Go to Top

Kršitve delovnopravne zakonodaje so lahko resen problem

Kršitve delovnopravne zakonodaje in delodajalci

Kršitve delovnopravne zakonodaje se v praksi odvijajo vse pogosteje, kot jih razkrivajo inšpektorji na terenu. Pri tem so delavci največkrat izpostavljeni prekomernemu izčrpavanju, nezakonitemu prerazporejanju delovnega časa in odrejanju nadurnega dela.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Osrednje gonilo delavcev, da se ne uprejo odredbam delodajalcev po večjih obremenitvah, so pogosto ravno nizke osnovne plače. Z nadurnim delom pa si vsaj malce izboljšajo svoj socialno-ekonomski položaj.

Informativni izračun plače

Delodajalci, bodite pozorni na določbe o počitku zaposlenih

Potemtakem ni samoumevno, da imajo delavci vselej čas za odmor in počitek med delovnim časom. Takšne kršitve delovnopravne zakonodaje so protizakonite.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) predpisuje, da delavcu, ki je zaposlen za polni delovni čas, pripada 30-minutni odmor. Med dvema zaporednima dnevoma pa najmanj 12 ur neprekinjenega počitka.

Izjema so tisti delavci, ki imajo neenakomerno razporejen ali začasno prerazporejen delovni čas. V takšnih okoliščinah ima delavec v obdobju 24 ur pravico do neprekinjenega počitka, ki traja najmanj 11 ur. Nenazadnje taista zakonodaja določa tedenski počitek, ki je predpisan v višini 24 ur za sedem zaporednih dni dela.

odpoved delovnega razmerja

Delodajalci, se čutite izgubljene med zahtevami zakonov, pravilnikov in pogodb, ki bi jih morali poznati, upoštevati in realizirati? Prepustite skrb za pravna vprašanja Datinim pravnikom, ki vam bodo svetovali in pripravili pogodbe, skladne z zakonodajo. Pišite na data@data.si in zahtevajte svojo ponudbo!

Informativni izračun plače

Kršitve delovnopravne zakonodaje v letu 2019

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po podatkih Inšpektorata za delo je bilo v letu 2019 iz področij delovnega časa, odmorov in počitkov ugotovljenih 732 kršitev, kar je skoraj enako kot leta 2017, in sicer 733. Medtem ko je bilo leta 2018 razkritih 674 tovrstnih anomalij. Pri čemer delodajalci pogosto niso upoštevali določil ZDR-1, glede pogojev in razporeditve delovnega časa, ki so določeni s pogodbo o zaposlitvi in kolektivno pogodbo.

Kršitve delovnopravne zakonodaje so bile tudi glede zakonskega določila glede neenakomerne razporeditve ter začasne prerazporeditve polnega delovnega časa, ki ne sme trajati več kot 56 ur na teden. Podjetniki, ali veste, kakšne so obveznosti delodajalcev? Vabljeni na Datin seminarObveznosti delodajalcev od A do Ž, kjer se boste seznanili z vsemi obveznostmi, ki delodajalca pričakujejo od dne ustanovitve podjetja.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Med kršitvami pogosto beleženje delovnega časa

Četudi so bile ugotovljene številne kršitve delovnopravne zakonodaje – glede delovnega časa in počitka, podatki po mnenjih inšpektorjev ne odražajo dejanskega stanja. Prepričani so, da do prekomernega dela prihaja pogosteje, saj so elektronsko vodene evidence precej problematične, nejasne. Gre za to, da so velikokrat ročno korigirane in tako prilagojene potrebam delodajalcev.

Informativni izračun dohodnine

Kršitve delovnopravne zakonodaje, ki jih zaznavajo inšpektorji so tudi glede samega začetka beleženja delovnega časa. Od delavcev pogosto zahtevajo  beleženje šele ob dejanskem pričetku dela, ne prihodu na delo. Po drugi strani pa priprave na delo pogosto niso zabeležene. Inšpektorji zato svarijo, da so sankcije za kršitve delovnopravne zakonodaje izredno nizke, pogosto nesorazmerne. Zato nimajo pretiranih učinkov, še manj takšnih, da bi bili odvračilni.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Razlogi za kršitve delovnopravne zakonodaje

V Sloveniji se kršitve delovnopravne zakonodaje dogajajo tudi zato, ker imamo problem pri interpretiranju fleksibilnosti delovnega časa. Ta je povezana z neustrezno organizacijo delovnega časa ali pomanjkanjem ustrezne delovne sile. Zato tudi ni naključje, da so kršitve delovnopravne zakonodaje najbolj izražene v poklicih, kjer primanjkuje delovne sile (npr. medicinske sestre, natakarji, kuharji, trgovci).

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Čeprav se delodajalci v času globalizacije vse bolj srečujejo z različnimi izzivi (npr. visoka konkurenčnost, fleksibilizacija trga dela), še ne smemo dopustiti, da kršitve delovnopravne zakonodaje postanejo »nova« normala. Gre namreč za resen problem, ki mu je treba posvetiti posebno pozornost.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja