Go to Top

Embalaže – kaj so in kakšne so prihajajoče zakonodajne spremembe?

Pod embalaže štejemo vse proizvode iz kakršnega koli materiala, ki se uporabljajo za to, da vsebujejo blago, ga obdajajo ali držijo skupaj. Predvsem je njen namen, da zaščiti blago v primeru dostave blage od njegovega proizvajalca do uporabnika ali potrošnika. Embalažo, ki jo podjetja dajejo na trg Republike Slovenije je potrebno v skladu z Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo voditi (v nadaljevanju: Uredba) in poročati Agenciji RS za okolje (ARSO). V kolikor ne, lahko zavezancem za poročanje preti  globa do 4.000 EUR.

Informativni izračun plače

Na slednje pa smo že večkrat opozarjali v pravni službi Data d.o.o. v objavljenih člankih z naslovom: »Embalaža – podjetja, ne pozabite na poročanje, saj so kazni visoke!« in »Embalažo dajete na trg? Ne pozabite na obvezno poročanje«. V tokratnem članku pa bomo podrobneje pojasnili, kaj se šteje kot embalaža in kaj ne, saj se podjetja pogostokrat ne znajo opredeliti. Zapisali bomo tudi, kaj predvideva predlagana novela Uredbe.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ste podjetje, ki dajete na trg embalažo, pa še niste registrirani in potrebujete pri tem pomoč? Potem pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Naši pravniki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

BRUTO NETO PLAČA

Kaj štejemo pod embalaže?

Embalaža je (spodaj naštevamo nekaj primerov povzetih iz Osnutka sprememb Uredbe o ravnanju z emabalažo in odpadno embalažo) :

  • folija, ovita okrog škatle za zgoščenko,
  • ovitki za pošiljanje katalogov in revij (z revijo),
  • podloge za pecivo, ki se prodajajo skupaj s pecivom,
  • zvitki, cevi in valji, okrog katerih je navit upogljiv material (npr. plastična folija, aluminij, papir),
  • škatlice za vžigalice,
  • kapsule za avtomate za napitke (npr. kava, kakav, mleko), ki se ob uporabi izpraznijo.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kaj embalaža ni?

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • cvetlični lončki, v katerih rastline ostanejo celo življenjsko dobo,
  • škatle za orodje,
  • čajne filter vrečke,
  • kapsule za kavni avtomat, kavne vrečke iz folije in kavni vložki iz filter papirja, ki se odvržejo skupaj z uporabljenim kavnim proizvodom,
  • kartuše za tiskalnike,
  • škatle za zgoščenke, DVD-je in videokasete (ki se prodajajo skupaj z zgoščenko, DVD-jem.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Na novo se ureja proizvajalčeva razširjena odgovornost

Slovenskim podjetjem se na področju embalaže obeta kar nekaj sprememb, saj je bil meseca avgusta v javno obravnavo podan osnutek  novele Uredbe. V nadaljevanju povzemamo nekaj sprememb iz novele Uredbe.

S predlagano novelo se drugače ureja proizvajalčeva razširjena odgovornost, za osebe, ki dajejo embalaže na trg RS. Kaj to pomeni? To pomeni, da ne bodo več zgolj plačevali stroškov ravnanja z odpadno embalažo, ampak bodo imeli vsi proizvajalci finančno in organizacijsko obveznost glede zagotavljanja ravnanja z vso odpadno embalažo, ki nastane na območju RS.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Kdo se šteje kot proizvajalec?

Prav tako je na novo določeno, kdo je proizvajalec, ki ima to obveznost in kaj se šteje za dajanje na trg RS. Na podlagi spremembe se kot proizvajalec šteje vsaka pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik s sedežem v RS, ki daje embalažo na trg RS. Poleg tega pa ustreza opredelitvi embalerja pridobitelja embaliranega blaga, proizvajalca sli pridobitelja embalaže, ki se uporablja za embaliranje ali pakiranje blaga na prodajnem mestu (t.i. servisna embalaža). Prav tako pa se med proizvajalce šteje tudi tuje podjetje, ki prodajajo embalirane ali servisne embalaže neposredno končnemu uporabniku preko sredstev za komuniciranje na daljavo.

Informativni izračun dnevnice

Ukinitev količinskega praga

Po veljavni Uredbi podjetjem ni potrebno plačevati stroškov za dajanja embalaže v promet tistim, ki dajejo trg do 15.000 kg oz. 15 ton embalaže letno. Novela pa sedaj predlaga ukinitev količinskega praga za nastanek obveznosti plačevanja stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Glede tega pa še predlaga plačilo pavšalnega zneska za tiste proizvajalce, ki dajo letno v promet v RS manj kot 1000 kg embalaže. Slednje pa še vedno ne bo veljalo za embalaže iz PVC, embalaže, v katero je embalirano nevarno blago in plastične nosilne vrečke.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Spremembe na področju poročanja

Sprememba pa novela prinaša tudi glede poročanja v  evidenco proizvajalcev. Namreč vodili se bodo samo še podatki o proizvajalcih in njihovih dejavnostih, ne pa o vrsti in masi embalaže, ki jo dajejo na trg RS.

Nekatere določbe veljavne Uredbe pa se dopolnjujejo.

Pravni nasvet

Ker je v praksi veliko podjetij, ki dajejo v promet embalažo, in so tako zavezanci za vpis  v evidenco, svetujemo, da ste pozorni na nove prihajajoče spremembe.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja