Go to Top

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni: po PKP7 večji krog upravičencev

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni iz naslova interventnih zakonov

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni je ukrep iz naslova interventnih zakonov, s katerimi se zaposlene nagrajuje za njihovo požrtvovalno delo. Dodatek za delo v sivi in rdeči coni pripada vsem, ki delajo v območju, v katerem se obravnava paciente, za katere obstaja sum na okužbo covid-19 oziroma je sum že potrjen. Z novim sedmim interventnim zakonom (PKP7) se je krog upravičencev povečal. Komu vse pripada dodatek za delo v sivi in rdeči coni?

Informativni izračun plače

Dodatek skladno s 56- členom PKP5

Če tudi vaš delovni proces poteka v sivi in rdeči coni, ste dolžni skladno s 56. členom petega interventnega zakona (PKP5) opredeliti delovišča in delovna mesta, kjer se opravlja delo v rizičnih razmerah. V tem primeru potrebujete urediti interni akt delodajalca.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Dodatek za delo: kaj predstavlja?

Z nastopom PKP5 je v veljavi dodatek za delo v sivi in rdeči coni. Do njega so upravičeni vsi zaposleni, ki delajo v neposrednem covid-19 okolju.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

O tem, katera okolja so definirana kot okolja s covid-19-pacienti, si lahko natančno preberete v našem članku. V njem smo pisali o tem, kako je urejeno delo v sivi in rdeči coni, kakšne so obveznosti delodajalca, kdaj se dodatek za delo v sivi in rdeči coni mora izplačati?

Pravni nasvet

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni: koliko znaša?

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni znaša 30 % osnovne plače zaposlenega. Na ta način se zaposleni nagrajujejo za njihovo požrtvovalno delo. Neodvisno torej od določb kolektivne pogodbe, ki v času epidemije zagotavlja osebam dodatek v višini do 65 %.

 

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni: komu po PKP7 pripada?

3 novi dodatki za delo v rizičnih razmerah:

  • za zaposlene pri zunanjih izvajalcih, ki delajo DSO-jih in bolnicah v sivi in rdeči coni (zunanje čistilke) ter osebe, ki delajo na javnih delih. Pripada jim dodatek za delo v sivi in rdeči coni v višini 65 % urne postavke osnovne plače zaposlenega po vzoru dodatka, ki je urejen v Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS).
  • za javne uslužbence na delovnih mestih plačne skupine J, ki delajo v belih conah in so nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma prekomerno obremenjeni. Pripada jim dodatek v višini 30 % urne postavke njihove osnovne plače,
  • za dijake in študente, ki delajo neposredno s covid-19 stanovalci, v višini 30 % urne postavke njihovega osnovnega plačila.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja