Go to Top

Embalaža – podjetja, ne pozabite na poročanje, saj so kazni visoke!

Gospodarski subjekti, ali veste, kaj je embalaža in kakšne administrativne obveznosti vam na tem področju nalaga zakonodaja? Preverite, ali mora biti v vašem primeru embalaža vodena in poročana Agenciji RS za okolje (ARSO). Kazni za neporočanje so namreč velike!

Informativni izračun plače

Če plačujete okoljsko dajatev, embalaža ni predmet poročanja ARSO

Če ima podjetje letno nad 15.000 kg embalaže, to poroča na FURS in plačuje okoljsko dajatev. V tem primeru obveznosti o poročanju na ARSO nimajo, saj so registrirani že pri FURS-u. Poleg tega mora biti embalaža predmet poročanju FURS-u tudi v nekaterih izjemah pod 15.000 kg. Tu gre za nevarno embalažo, embalažo iz PVC-ja ali plastične nosilne vrečke.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Morate sami poročati o odpadni embalaži? Ali ste zavezanec za okoljsko dajatev? Obrnite se na našo pravno službo, ki bo to ugotovila na podlagi vaše individualne situacije. Pokličite 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected]. Kazni za neporočanje so velike – če se ne vpišete v evidenco zavezancev in ne poročate, vas bodo inšpektorji oglobili z globo v višini 4.000 evrov.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Embalaža – v katerem primeru govorimo o njej

Embalaža je vse, kar obdaja izdelek ali surovine, in je namenjena za prodajo izdelka ali surovine, zaščito ali transport. Skratka, opravljati mora funkcijo embalaže, saj gre v nasprotnem primeru za izdelek. Podrobneje, si o tem lahko preberete v našem ČLANKU.

BRUTO NETO PLAČA

Kdo se mora vpisati v register?

Veliko je podjetij, ki dajejo v promet embalažo. Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo določa, da se mora v register ARSO vpisati podjetnik, ki daje embalažo v promet kot:

  • embaler

Embaler je oseba, ki kot dejavnost embalira ali pakira blago pod svojo blagovno znamko. Sem spadajo tudi tisti, ki blago polni v embalažo, na kateri je oznaka njegove blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo.

  • pridobitelj embaliranega blaga

To je oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalirano blago pridobi v drugi državi članici EU in ga vnese na ozemlje RS, ali ga uvozi iz tretjih držav, če je njegov namen dajanje v promet ali lastna uporaba zaradi izvajanja svoje dejavnosti.

  • proizvajalec embalaže, ki ni namenjena embaliranju blaga

Tu gre za proizvajalce embalaže, ki ni namenjena polnjenju na prodajnem mestu. Tu gre za t. i. servisno embalažo.

  • pridobitelj embalaže, ki ni namenjena embalerjem

Tu gre za pridobitelja embalaže, ki je namenjena polnjenju na prodajnem mestu (torej servisne embalaže)

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

V register ARSO se morajo vpisati tovrstni podjetniki, ki hkrati ne plačujejo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Ta obveznost torej velja za vsa podjetja, ki dajejo na trg do 15.000 kg embalaže in še za nekaj izjem.

Pravni nasvet

Embalaža – kakšne so obveznosti zavezancev?

  1. Registracija pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), ki se opravi preko spletne strani.
  2. Vodenje lastne evidence, ki je potrebna za letno poročanje o embalaži.
  3. Obvezno poročanje o embalaži. Pazite! Pogosto podjetja naredijo le približno oceno, čeprav je treba voditi natančno evidenco. Sem spada letna količina embalaže, ki je bila dana v promet v preteklem koledarskem letu. Evidenca mora biti ločena po vrstah embalaže in embalažnem materialu (papir in karton, plastika, les, kovine, steklo in druga embalaža). Embalaža je predmet poročanja, ki mora biti oddan vsako leto do 31. 3.!
  4. Javljanje sprememb: vsako spremembo dejavnosti v zvezi z embalažo ali prenehanje opravljanja te dejavnosti je potrebno sporočiti najkasneje v 30 dneh po spremembi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja