Go to Top

Odlog plačila FURS -u ali davek na obroke?

Odlog plačila FURS -u oziroma obročno poplačilo davčnih obveznosti bi moralo biti v času COVID-a olajšano. Posebej za podjetnike. Pa temu žal ni tako…

Informativni izračun plače

V kolikor se Vaše podjetje srečuje z raznovrstnimi davčnimi vprašanji, Vam je lahko v veliko pomoč naš davčni svetovalec! Ta Vam predstavi možnosti glede urejanja davčnih obveznosti. Pišite nam na data@data.si za Vašo ponudbo!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Obročno odplačevanje davkov ali odlog plačila FURS -u. Zaenkrat le pod rednimi pogoji!

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Odlog plačila FURS -u ali obročno plačevanje davkov so poslovnim subjektom trenutno na voljo pod rednimi pogoji. Trenutno namreč protikoronski ukrepi ne omogočajo lažjega uveljavljanja teh možnosti podjetnikom.

UPN plačilni nalog – kako ga pravilno izpolniti

Pravni nasvet

Odlog plačila FURS -u in obročno plačevanje po ZIUJP – so prenehali veljati z 20.6.2020!

Z Zakonom o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (ZIUJP) je bilo zavezancem do 20.6.2020 omogočeno lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti z naslednjimi ukrepi:

  • milejši pogoji za odobritev obročnega plačila oziroma odloga plačila za poslovne subjekte,
  • možnost plačilnih ugodnosti tudi za akontacije davka in davčnega odtegljaja,
  • ne obračunavanje obresti za čas odloga plačila oziroma obročnega plačila.

Od 20.6.2020 podjetja teh ukrepov ne morejo več koristiti, saj je v veljavo stopil Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na podlagi ZIUJP.

BRUTO NETO PLAČA

Odlog plačila FURS-u in obročno poplačilo dolgov je možno pod rednimi pogoji. Kakšni so ti?

Podjetja, ki imajo težave glede izpolnjevanja davčnih obveznosti, se lahko še vedno poslužijo instrumentov kot je odlog plačila oziroma obročno plačilo pod rednimi pogoji. Ti so opredeljeni v določbah Zakona o davčnem postopku. Te so:

  • obročno plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog plačila FURS – u za obdobje 24 mesecev v primeru hujše gospodarske škode: FURS-u mora zavezanec izkazati obstoj trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov na katere ni mogel vplivati in mu zato grozi hujša gospodarska škoda. Hkrati mora iz dokazil izhajati, da bi z odlogom oz. obročnim plačilom davka škodo lahko preprečil.
  • obročno plačilo ali odlog plačila davka z zavarovanjem (največ 24 mesečnih obrokov oz. 24 mesečni odlog plačila): Pri tem se ne ugotavljajo kriteriji za nastanek hujše gospodarske škode, a je potrebno obvezno predložiti ustrezen zavarovalni instrument ali dovoliti vknjižbo zastavne pravice v ustrezen register.
  • srednja in velika podjetja imajo na voljo obročno plačilo davka v primeru preventivnega finančnega prestrukturiranja ali poenostavljene prisilne poravnave (največ 60 mesečnih obrokov). V tem primeru srednjim in velikim podjetjem ni potrebno izkazati kriterijev za nastanek hujše gospodarske škode. Predložiti pa morajo pravnomočni sklep o potrjenem sporazumu o finančnem prestrukturiranju ali sklep o potrjeni poenostavljeni prisilni poravnavi.

Obrazci za te instrumente so dosegljivi na FURS-ovi spletni strani.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja