Go to Top

Delno kritje fiksnih stroškov: izjavo za pomoč morate popraviti

Delno kritje fiksnih stroškov je eden izmed ukrepov, ki ga je prinesel šesti interventni zakon (PKP6). Pred kratkim sprejeti PKP7 pa prinaša prinaša davčnim zavezancem spremembe na področju ukrepa povračila fiksnih stroškov. Kako je delno kritje fiksnih stroškov po novem urejeno?

Informativni izračun plače

Ker je vaše poslovanje prizadel Odlok o prepovedi obratovanja, bi radi uveljavljali delno kritje fiksnih stroškov? Niste povsem prepričani, ali ste upravičeni do pomoči in se bojite, da boste morali pomoč vračati? Obrnite se na našo pravno službo za pravno svetovanje, saj izkušene pravnice redno spremljajo aktualno zakonodajo. Tudi v tem primeru vam lahko skočijo na pomoč in rešijo podjetniško zagato. Pišite jim na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Delno kritje fiksnih stroškov: komu pripada?

Delno kritje fiksnih stroškov, ki se nanaša na zaposlene, znaša v primerih, kadar upravičenec izkazuje več kot 70 % upad prihodkov v upravičenem obdobju, 2.000 evrov mesečno na:

Omejitev v višini 1000 evrov pa ostaja za upravičence, ki izkazujejo upad prihodkov med 30 in 70 % v upravičenem obdobju. Kako je delno kritje fiksnih stroškov urejeno, si lahko natančno preberete v našem članku.

Delno kritje fiksnih stroškov: bodite pozorni pri oddaji vloge!

Finančna uprava je zaradi spremembe ukrepa povračila fiksnih stroškov v PKP7 objavila natančna navodila za oddajo vloge za delno kritje fiksnih stroškov. Kako je z oddajo izjave za delno kritje fiksnih stroškov za tiste, ki ste vlogo oddali in tiste, ki tega še niste storili?

1. Zavezanci, ki ste oddali izjavo za delno kritje fiksnih stroškov po PKP6

a) že oddane izjave za delno kritje fiksnih stroškov na podlagi sprememb v PKP 7 ne popravljate in ne vlagajte nove izjave:

  • če ste imeli upad prihodkov od prodaje višji od 70 % na podlagi dejanskih prihodkov od prodaje po izjavi PKP6 in je število zaposlenih za nedoločen čas na dan oddaje vloge ugodnejši od povprečnega števila zaposlenih v obdobju od 1. 12. 2019 do 30. 11. 2020. V tem primeru se bo najvišja dovoljena pomoč 2.000 evrov/zaposlenega/mesec upoštevala avtomatično tj. po uradni dolžnosti in vam bo izplačan višji znesek, kot ste ga navedli oziroma je bil izračunan na izjavi, seveda le, če izračun nekritih fiksnih stroškov ali omejitev glede neto izgube ne bosta omejevala najvišje dovoljene pomoči;
  • če nove določbe iz PKP7 ne vplivajo na izračun najvišje možne pomoči, ki jo lahko dobite izplačano na podlagi delnega povračila nekritih fiksnih stroškov.

b) že oddano izjavo za delno kritje fiksnih stroškov po PKP6 na podlagi sprememb v PKP 7 popravite, ne stornirajte:

  • če bi bilo za vas ugodneje pri izračunu najvišje dovoljene pomoči (1.000 ali 2.000 evrov) na zaposlenega namesto zaposlenih za nedoločen čas na dan oddaje vloge upoštevati povprečno število zaposlenih (za določen in nedoločen čas) v obdobju od 1. 12. 2019 do 30. 11. 2020, izračunano v skladu z metodologijo iz novega petega odstavka 109. člena PKP7;
  • če je bil vaš upad prihodkov od prodaje v upravičenem obdobju 70 % ali manj, bi pa bil nad 70 %, če bi namesto dejanskih prihodkov od prodaje upad izračunavali glede na povprečne prihodke od prodaje na podlagi povprečnega števila zaposlenih ali na podlagi stanja osnovnih sredstev, brez zemljišč.

Delno kritje fiksnih stroškov: vedno vložite popravek in ne stornirajte vloge!

V primeru oddaje popravka za vloge za delno kritje fiksnih stroškov vedno uporabite na e-Davkih možnost Popravek in ne stornirajte izjave, ki ste jo oddali po PKP6. Na ta način se vam bodo samodejno izpolnili določeni podatki iz že oddane izjave po PKP6. Pri izračunu limita 1.000 oziroma 2.000 evrov na zaposlenega/mesec pa se bo upošteval tisti podatek pri številu zaposlenih oziroma zavarovanih, ki bo višji oziroma ugodnejši (torej število zaposlenih za nedoločen čas ali pa povprečno število zaposlenih od 1. 12. 2019 do 30. 11. 2020).

Če boste izjavo za delno kritje fiksnih stroškov po PKP6 stornirali, se bo pri izračunu limita 1.000 oziroma 2.000 evrov na zaposlenega/mesec zaposlenih oziroma zavarovanih vedno upoštevalo povprečno število zaposlenih v obdobju od 1. 12. 2019 do 30. 11. 2020.

Pravni nasvet

2. Zavezanci, ki niste oddali izjave za delno kritje fiksnih stroškov po PKP6, izpolnjujete pa pogoje za oddajo izjave po PKP7

Oddajte prvo izjavo za delno kritje fiksnih stroškov z obrazcem, ki je na e-Davkih na voljo od 5. 1. 2020.

Zavezanci, ki na podlagi PKP6 niste izpolnjevali pogojev za vložitev izjave, ker je bil vaš upad prihodkov od prodaje nižji od 30 %, lahko na podlagi PKP7 oddate izjavo za delno kritje fiksnih stroškov, če je vaš upad prihodkov izračunan na podlagi povprečnih prihodkov od prodaje na zaposlenega ali povprečnih prihodkov od prodaje na enoto osnovnih sredstev, brez zemljišč, višji od 30%.

  • V primeru, ko bo izjava za delno kritje fiksnih stroškov vložena prvič po 31. 12. 2020, se bo pri izračunu limita 1.000 oziroma 2.000 evrov na zaposlenega/mesec vedno upoštevalo povprečno število zaposlenih v obdobju od 1. 12. 2019 do 30. 11. 2020.
  • Za prvič vloženo izjavo se šteje tudi izjava, ki je oddana po tem, ko se je prvotno oddana izjava pred 31. 12. 2020 stornirala!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja