Go to Top

Inovacije v več kot polovici podjetij

Inovacije so bile izpeljane v 55 % podjetij, ki so registrirani v Sloveniji, v obdobju med 2020 in 2022. Izpeljane so bile na področju poslovnih procesov in področju proizvodov.

Brezplačna registracija podjetja

Se odločate za odprtje podjetja? V podjetju Data imamo podjetniške svetovalce, ki svetujejo na začetku vaše poslovne poti. Pomagamo pa lahko tudi pri registraciji podjetja. Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin za registracijo podjetja.

Podjetja in vlaganje v inovacije

Podjetja, ki so razvojno naravnana se osredotočajo na inovacije. Vlagajo v raziskave in razvoj novih izdelkov, storitev, procesov ali poslovnih modelov. Usmerjena so v ustvarjanje nove vrednosti, izboljšanje obstoječih izdelkov ali storitev ter povečanje konkurenčne prednosti na trgu. Oblikovane imajo skupine za raziskave in razvoj. Veliko investirajo v kadre z ustreznim strokovnim znanjem in izkušnjami. Povezujejo se z raziskovalnimi institucijami, univerzami ali drugimi podjetji z namenom izmenjave znanj, ustvarjanje sinergij ter pospeševanje inovacij.

Izračun plače

Inovacije – več v poslovnih procesih kot pri proizvodih

V obdobju med letoma 2020 in 2022 so bile inovacije izpeljane v kar 55 % podjetij, registriranih v Sloveniji. V malih podjetjih je bil delež inovacij 50%, pri srednje velikih 70%, pri velikih podjetjih pa skoraj 93%. Vsaj eno inovacijo proizvoda je izvedlo 37 % podjetij, vsaj eno inovacijo poslovnega procesa pa 41 % podjetij.

Med majhimi podjetji, je po podatkih Statističnega urada, je vsaj eno inovacijo proizvoda izvedlo 33 % podjetij, vsaj eno inovacijo poslovnega procesa pa 37 %. Med srednje velikimi podjetji jih je približno polovica izvedla vsaj eno ali drugo vrsto inovacije (48 % inovacijo proizvoda in 52 % inovacijo poslovnega procesa). Med velikimi podjetji je bil delež večji: vsaj eno inovacijo proizvoda je vpeljalo 77 %, vsaj eno inovacijo poslovnega procesa pa 72 % podjetij.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Ustanovitev podjetja

Prispevki za s.p. 2024

Inovacije – primerjava s predhodnim obdobjem

V primerjavi s predhodnim obdobjem od 2018 do 2020 so podjetja uvedla nekoliko več inovacij proizvodov (rast za 1 %) in manj inovacij poslovnega procesa (upad za 2 %).

Velika podjetja so vpeljala podobno število inovacij proizvodov (upad za 0,3 %) in manj inovacij poslovnega procesa (upad za 6 %). Tudi pri malih in srednje velikih podjetjih je bilo manj inovacij poslovnega procesa (skupaj upad za 2 %) in več inovacij proizvodov (skupaj rast za 1 %).

Prispevki za popoldanski sp 2024

Več sodelovanja pri raziskovalno-razvojnih (RRD) in inovacijskih dejavnostih

Kar 15 % podjetij iz področja raziskovalno-razvojnih dejavnosti (RRD) in drugih inovacijskih dejavnostih je sodelovalo z drugimi podjetji ali organizacijami. Med podjetji, registriranimi v predelovalnih dejavnostih, je bilo takih 17 %, med podjetji v izbranih storitvenih dejavnostih pa 12 %.

V primerjavi s predhodnim obdobjem so podjetja v predelovalnih dejavnosti pri raziskovalno-razvojnih dejavnostih in drugih inovacijskih dejavnostih manj sodelovala z drugimi podjetji (upad za 1 %), podjetja v izbranih storitvenih dejavnostih pa več (za 1 %).

Interni akti podjetja

Inovacije – nekoliko večji delež v predelovalnih dejavnostih

Delež inovacij je nekoliko večji med podjetji, registriranimi za predelovalne dejavnosti, kot pa med podjetji v izbranih storitvenih dejavnostih. Med prvimi je bilo takih 57 % (40 % jih je imelo vsaj eno inovacijo proizvoda in 41 % vsaj eno inovacijo poslovnega procesa), med drugimi pa 54 % (35 % z vsaj eno inovacijo proizvoda in 41 % z vsaj eno inovacijo poslovnega procesa).

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja