Go to Top

Svetovni dan brez plastičnih vrečk: 3 julij

Svetovni dan brez plastičnih vrečk obeležujemo 3. julija. Večina svetovnih držav si prizadeva za zmanjšanje uporabe plastične embalaže, kljub temu pa vsako minuto na svetu porabimo več kot milijon plastičnih vrečk. Kako pa v boju priti plastični embalaži napreduje Slovenija? Kako obeležujemo svetovni dan?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ste seznanjeni, kateri predmeti se smatrajo kot embalaža za katero velja obveznost poročanja? Če niste prepričani se posvetujte z našo pravno službo.  Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528! Z globo v višini 4.000,00 EUR se namreč kaznuje zavezanec za prekršek, če se ne vpiše v evidenco zavezancev za poročanje o embalaži, vzpostavljeno pri ARSO ter ne odda zahtevanih podatkov.

Informativni izračun plače

Svetovni dan brez plastičnih vrečk

Ste v dilemi, če se morate vpisati v evidenco zavezancev za poročanje o embalaži? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Svetovni dan brez plastičnih vrečk si v okviru iniciative “Svet brez vrečk” prizadeva za drastično zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Plastične vrečke za razgradnjo potrebujejo več kot 100 let. Nevarne so tako v morju kot tudi na kopnem. Med počasnim razkrajanjem nastajajo vedno manjši delci, ki vsebujejo strupene kemikalije. Ti pronicajo v zemljo in onesnažujejo našo pitno vodo ter rodovitno zemljo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Bi želeli tudi vi z vzpostavitvijo trgovine brez embalaže obeležiti svetovni dan brez plastičnih vrečk?

Imate tudi vi trgovino in iščete tržne niše, nekaj po čemer se boste razlikovali od konkurence? Morebiti je poslovanje brez embalaže (trgovina na rinfuzo) vaša dodana vrednost! Vendar pa slednja zahteva preudarnost ter ureditev skladno z zakonodajo. Kaj vse je potrebno urediti ob registraciji trgovine na rinfuzo dobro vejo naši strokovnjaki. Pišite nam na data@data.si in povrašajte po ponudbi.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Na svetovni dan brez plastičnih vrečk se ozrimo na dosežen napredek!

Od začetka leta 2019 so v Republiki Sloveniji v trgovinah prepovedane brezplačne lahke plastične nosilne vrečke. Izjema so le vrečke, namenjene nepredpakiranim živilom (sadje, zelenjava ter meso). Koliko takšnih plastičnih vrečk vseeno porabimo? Če gremo v trgovino 3 krat na teden in ob nakupu sadja uporabimo zgolj eno takšno vrečko na letni ravni 156 vrečk. Vsak za razgradnjo porabi 100 let. Torej se bodo vrečke, ki jih porabite na letni ravni razkrajale skupaj 15.600 let.

BRUTO NETO PLAČA

V skladu z evropsko zakonodajo bodo do leta 2021 po EU prepovedani tudi številni drugi plastični predmeti za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke.

Letošnji svetovni dan brez plastike promovira trgovine brez embalaže!

Svetovni dan brez plastičnih vrečk vsako leto podjetja in podjetnike spodbudi k inovativnem razmišljanju. Tako so se že pred časom pričele tudi v Sloveniji pojavljati trgovine brez embalaže, ki nudijo izdelke na rinfuzo. Te trgovine imajo, kot ugotavlja študija, velik potencial, da postanejo pomemben del evropskega trga.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Ekologi brez meja ocenjujejo, da bi promet trgovin brez embalaže do leta 2030 lahko dosegel 1,2 milijarde evrov. Predvidevajo pa tudi 10.000 delovnih mest v teh trgovinah do leta 2023. Po vsej EU naj bi na tak način leta 2023 rabo embalaže zmanjšali za 5500 ton.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja