Go to Top

Nadomestila plače in ukrepi, ki se po PKP7 podaljšujejo do marca 2021

Nadomestila plače in ukrepi, ki se po sedmem interventnem zakonu (PKP7) podaljšujejo do 31. marca 2021, so že objavljeni v Uradnem listu. Kaj prinašajo delodajalcem in delavcem, si preberite v nadaljevanju članka.

Informativni izračun plače

Ste zaradi epidemije ostali brez zaposlitve, razmišljate pa o tem, da bi začeli samostojno podjetniško pot? Udeležite se naših brezplačnih izobraževanj in seminarjev. Naši podjetniški svetovalci vam bodo tam odgovarjali na vprašanja glede registracije podjetja in vam svetovali, kako hobi spremenite v posel. Pri nas lahko podjetje brezplačno registrirate, ponujamo pa vam tudi računovodsko službo, ki vam bo z našimi podpornimi storitvami pomagala pri uspešnem poslovanju. Pišite nam na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Katera nadomestila plače vam pripadajo in kateri ukrepi se podaljšujejo do 31. marca 2020?

  1. Ukrep nadomestila plače delavcem zaradi odrejene karantene ali odsotnosti z dela zaradi nujnega varstva otroka, ustavitve javnega prevoza ali oviranega prehajanja meja oziroma zaprtja mej iz 57. do 67. člena ZZUOOP (peti interventni zakon (PKP5)).
  2. Upravičeno obdobje pomoči v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov iz 109. člena ZIUOPDVE.
  3. Ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz 88. do 92. člena ZZUOOP in ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka iz 93. do 97. člena ZZUOOP ter 104. in 105. člena ZIUOPDVE.

Kakšna je višina nadomestila plače za posamezen ukrep?

Nadomestila plače in odrejena karantena

Pravica do nadomestila plače se v primeru, da je bila odrejena karantena, prizna v enaki višini, kot to velja za čas začasnega čakanja na delo od doma. To je 80 % nadomestila plače, ki pa jo v celoti krije država. Pri določitvi trajanja prejemanja nadomestila plače bo Zavod za zaposlovanje upošteval rok iz odločbe ministra za zdravje.

Nadomestila plače zaradi odsotnosti dela zaradi višje sile

Delavcu, pri katerem je podana višja sila, zaradi katere ne more opravljati dela, v obdobju, dokler so izpolnjeni vsi elementi višje sile na podlagi ZZUOOP, je opravičena odsotnost z dela. Višja sila daje delavcu pravico do nadomestila plače za odsotnost v višini 80 % osnove plače.

Pravni nasvet

Ukrep izredne pomoči v obliki temeljnega dohodka

Izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka znaša 1.100,00 evrov na mesec. 700,00 evrov na mesec pripada registriranim v razvidu samozaposlenih v kulturi. Če samozaposleni ni vključen za celotni mesec ali za polni zavarovalni čas (dela krajši delovni čas), je upravičen do sorazmernega dela izredne pomoči.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja