Go to Top

Embalažo dajete na trg? Ne pozabite na obvezno poročanje!

Embalažo dajete na trg? Veste kako ravnati z odpadno embalažo? Kakšne administrativne obveznosti vam nalaga zakonodaja na področju ravnanja z embalažo? Pravniki Data d.o.o. smo v svojih člankih na spletni strani Data d.o.o. že opozarjali, da je potrebno embalažo, ki jo podjetja dajejo na trg Republike Slovenije voditi in poročati Agenciji RS za okolje (ARSO). Odločili smo se, da vas na to ponovno opozorimo, saj je ob koncu leta veliko govora o odpadni embalaži. Namreč bližajo se prazniki, kot je 1. november – dan spomina na mrtve, Božič, Novo leto… To je čas, ko je na trgu veliko več embaliranega blaga (npr. nagrobnih sveč, rož v lončkih, novoletnih lučk pakiranih v škatlah,…), za katerega velja posebna ureditev.

Informativni izračun dohodnine

Poročanje glede odpadne embalaže je pomembno iz večih razlogov, npr. statističnih, okoljevarstvenih, ipd. Gospodarski subjekti, ki z embalažo ravnajo, so dolžni poleg vodenja lastne evidence o embalaži dani na trg, tudi obvezno letno poročati o masi embalaže, dane v pomet. To storijo pri ARSO. Seveda so se zavezanci dolžni pred tem registrirati pri ARSO. V kolikor ne, pa takšnemu zavezancu grozi globa v višini 4.000,00 EUR.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Ste podjetje, ki dajete na trg embalažo?

V praksi je veliko podjetij, ki dajejo v promet embalažo, in so tako zavezanci za vpis  v evidenco. Dajanje embalaže v promet pomeni prvič dati na trg Republike Slovenije.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

V skladu z Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ste zavezanec za poročanje tudi, če ste »nabrali« le 1 kg embalaže. Za nastanek obveznosti vodenja in vpisa v evidenco tako ni predpisana spodnja meja. Obveznost velja za vsa podjetja, ki dajejo embalažo na trg do 15.000 kg oz 15 ton letno. Ministrstvo za okolje in prostor je pred kratkim celo razmišljalo o tej ukinitvi količinskega praga dajanja embalaže v promet, ki je sedaj pri 15 tonah letno.

Embalaža je vse kar obdaja izdelek, surovine ali neko osnovno enoto in je namenjena za prodajo osnovne enote, zaščito ali transport. Da govorimo o embalaži, ki je predmet novih obveznosti, mora opravljati funkcijo embalaže, v nasprotnem primeru gre za izdelek.

Kdo se mora registrirati?

Uredba določa, da se mora podjetnik registrirati – vpisati v posebno evidenco pri ARSO, če daje embalažo v promet kot:

    Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

    Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  1. embaler (= oseba, ki v skladu s predpisi kot dejavnost embalira ali pakira blago pod svojo blagovno znamko ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka njene blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo),
  2. pridobitelj embaliranega blaga (= oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalirano blago pridobi v drugi državi članici EU in ga vnese na ozemlje RS ali uvozi iz tretjih držav, z namenom dajanja v promet ali lastne uporabe zaradi izvajanja svoje dejavnosti),
  3. proizvajalec embalaže, ki ni namenjena embaliranju blaga (= proizvajalec embalaže, ki je namenjena polnjenju na prodajnem mestu – t. i. servisna embalaža),
  4. pridobitelj embalaže, ki ni namenjena embalerjem (=pridobitelj embalaže, ki je namenjena polnjenju na prodajnem mestu – t. i. servisna embalaža)

in ne plačuje okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Ta nova evidenca ne nosi finančne obveznosti.

To pomeni, da morajo za registracijo poskrbeti podjetja, ki kot dejavnost embalirajo ali pakirajo blago pod svojo blagovno znamko. Ali ga polnijo v embalažo, na kateri je oznaka njene blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo.

V evidenco pa se morajo vpisati tudi vsa podjetja, ki nabavijo embalažo, denimo kartonske škatle, od slovenskega podjetja ali podjetja iz katere druge države EU. Slednje z namenom, da vanjo zapakirajo svoje izdelke.

Nova podjetja so se dolžna vpisati v evidenco pri ARSO v 30 dneh od začetka opravljanja dejavnosti.  Podjetja bodo morala vsako morebitno spremembo opravljanja dejavnosti ali prenehanje sporočiti ARSU v 30 dneh od spremembe.
Pravni nasvet

 

Za embalažo dano na trg je obvezno letno poročanje!

Na podlagi vzpostavljene evidence je potrebno o embalaži dani na trg poročati  ARSU, in sicer vsako leto do 31.3. Torej, o količinah in vrstah embalaže dane v promet v letu 2019, bo potrebno poročati  do 31.3. v letu 2020.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja