci do dopolnjenega 18. leta starosti, če izpolnjujejo pogoje po zakonu. Skladno s sedmim interventnim zakonom PKP7 pa poleg rednega otroškega dodatka vsakemu otroku pripada tudi enkratni solidarnostni otroški dodatek. Vloga za dodatek je že na voljo, v nadaljevanju članka pa vam predstavimo, kam jo vložiti.

Informativni izračun plače

PKP7 se ciljno osredotoča na pomoč najranljivejšem prebivalstvu, ki bo prejelo različne enkratne solidarnostne dodatke za omilitev posledic epidemije. Danes je bil izplačan enkratni solidarnostni dodatek za upokojence, do konca meseca pa bodo enkratno pomoč prejeli tudi študenti in velike družine. Interventni zakon vključuje tudi nagrajevanje zaposlenih iz naslova dodatka za delo v sivi in rdeči coni, delodajalci pa ne smete nikakor pozabiti na izplačilo kriznega dodatka. Če vam hitro se spreminjajoča zakonodaja povzroča preglavice in niste prepričani, kako dodatke izplačati, da bodo skladni z zakoni, pišite naši pravni službi za individualno svetovanje. Z izkušenimi pravnicami lahko stopite v kontakt preko elektronskega naslova data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Enkratni solidarnostni otroški dodatek: katere pogoje morate izpolnjevati?

Enkratni solidarnostni dodatek za vse otroke prejeme eden od staršev oziroma rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Skladno z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZDSP-1) je torej pogoj, da upravičencu pripada enkratni solidarnostni otroški dodatek dejansko bivanje v Sloveniji.

Enkratni solidarnostni otroški dodatek: višina zneska?

Enkratni solidarnostni dodatek znaša 50 evrov za vsakega otroka.

Ne glede na zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, pa se do konca epidemije poveča tudi znesek dodatka za velike družine, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev te pravice, in sicer:

  • za 100 evrov za družino s tremi otroki in
  • za 200 evrov za družino s štirimi ali več otroki.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Enkratni solidarnostni otroški dodatek: kdaj bo izplačilo?

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov bo izplačan do 31. januarja 2021, in sicer za tiste starše, ki prejemajo otroški dodatek in za rejnike otrok, starih do 18 let. Staršem, ki prejemajo otroški dodatek, vloge ni potrebno oddajati.

Starši, ki niso upravičenci do otroškega dodatka, morajo vlogo oddati do 31. januarja 2021. Izplačilo za tiste, ki ne prejemajo otroškega dodatka, bo odvisno od časa oddaja vloge.

Pravni nasvet

Enkratni solidarnostni otroški dodatek: kako oddati vlogo?

Tisti starši, ki niso upravičeni do dodatka, torej morajo oddati vlogo na spletnem mestu e-Uprava. Vlogo lahko oddajo na dva načina – z digitalno identiteto ali brez digitalne identitete.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja