Go to Top

PKP6 potrjen: vključuje tudi delno kritje fiksnih stroškov podjetij

PKP6 oziroma šesti interventni zakon, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela v obravnavno že v začetku novembra, je bil z včerajšnjim dnem potrjen. Skozi parlamentarno sito se je naposled prebil tudi ukrep delnega kritja fiksnih stroškov podjetij in oprostitev plačila najemnine za poslovne prostore v lasti države ali občin. Kaj PKP6 prinaša podjetjem?

Informativni izračun plače

Ste podjetje z dolgoletno tradicijo, ki vam je v času epidemije upadel promet? Ste komaj dobro začeli samostojno podjetniško pot in zaradi epidemije koronavirusa ne morete pričeti s poslovanjem v načrtovanem obsegu? Bi želeli kandidirati na javnem razpisu ali zgolj uveljavljati katerega izmed ukrepov, ki jih prinaša PKP6? Pišite nam na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

PKP6 vreden milijardo evrov: vse novosti!

Da so protikoronski paketi za omilitev posledic epidemije še kako pomembni, dokazuje dejstvo, da je Vlada Republike Slovenije potrdila že šestega zapovrstjo. Kot je bilo že ob sprejetju PKP5 napovedano, PKP6 naj bi se osredotočil na panoge, ki so zaradi epidemije močno prizadete.

Največ prahu je dvignil predlog za delno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki mu je vlada tokrat očitno prisluhnila.

Katere novosti prinaša PKP6, si natančno preberite v nadaljevanju članka.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

1. PKP6: Delno kritje fiksnih stroškov podjetij in oprostitev plačila najemnine: komu pripada?

Poslanci državnega zbora so včeraj podprli PKP6 za pomoč gospodarstvu. Temeljna novost je delno državno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki so jim prihodki zaradi epidemije upadli najmanj za 30 odstotkov.

Kdo je upravičen do kritja stroškov?

Država bo podjetjem delno krila fiksne stroške za obdobje zadnjih treh mesecev letos. Višina pomoči pa se bo izračunala v določenem deležu od lanskih prihodkov od prodaje upravičenca.

Kdo je upravičen do oprostitve plačila najemnine?

Podjetniki, ki poslujejo v prostorih v lasti države ali lokalnih skupnosti, v času od razglasitve druge epidemije 19. oktobra 2020 do konca leta ne bo treba plačevati najemnin. Enako velja za najemnike športnih objektov in površin v lasti države in občin.

BRUTO NETO PLAČA

2. PKP6: Subvencioniranje čakanja na delo

Podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo je bilo zopet v razpravi. Omenjeni protikoronski ukrep je sicer podjetjem na voljo že od izbruha epidemije spomladi. Drugače ne bo niti v naslednjih mesecih, saj PKP6 predvideva, da se subvencioniranja čakanja na delo podaljšuje do konca januarja 2021.

Ukrep pa prinaša nekatere spremembe. Od novembra bo višina nadomestila plače omejena z višino povprečne plače v državi in ne več z višino nadomestila za primer brezposelnosti.

Država bo še naprej prispevala 80 odstotkov izplačanega zneska (lahko tudi 100 odstotkov), vendar bo v tem primeru dovoljena državna pomoč posameznemu podjetju omejena na 800.000 evrov.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

3. PKP6: Obročno odplačilo davkov

Pisali smo že o tem, da lahko na Finančni upravi Republike Slovenije zaprosite za odlog plačila davka oziroma obročno plačilo davkov. Katere pogoje morate izpolnjevati, da ste upravičeni do odloga plačila davkov, si preberite v našem članku.

Ker zadeva odplačilo davkov, PKP6 predvideva:

  • vnovično možnost obročnega plačila davkov,
  • podaljšuje se možnost odloga odplačevanja posojil,
  • jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij se bo preoblikovala, toda prinaša nekatere spremene. Banka namreč lahko podjetju da posojilo v višini do 25 odstotkov njegovih prihodkov od prodaje v letu 2019 in ne več le deset odstotkov.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

4. PKP6: Nadomestilo plač

Delno povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo je financirano s strani Republike Slovenije. Država krije 80 % nadomestila plače (plačo, ki je omejena z višino najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, ki znaša 892,50 evra na mesec).

PKP6 širi krog upravičencev do povračila nadomestil plač za tiste zaposlene, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dela.

Ukrep bo zdaj veljal za zaposlene, ki ne prihajajo na delo zaradi odrejene karantene, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej, ter tudi za enega od staršev otrok v času zaprtja vrtcev in šol, ki uveljavljajo odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka.

Informativni izračun dohodnine

5. PKP6: Omejitve zbiranja in gibanja

Spomnimo, da je od 20. oktobra v veljavo stopil Odlok o začasni omejitvi gibanja, ki predvideva naslednje:

V kontekstu slabega spoštovanja ukrepov glede omejitve gibanja in zbiranja je vlada sklenila, da PKP6 vključuje zvišanje kazni. Po novem se tiste, ki namerno organizirajo »širjenje okužb«, lahko kaznuje s celo 12.000 evri kazni (najnižja globa znaša 1200 evrov).

Drugi ukrepi, ki zadevajo PKP6

PKP6 sega tudi na različna področja, kot so:

Pravni nasvet

Kateri ukrepi so trenutno v veljavi?

  • V veljavi so ukrepi za zajezitev virusa, ki jih je vlada sprejela pred dvema tednoma. Kaj je dovoljeno in česa ne smete, si lahko preberete v tem članku.
  • Epidemija, ki jo je Vlada Republike Slovenije zopet podaljšala, je v veljavi do 18. decembra 2020.
  • Od 23. novembra je med izjemami tudi prehod meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev (dopolnitev 10. člena odloka).

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja