Go to Top

Primerna obleka za delo in uspeh

Vsem je dobro znan rek, »da obleka naredi človeka« kot tudi »da vsaka obleka ni primerna za vse priložnosti«. Še posebej je urejenost pomembna na delovnem mestu oz. pri delu, ki ga opravljate. Način, kako se oblačite, lahko igra veliko vlogo pri vaši karieri, saj je vaš videz prvo, kar stranke pri vas opazijo. Z videzom/obleko se torej predstavite vašim (potencialnim) strankam.  

Primerna obleka za delo in uspehVedno je torej dobro, da se predhodno pozanimate o primernem oblačenju na delovnem mestu oz. pri poklicu/ delu, ki ga opravljate. Določeni poklici vam olajšajo izbor primernih oblačil, saj obstajajo že predpisane uniforme za delo.

Pri poklicih, ki delovnih uniform ne predpisujejo,  pa je dobro vedeti, kaj ni dovoljeno, in kaj je zaželeno pri poslovnem oblačenju.

Ne glede na to, ali ste moški ali ženska je zlato pravilo, da poskrbite za osebno higieno – da ste čisti in umiti, imate čiste in urejene lase, primerno ustno higieno in urejene roke ter nohte.

Moški pazite, da ne uporabljate preveč dišav oz. kolonjske vode ter da ne nosite zmečkanih, strganih in umazanih oblačil. Na delovnem mestu ni primerno nositi sončnih očal (izjema, če imate težave z očmi in vas svetloba moti), pokrival ter majic z napisi.  Vedno poskrbite, da je vaša brada in  brki urejeni. Priporočljivo je tudi, da prikrijete tetovaže, če jih imate.

V strogem poslovnem svetu je za moške predpisana poslovna obleka : moška obleka primernih barv (suknjič ter hlače), srajca z dolgimi rokavi  (tudi poleti), kravata, nogavice in čevlji. Vse naj bo med seboj barvno usklajeno.  Pri bolj sproščenem videzu pa si lahko privoščite srajco ter pulover. Športna obuvala in natikači niso dovoljeni.

Ženske imajo več svobode pri izbiri oblačil, vendar tudi za njih velja kar nekaj omejitev.  Ženske se izogibajte  oblek, ki razkrivajo preveč, preozkih in prekratkih kril, prevelikega (ter tudi preveč) nakita,  preveč parfuma in ličil ter prosojnih oblačil. Trend močnejših barv oblačil je ženskam sicer dovoljen, vendar ne pretiravajte z izborom preveč močnih barv naenkrat. Priporočljivo je, da ženske nosite zaprte čevlje (tudi poleti) z nižjo ali srednjo peto, da imate bluzo usklajeno s kostimom ter da imate urejene lase –  spete v figo.  Primerna dolžina oblek in kril je do kolen ali čez, vedno s hlačnimi nogavicami. Zlato pravilo pri ženskah je tudi, da se vedno oblečete barvno usklajeno in svojim letom primerno.

Pri oblačenju za delovne naloge pa je zelo pomembno, da se oblečete primerno delovnim nalogam oz. delu, ki vas čaka v službi. Če vas čaka delo na terenu, se boste oblekli temu primerno in so tudi kavbojke dovoljenje. Če pa vas čaka pomembne poslovni sestanek je primerna le obleka/poslovni kostim.

S tem namenom je  dobro razlikovati med poslovnim vsakdanjim načinom oblačenja, ki je bolj sproščen in med poslovno profesionalnim videzom, kjer je obvezen suknjič in kostim.

Predvsem ob petkih, če nimate pomembnih sestankov je na delovnem mestu dovoljen poslovno vsakdanji stil. Takrat so dovoljene tudi manj formalne bluze in kavbojke.

Stil poslovnega oblačenja je torej odvisen od pravil podjetja, kjer delate oz. od dejavnosti, ki jih opravljate. Bolj zadržan stil oblačenja je zaželen za tiste, ki se ukvarjate s pravnimi, finančnimi dejavnostmi, če pa delate na področju trženja, marketinga  je lahko vaš videz bolj sproščen.

Vsekakor je priporočljivo, da je stil oblačenja na delovnem mestu usklajen s kodeksom, ki velja v družbi, z delovnim mestom in funkcijo, ki jo imate v podjetju, ter s finančnimi sredstvi, ki so vam na voljo.

 

Avtorica: Špela Grošelj, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja