Go to Top

Poročanje o embalaži – rok se izteče 31.3.2020!

Poročanje o embalaži je obvezno za vse podjetnike, ki dajejo v promet embalažo. Rok za sporočanje podatkov se izteče 31. marca 2020. Postopek se opravlja za preteklo leto, torej za leto 2019. Gre za letno obveznost podjetnikov, saj je potrebno zahtevane podatke organom posredovati vsako leto sproti, pri čemer se je prvič poročalo leta 2019, in sicer za leto 2018.

ustanovitveni akt

Visoke kazni za neporočanje o embalaži

Da se boste izognili morebitnim kaznim, vam Datini pravniki svetujemo, da to čim prej uredite. Kazni za neporočanje so visoke, inšpektorji pa niso popustljivi. Z globo v višini 4.000,00 EUR se kaznuje zavezanec za prekršek, če se ne vpiše v evidenco zavezancev za poročanje o embalaži, vzpostavljeno pri ARSO ter ne odda zahtevanih podatkov.

Informativni izračun plače

Ste sveži podjetnik (s.p.), pa ne veste, kateri so pomembni roki za oddajo zakonsko predpisanih poročil? Vas zanima, kakšne so kazni, če podjetnik pri oddaji dokumentacije zamudi rok? Vse odgovore prejmete na seminarju “Podjetnik sem –  kaj pa zdaj?”, ki ga izvajajo izkušeni Datini strokovnjaki.

vem točka data

Kdo je zavezanec za sporočanje podatkov?

Zavezanci za sporočanje podatkov so gospodarske družbe, samostojni podjetniki in tudi posamezniki, ki imajo registriran popoldanski s.p., ki izpolnjujejo predpisane pogoje. V skladu z Uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo spadate med zavezance za poročanje o embalaži, če:

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

– dajete embalažo v promet kot embaler ali

– ste pridobitelj embaliranega blaga ali

– ste proizvajalec, ki ni namenjena embalerjem (t.i. servisna embalaža) ali

– ste pridobitelj embalaže, ki ni namenjena embalerjem (t.i. servisna embalaža),

in ne plačujete okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže.

Informativni izračun dohodnine

Podjetniki, ki že plačujete okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, obveznosti poročanja o embalaži nimate, ker ste že registrirani pri FURS. V kolikor potrebujete pomoč pri ugotavljanju, ali ste zavezanec za poročanje o embalaži, se obrnite na Datine pravnike. Pokličite 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Poročanje o embalaži velja tudi za distributerje

Tudi za distributerje je obvezno poročanje o embalaži, vendar ti poročajo samo o številu zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Gre za vrečke, ki se uporabljajo kot embalaža za vsa živila, ki niso predpakirana.

pravno svetovanje

Kakšne so obveznosti zavezancev za sporočanje podatkov?

  1. Registracija pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), ki se opravi preko spletne strani.
  2. Vodenje lastne evidence, ki je potrebna za letno poročanje o embalaži.
  3. Obvezno poročanje o embalaži: o letnih količinah oziroma masah embalaže dane v promet v preteklem koledarskem letu. Evidenca mora biti ločena po vrstah embalaže in embalažnem materialu (papir in karton, plastika, les, kovine, steklo in druga embalaža, kot npr. keramika, tekstil ali material biološkega izvora).
  4. Javljanje sprememb: vsako spremembo dejavnosti v zvezi z embalažo ali prenehanje opravljanja te dejavnosti je potrebno sporočiti najkasneje v 30 dneh po spremembi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Klicni center za davke poslovnih subjektov
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja