Go to Top

Dodatek za upokojence po PKP7

Dodatek za upokojence v času epidemije je eden izmed ukrepov, s katerim želi Vlada Republike Slovenije omiliti posledice zdravstvene krize. Ker je sedmi interventni zakon (PKP7) osredotočen na pomoč ranljivemu prebivalstvu, je tudi dodatek za upokojence ena od mnogoterih oblik pomoč. Koliko dodatek za upokojence znaša?

Informativni izračun plače

PKP7 je sicer osredotočen na pomoč prebivalstvu v obliki solidarnostnih dodatkov, a prinaša tudi številne oblike pomoči za podjetja in zaposlene. Skladno z zakonom je delodajalec dolžan delavcem izplačati krizni dodatek v višini 200 evrov. Še vedno je v veljavi ukrep čakanja na delo od doma, nadomestila plače pa delavec lahko prejme iz naslova odsotnosti z dela zaradi varstva otroka ali karantene. Tistim posameznikom, ki delajo v rizičnih razmerah, pripada dodatek za delo v sivi in rdeči coni. Podjetja sicer lahko koristijo ukrep temeljnega dohodka, delnega kritja fiksnih stroškov, po novem pa lahko prejmejo tudi povračilo stroškov za hitro testiranje v podjetjih. Zakonodaja se izjemno hitro spreminja, zato se lahko zgodi, da boste kaj hitro naleteli na vprašanja iz naslova interventnih zakonov, ki zadevajo tudi vaše poslovanje. V tem primeru se javite naši pravni službi, ki bo v okviru pravnega svetovanja naša rešitev za vsako zagato. Pišite jim na [email protected].

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Dodatek za upokojence po PKP7: komu pripada?

Dodatek za upokojence bo tako kot spomladi nakazan v treh različnih zneskih:

  • tistim z do 510 evri pokojnine bodo izplačali 300 evrov dodatka,
  • tistim z do 612 evri pokojnine bodo izplačali 230 evrov dodatka,
  • tistim z do 714 evri pokojnine bodo izplačali 130 evrov dodatka.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Dodatek za upokojence v enakih višinah pripada tudi prejemnikom invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, prav tako pa uživalcem poklicnih pokojnin.

Dodatek za upokojence bo v skupnem znesku znašal približno 70 milijonov evrov. Dodatek za upokojence pripada 302.000 upokojencem.

Vas zanima kdaj v pokoj?

Pravni nasvet

Dodatek za upokojence izplačan danes, do konca meseca predvidena pomoč še drugim skupinam prebivalstva

Državni zbor je napovedal, da bodo dodatek za upokojence izplačali do 11. 1. 2021. Do konca meseca januarja so predvidena še druga enkratna izplačila solidarnostnih dodatkov.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

  • Dodatek za študente v višini 150 evrov.
  • Dodatek za otroka, mlajšega od 18 let, za katerega starši prejemajo otroški dodatek, v višini 50 evrov. Tisti, ki niso upravičeni do otroškega dodatka, bodo morali do 31. januarja oddati vlogo.
  • Dodatek za velike družine v višini 100 oziroma 200 evrov. Znesek letnega dodatka za velike družine se za čas do konca epidemije poveča za 100 evrov za družine s tremi otroki in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja